Prima săptămână care urmează după Învierea Domnului se deosebește de toate celelalte de până acum. Spun asta pentru că acum, toate în jurul nostru s-au umplut de Lumina și bucuria Învierii Domnului. Ba chiar, Biserica numește Sărbătoarea Sfântului Paști și Săptămâna Luminată, „Raiul anului bisericesc”.

 

 Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 597, ediția print

Zilele care urmează Sărbătorilor Pascale ne creează o atmosferă care ne poartă cu gândul și simțirile către Rai. O bucurie mai presus de toate bucuriile ne umple sufletele tuturor celor care trăim cu dragoste de Dumnezeu. Este bucuria care izvorăște din străfunduri la primirea veștii Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. „Ziua Învierii! Popoare, să ne luminăm! Paștile Domnului, Paștile! Că din moarte la viață și de pe Pământ la Cer Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce-I cântăm cântare de biruință” este prima cântare pe care o auzim în canonul de la Sfintele Paști. După mai bine de 40 de zile de Post Mare, iată-ne trecuți prin Înviere și pătrunși de Lumina Sfântă! Datorită Învierii Domnului, în zilele de miercuri și vineri din această săptămână se dă dezlegare la toate mâncărurile de dulce. Până la prima duminică după Rusalii avem dezlegare la pește în fiecare duminică. După tradiția bisericească, până la Duminica Tomii, nu se mai fac parastase și niciun fel de slujbe pentru pomenirea celor adormiți.

Avem datoria de a revărsa bucurie și lumină peste toți cei de lângă noi

Lumina este bucurie. Zilele acestea avem datoria de a revărsa bucurie și lumină peste toți cei de lângă noi. “Să se veselească cetele Cerești și să se bucure cele Pământești. Că a făcut biruință cu brațul Său Domnul, călcând-o cu moartea pe moarte. Cel Întâi-Născut din morți S-a făcut, din pântecele iadului ne-a izbăvit pe noi și a dat lumii mare milă”. (Troparul Învierii, glas 3)