La un an de la ridicarea lăcașului sfânt de la Vlădiceasca – Snagov, sâmbătă, pe 8 noiembrie, zeci de credincioși au luat parte, cu bucurie, la marele praznic al bisericii. Cete de îngeri au coborât din ceruri și au acoperit enoriașii cu aripile lor ocrotitoare, oferindu-le har divin, liniște și pace sufletească. 

Cete de îngeri au acoperit cu aripile bunătăţii lor creștinii de la Vlădiceasca

A trecut un an de la naș­terea Parohiei Vlădiceasca, din Snagov. În haine de sărbătoare, lăcașul sfânt și-a întâmpinat enoriașii într-o atmosferă liniștită, plină de duhovnicie. Cu prilejul acestui hram deosebit, preotul Constantin Lupu, părintele spiritual al sătenilor, ajutat de preotul Leon Cristian, de la Parohia Cocioc, din Periș, a săvârșit o slujbă frumoasă. Cu glas blând, lin, duios, parohul bisericii, preotul Lupu, s-a rugat necontenit la toate puterile cerești pentru smerenia, mântuirea și binecuvântarea celor ce au venit cu gând curat și inima bună, în Casa Domnului de la Vlădiceasca. Cete îngerești, în frunte cu mai marii lor, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii bisericii și ai micului sat snagovean, cinstiți în chip aparte în această zi, au coborât din ceruri, au acoperit toți credincioșii cu aripile bunătății lor și le-au adus lumină în suflete. 

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, îmbogățirea spirituală oferită parohiei de primarul Marian Oancea 

Creștin desăvârșit, primarul comunei Snagov, Marian Oancea, s-a aflat printre enoriașii care au participat cu bucurie la hram. Ca o îmbogățire spirituală și o mulțumire pentru marele dar primit de la Bunul Dumnezeu prin protectorii lăcașului sfânt, parohia a primit din partea edilului Marian Oancea, o icoană cu chipul Maicii Domnului purtând în brațe Pruncul Sfânt. În plus, acesta a oferit și agapa frățească ce a încheiat praznicul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. Nu înainte, însă, de a fi cinstit de slujitorul bisericii, alături de fostul viceprimar, Mihai Anghel și de a i se adresa mulțumirile cuvenite pentru binefacerile oferite bisericii de-alungul timpului. Ambii au fost răsplătiți cu un dar frumos, din partea parohului. O icoană a hramului, sfințită cu o seară în urmă, unică în țara noastră.       

Oameni cu suflet nobil au participat la ridicarea lăcașului sfânt 

“Astăzi, biserica noastră a împlinit un an. În urmă cu doi ani, exact în această zi, am primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. De atunci, mai mulți oameni cu suflet nobil, au participat, fiecare după puterile sale, la înălțarea ei. Împreună cu Înalt Preasfințitul Varsanufie, cu domnul primar Marian Oancea și cu viceprimarul de atunci, Mihai Anghel, s-a hotărât ca în satul Vlădiceasca, un sat nou, să fie ridicată și o biserică. Primii bani, pe care i-am primit de Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, în mod simbolic, de la fosta maică stareță Heruvima Stavrofora, au servit ca piatră de temelie pentru biserică. În aceeași zi, am primit o sumă mare de bani, de la o doamnă care poartă numele de Domni (care se traduce prin a doua ceată de îngeri). Cu acești bani și cu sprijinul domnului primar și al Consiliului Local, am pornit la zidirea bisericii. Apoi, toate cheltuielile construcției de lemn au fost suportate de Corneliu Ene, un creștin desăvârșit. Terenul care însumează o suprafață de 2.900 de metri pătrați, a fost dăruit de trei surori. Ideea înființării bisericii s-a născut încă de acum patru ani, când slujeam la Mănăstirea Țigănești și mi s-a spus că, având casă aici în sat, ar fi bine să fac și o biserică”, ne-a explicat preotul Constantin Lupu, parohul bisericii. 

Minunile de la mica biserică de lemn 

Parohia este protejată de mai mulți sfinți, fiecare înfăptuind adevărate minuni pentru micul lăcaș de cult și enoriașii locului. Cu o sclipire în privire, care denotă o bucurie nemărginită provenită dintr-un suflet pur, parohul Lupu spune că a văzut ajutorul sfinților protectori, la fiecare praznic. „La praznicul Sf. Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, care a promis că acolo unde va fi rugăciune neîncetată nimic nu va lipsi, nu aveam bani de nimic. După hram, am reușit să facem o sută de metri de gard. La Sf. Mucenic Corneliu Sutașul, nu aveam bani chiar deloc. Cu trei zile înainte, a venit domnul Corneliu Ene și ne-a plătit toată cheltuiala hramului. Acum, înainte de privegherea Sf. Arh. Mihail și Gavriil, am primit patru tone de granit cu care vom pava dalele bisericii și, astăzi, mă întrebam cu ce oare o s-o punem. În timpul Liturghiei, o doamnă a venit și ne-a dăruit salariul dânsei pe tot anul, bani care ne vor ajuta să acoperim cheltuielile de pavaj”, ne-a mai spus preotul Lupu.          

“Parohia de la Vădiceasca este cea mai tânără biserică din comunitatea noastră și poartă unul din cele mai importante hramuri, Sf. Arh. Mihail și Gavriil, fiind făcători de minuni. Îmi doresc ca aceasta să fie o biserică sufletească, plină de măreția sufletelor creștine. De aceea, îl voi susține pe preotul Constantin Lupu, în tot ceea ce vrea să înfăptuiască la sfântul lăcaș. În prima ședință de consiliu vom aproba o sumă pentru izolația interioară, ca până la Crăciun să fie gata. Anul viitor, vom placa interiorul cu lambriu și sperăm ca la anul să avem și cimitir aici”, ne-a mărturisit primarul Marian Oancea. La ceas de sărbătoare, edilul i-a felicitat pe toți sărbătoriții și le-a adresat gândurile sale frumoase.  

“Sf. Arh. Mihail și Ga­vriil sunt împlinitori ai poruncilor lui Dumnezeu. Credincioșilor, le urez să fie asemenea îngerilor, vestitori de veste bună, de pace și de bucurie. Și toți să se bucure, așa cum ne bucurăm noi în fiecare zi, când intrăm în biserica noastră”, a încheiat preotul Lupu, cuvântarea sa.