Duminică, 26 februarie, s-a petrecut la Afumați o nouă ediție – cea de a   III-a – a unui obicei, care ține de moștenirea pe care ne-au lăsat-o strămoșii noștri. E vorba despre aprinderea unor focuri, care poartă  semnificația purificării sufletești și spirituale, la intrarea în primăvara cea dătătoare de vitalitate. Picture 196

Evenimentul, cinstit cu drag de locuitorii comunei a cunoscut în ultimii ani, o reîmpraspătare a formelor lui de expresie și înfăptuire. Cert e că la amiaza zilei, oamenii au fost invitați de Consiliul Local și primarul Gabraiel Dumănică să ia parte la sărbătorirea împreună a acestui frumos obicei tradțional.

Așa cum a spus preotul Ionică Florin, care conduce Biserica Sf. Dimitrie și Sf. Pahomie de la Gledin, din parohia Afumați II: “Astăzi, ca în fiecare an, înaintea întrării în  Postul Mare, al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos –  alături de enoriașii parohiei noastre și de toți cetățenii comunei – am sosit în acest loc frumos amenajat la stadionului nostru sportiv, pentru a însufleți o tradiție frumoasă, lăsată afumățenilor din moși–strămoși, numită „Olelia”.

Astfel, locuitorii comunei au fost invitați la o porție de carne la ceaun,  servită în spațiul amintit. Totul s-a petrecut după săvârșirea Sf. Liturghii, la biserica amintită.

Ei au petrecut această adunare, împreună cu primarul Gabriel Dumănică, alți consilieri locali, prieteni, cunoscuți, copii.

Primarul Gabriel Dumănică li s-a adresat tuturor: „Vrem ca acest eveniment să reprezinte permanența reperelor tradiției noastre, la venirea primăverii. „Focurile de la Afumați” sunt o asemenea sărbătoare care trebuie menținută în continuare, în localitatea noastră. Ne bucurăm că putem organiza acest eveniment și mai ales că suntem împreună. Vă mulțumesc pentru asta. Sunem aici, acum, în primul rând datorită dumneavoastră, prin tradițiile și obiceiurile lăsate de înaintași. La mulţi ani tuturor, numai bine, sănătate! Imediat vom aprinde focul de tabără, „Olelie”.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 340

Vezi aici și pagina în format PDF