Virusul care se răspândește masiv în China a fost confirmat și pe teritoriul țării noastre. O femeie în vârstă de 67 de ani, din Bihor, cu comorbidități, a fost diagnosticată în seara zilei de 8 ianuarie, deși nu a călătorit în străinătate. Analizele au fost efectuate la Institutul Cantacuzino, din București. Ce trebuie să știm despre acest virus și cum evităm îmbolnăvirea?
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 736, ediția print
Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus înrudit cu virusul respirator sincițial (RSV) și se manifestă prin simptome ușoare cum ar fi tuse, febră, durere în gât, nas înfundat și respirație îngreunată. Deși, în general, nu este un virus foarte periculos, în anumite situații poate cauza complicații severe cum ar fi pneumonia. Cei mai predispuși la astfel de probleme grave de sănătate sunt cei cu sistemul imunitar slăbit, copiii și bătrânii. Virusul nu este unul nou. Acesta există de la începutul anilor 2000, chiar și în România. Însă, numărul mare de cazuri raportate în ultimele săptămâni, în China, mai ales la minori, provoacă îngrijorare. Conform raportărilor recente, HMPV se răspândește masiv în China. Cel mai îngrijorător este faptul că virusul este asociat cu o creștere a numărului de cazuri severe care necesită spitalizare.
- Cum ne putem infecta?
Oricine se poate infecta. După cum menționam anterior, HMPV este extrem de contagios. Acesta se transmite prin:
- Contact direct – mai exact, prin strănut, tuse sau secreții respiratorii ale persoanelor infectate,
- Suprafețe contaminate – virusul poate supraviețui pe clanțele ușilor, mese sau jucării,
- Aerosoli – HMPV poate fi transmis chiar și prin particule fine, în spații slab ventilate.
Atenție! Rata de transmisibilitate ridicată și simptomele inițial ușoare favorizează propagarea rapidă a virusului.
- Cum ne dăm seama că am contractat virusul?
De regulă, infecția cu HMPV are simptome similare altor viroze respiratorii:
- Febră,
- Congestie nazală,
- Dureri în gât,
- Tuse persistentă,
- Dificultăți de respirație, mai ales la copiii mici și vârstnici,
- Oboseală accentuată.
La persoanele vulnerabile însă, aceste simptome pot evolua în complicații severe, cum ar fi bronșiolită, pneumonie și chiar exacerbarea unor boli cronice, mai ales astmul sau BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică). Copiii pot face bronșiolite severe care să necesite oxigenoterapie sau pneumonii care se tratează doar în regim de spitalizare. Adulții pot dezvolta infecții respiratorii moderate, dar potențial severe dacă au și comorbidități. De asemenea, vârstnicii au risc ridicat de pneumonie severă. Mai mult, virusul HMPV le poate agrava insuficiența cardiacă sau alte boli cronice asociate.
- Când trebuie să mergem la medic?
Deși în majoritatea cazurilor infecția cu HMPV este ușoară și dispare de la sine, există anumite situații în care ar trebui să consultăm un medic, mai ales dacă virusul este confirmat și este considerat mai contagios. Iată câteva situații în care ar trebui să mergem la medic:
Când avem simptome severe sau persistente, cum ar fi:
-Dificultăți de respirație, respirație rapidă sau obosită,
- Tuse severă care nu se îmbunătățește,
- Febră mare care nu scade cu medicamente,
- Dureri în piept sau senzație de apăsare în piept.
- Dacă facem parte din categoriile vulnerabile.
Dacă simptomele apar la copii sub 5 ani sau la persoanele vârstnice, care sunt mai vulnerabile la complicații, cum ar fi bronșita sau pneumonia.
Persoanele cu boli pulmonare cronice, astm, boli de inimă sau imunitate scăzută (cum ar fi persoanele care urmează un tratament imunosupresor) ar trebui să consulte un medic chiar și pentru simptome mai ușoare.
Persoanele cu boli de inimă, plămâni sau diabet au cel mai mare risc de complicații și trebuie să meargă la medic, de urgență.
- Când avem semne de deshidratare,
- Ne confruntăm cu scăderea semnificativă a cantității de urină,
- Avem buzele uscate sau piele uscată,
- Suntem confuzi sau letargici.
În cazul în care respirația devine mai greu de controlat și apare senzația de sufocare sau cianoza (un albastru al buzelor sau al pielii), trebuie căutat imediat ajutor medical. Dacă avem simptome ușoare și ne simțim bine, odihna și hidratarea sunt importante. Totuși, orice semn de agravare ar trebui să ne trimită imediat la medic. Diagnosticul infecției cu Human Metapneumovirus se stabilește, în general, pe baza unui examen clinic detaliat și a unor teste de laborator.
- Prevenția este cea mai bună. Cum procedăm?
Menținem o igienă personală riguroasă – trebuie să ne spălăm frecvent pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Este nevoie să folosim dezinfectant pe bază de alcool când apa nu este disponibilă.
Evităm locurile aglomerate – la fel ca în pandemia de COVID-19, se recomandă să evităm aglomerația, mai ales în spații închise care nu sunt bine ventilate.
Purtăm măști – în spații publice închise sau în prezența persoanelor vulnerabile este imperios necesar să purtăm măști.
Curățăm suprafețele – este musai să dezinfectăm regulat obiectele de uz frecvent, în special telefonul, tastatura, mânerele geamurilor, clanțele ușilor.
Aerisim încăperile – trebuie să asigurăm o bună ventilație în locuințe sau birouri.
Stăm departe de cei bolnavi – persoanele infectate trebuie să rămână acasă pentru a evita răspândirea virusului.
Rețineți! HMPV este un virus respirator care poate deveni periculos pentru persoanele vulnerabile, dar prin măsuri de igienă și prevenție, riscul de răspândire poate fi diminuat. Este esențial să fim informați și să urmărim recomandările specialiștilor pentru a ne proteja sănătatea. Nu există vaccin și nici tratament special pentru această infecție. Se tratează simptomatic. ”Prevenția rămâne esențială. Măsurile simple de igienă, combinate cu evitarea contactului cu persoane bolnave, pot reduce semnificativ riscul de infecție”, spune dr. Adrian Marinescu, managerul interimar al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, din București.
- Dr. Adrian Marinescu: ”Să fim prudenți!”
Specialiștii susțin că deși nu există dovezi clare că acest virus ar constitui o amenințare majoră pentru sănătatea publică, trebuie să fim atenți și să luăm măsuri de precauție. În urma experiențelor anterioare cu SARS-CoV-2, este esențial să monitorizăm posibilele cazuri de HMPV, având în vedere că simptomatologia acestui virus poate fi ușor confundată cu cea a gripei. ”Ceea ce se întâmplă acum în China nu reprezintă o situație nouă. Este o infecție virală cu Metapneumovirusul de origine umană, despre care știm încă din anul 2001. Într-adevăr, în momentul de față, în China sunt multe cazuri cu acest virus. Vorbim în primul rând de copii de până în 14 ani, care au și boli asociate. (…) Nu există o dovadă că e o problemă reală pentru sănătatea publică, dar știm din experiența cu SARS-CoV-2 și nu numai, că, din păcate, virusul nu are nevoie de pașaport în momentul în care ajunge la graniță. Deci trebuie să fim prudenți, trebuie să luăm în calcul că această situație din China. E important să fie ținută sub control, să monitorizăm persoanele care vin din China și care pot ajunge în Europa și transmite mai departe și trebuie să știm că până la urmă e vorba de o simptomatologie asemănătoare cu gripa, că de cele mai multe ori poți să confunzi acest virus cu un virus gripal”, a declarat dr. Adrian Marinescu, recent, într-o intervenție la Antena 3.