Reabilitarea și echiparea Spitalului Clinic Județean Ilfov au fost finalizate
Proiectul de reabilitare, modernizare și echipare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov a ajuns la final. Echipe de proiectanți, constructori și beneficiari au vizitat clădirea principală a spitalului, cunoscută sub denumirea de ”Pavilionul H” și s-au declarat încântate de ceea ce s-a realizat aici. Așadar, din 2016, ilfovenii (și nu doar ei) vor fi beneficiarii unei unități medicale la standarde europene, dotată cu aparatură de generație 2015.
Contractul de finanțare a proiectului, prin Programul Operațional Regional, a avut o valoare totală de 87.977.391,03 lei, din care finanțare nerambursabilă – 68.925.358,77 lei. S-a urmărit îmbunătățirea calității infrastructurii serviciilor de asistență medicală din Ilfov pentru asigurarea unui acces egal al cetățenilor la servicii de calitate. Rezultatele sunt – crearea a trei săli de explorări funcționale (la subsolul clădirii – dotate cu aparatură pentru ecografie, tomografie și RMN), o stație de sterilizare, două săli de tratament în Secția UPU (amplasată la parter), o sală de gipsare – tot în Secția UPU, patru paturi în Unitatea de Primiri Urgențe, două secții de chirurgie aseptică în Secția Bloc Operator, 15 paturi în Secția de Terapie Intensivă, 26 de paturi în Secția Chirurgie Generală, 26 de paturi în Secția Ortopedie și Neurochirurgie și alte 26 de paturi în Secția ORL și BMF.
Sleiți de puteri, dar mulțumiți de rezultat
”Contractul de finanțare a fost semnat pe 28 iulie 2014, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 1 august 2014. A fost un efort deosebit, pentru a se realiza tot ceea ce vedeți aici, într-un an de zile. S-a lucrat într‑un ritm alert, fără sâmbete sau duminici. Dar am decontat un proiect extraordinar, cu un grad de absorbție de 100% a fondurilor”, a explicat Liviu Grădinaru, manager de proiect, director general al Consiliului Județean Ilfov – beneficiarul lucrării. Acesta a mulțumit asocierii Medivamatcons – formată din S.C. General Service Grup 98 SRL, S.C. Medicare Tehnics și S.C. Vavian Trading SRL – care s-a ocupat de reabilitarea și dotarea cu echipament a unității medicale.
”Sunt mulți cei care îi înfierează cu mânie proletară pe cei care nu au reușit să ajungă la bun sfârșit cu proiectele pe fonduri europene. Însă mulți dintre aceștia nici măcar nu au avut curajul să acceseze astfel de proiecte. CJI are, azi, bani în fondul de rezervă să-și permită să facă astfel de lucrări, tocmai pentru că a accesat astfel de proiecte. 65 de milioane de lei – bugetul acestui proiect – reprezintă, spre exemplu, bugetul întregului Consiliu și al direcțiilor din subordine, pentru un an și jumătate. Dar, ni l‑am asumat. Ce are specific această investiție? Faptul că, greul abia acum începe! Trebuie să ne obișnuim cu el, să învățăm să lucrăm aici, să fie folosit ca un adevărat spital. Împreună cu directorul medical trebuie realizată urgent o schemă cu personalul necesar, mobilierul de care este nevoie, și, trebuie gândită rapid legătura acestui corp cu celelalte spații ale spitalului, astfel încât să fie un circuit cât mai funcțional. Nu am să accept nici un fel de orgoliu legat de al cui este acest spital. Un timp aici a fost vorba chiar de servicii medicale private – și, anunț cu aceast prilej, oficial, că acestea vor dispărea. Spitalul trebuie să fie funcțional pentru oameni, ca un adevărat spital…Vă rog să-l păstrați cu mare grijă!”, a spus Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov. Și, pentru că din partea medicilor, președintele CJI a primit nenumărate felicitări pentru că a ajutat la realizarea modernului spital, acesta din urmă a completat: ” Este un lucru absolut normal ceea ce s-a întâmplat aici. Pentru că asta trebuie să facă administrația publică. Trebuie să intrăm în normalitate, iar la poartă, cel care păzește nu trebuie să stea cu mâna întinsă, medicii și asistentele trebuie să fie de găsit atunci când este nevoie de ei, medicamentele trebuie să existe în spital. Asta este normalitatea! Aici vor lucra oameni care să facă bine altor oameni!”, a mai spus Petrache.
Efectiv, spitalul va intra în folosița bolnavilor, în primăvara anului viitor, când tot personalul medical care va folosi noile echipamentele va termina instuirea necesară.
Beneficii ale proiectului
Cele mai importante beneficii ale proiectului sunt legate de faptul că, va crește cu până la 80% calitatea serviciilor medicale pentru ilfoveni, și nu numai, timpul de consultație și analize va fi redus cu 20 de minute, iar numărul pacienților redirecționați către alte unități medicale va fi, de asemenea, redus (la 0,8 pacienți din 10, față de înainte, când se întâmpla acest lucru, cu 4 pacienți din 10. Pe perioada derulării proiectului, s-au creat peste 130 de locuri de muncă. Numărul persoanelor care vor beneficia de această infrastructură reabilitată, modernă și echipată la standarde de ultimă ora – va crește de la 10.100 (femei) la circa 20.000, iar la bărbați – de la 5.300 la aproximativ 10.000.
Nu în ultimul rând, sunt foarte importante eficientizarea îngrijirilor medicale și asigurarea accesului egal al locuitorilor din Ilfov și București la astfel de servicii medicale.