Snagov

Casa de cultură din satul Ghermăneşti, comuna Snagov, a găzduit vineri, 19 decembrie, serbarea de Crăciun organizată de şcolile „Constantin Băicoianu” din Tâncăbeşti şi „Mihai Eminescu” din Ghermăneşti. Invitaţi: primarul Marian Oancea şi membrii ai Consiliului Local, angajați ai Primăriei şi bineînţeles, cadre didactice – Mariana Banu, noua directoare a şcolii Mihai Eminescu, Vasile Grigore, directorul liceului „Mihail Kogălniceanu” din Snagov- părinţi, fraţi şi colegi mai mari şi bunici. 

Florile dalbe 

Spectacolul prezentat profesionist de Gianina Leuştean din clasa a VI-a, de la Şcoala din Tâncăbeşti şi Sebastian Dima Penelea, tot dintr-a VI-a, dar de la Ghermăneşti, a început cu un colaj de colinde prezentat de elevii clasei I de la şcoala „Mihai Eminescu”, din Ghermăneşti, adevărate flori dalbe care au sorcovit şi au spus Pluguşorul dorind tuturor „ Fericire, sănătate- de toate să aveţi parte!” dar şi „Note bune şi iertare”. „Valsul fulgilor de nea” a elevilor clasei a III-a de la Mihai Eminescu ne-a oferit apoi o reîntâlnire cu delicateţea mişcărilor specifice Valsului nr. 2 al lui Dimitri Şostakovici. 

Colindele tradiţionale ni i-au adus mai aproape pe elevii şcolii Constantin Băicoianu şi pe inimoasa profesoară Elena Munteanu pe care, din motive de aşezare geografică discretă, îi vedem mai rar. A fost şi o drăgălaşă elevă de clasa a III-a (B!), Carmen Dragomir, care a avut o discuţie importantă şi a venit în faţa tuturor recitând „Am vorbit cu Moş Crăciun”. Prilej pentru colegii puţin mai mari, de la a IV-a, de a transmite şi ei urări de Crăciun şi Anul Nou printre care: „Românie, să te iubească străinii/Să ai pace cu vecinii!”. 

Steaua sus răsare 

Corul şcolii „Mihai Eminescu”, dirijat de profesoara Simona Zaharia, a interpretat colinde având în sală mulţi susţinători care i-au aplaudat frenetic şi astfel, într-o atmosferă plină de bucurie, elevii clasei a IV-a, îndrumaţi de Simona Zaharia, au adus pe scenă poezia „Noapte sfântă”, de Vasile Militaru şi sceneta „Vine Moş Crăciun”. Odată sceneta încheiată, elevii din Tâncăbeşti au revenit pentru un scurt program de colinde în limba engleză. Fraţii Lixandru, Alin şi Bianca, din Ghermăneşti, au încântat asistenţa cu înclinaţiile lor spre muzică, le-au urmat alte colinde în limba engleză interpretate de corul Şcolii „Mihai Eminescu” şi profesoara Valeria Bărăgău. Un moment foarte activ a avut loc pe scenă în cadrul serbării prin prezenţa lui Florin Alexandru Ciobotaru, elev în clasa a VI-a a Liceului Mihail Kogălniceanu şi karatist la Clubul Sportiv „Akira”. Finalul serbării a aparţinut corului „Glasul copiilor” al Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Snagov şi profesoarei Elena Mitrea cu un program variat de colinde şi cântece tradiţionale româneşti.

Spectacolul din parc

Şi, însoţindu-ne unii pe alţii după serbare, rămânem pe treptele Casei de Cultură, în admiraţia spectacolului de lumini din parcul reamenajat între clădirea primăriei şi cea a casei de cultură. Pomişori cu leduri, în fântâna arteziană, figurine, picături, leduri multicolore – roz, verde şi albastru, pe clădirea primăriei, nu ştiai la ce să te uiţi mai întâi. Prilej să-l întreb de una, de alta pe Marian Oancea, primarul comunei Snagov. ”Mă bucur că aţi putut veni la sărbătoarea de Crăciun să vedeţi cu ce copii buni ne mândrim şi cu ce cadre didactice dedicate profesiei lor. Nu vreau să discutăm acum despre cât şi cum a costat instalaţia de lumini, vreau doar să vă bucuraţi alături de locuitorii comunei în cinstea cărora am organizat acest spectacol de lumini în acest părculeţ. După încă un an alături de ei, atât eu, cât şi consiliul local, am considerat că putem să le facem sărbătorile de iarnă mai vesele şi să le mulţumim pentru susţinerea lor. Sărbători în linişte şi pace tuturor!”.