În ciuda bugetului modest și a datoriilor uriașe moștenite de la predecesorii săi, Ilie Ionescu, primarul interimar din Jilava, este optimist. El spune că toate aceste greutăți nu îl împiedică să rezolve problemele curente ale comunei, să continue proiecte mai vechi, ba chiar să demareze unele noi. Prioritățile în acest moment sunt conservarea noii policlinici și finalizarea grădiniței cu program prelungit. Pentru acestea așteaptă și sprijinul Consiliului Județean. Totodată, sunt pe cale de finalizare formalitățile pentru darea în folosință a unui microbuz școlar.„
Primarul interimar, Ilie Ionescu, îți dă senzația unui om extrem de dinamic și pus pe treabă. Experiența de opt ani în administrația locală l au ajutat să identifice și să rezolve rapid problemele localității. Așa se face că, doar într o lună de mandat, a extins iluminatul public pe străzi unde acesta nu fusese instalat, a continuat lucrările de canalizare și a dispus turnarea mixturii asfaltice peste tot unde era necesar. În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, de puțin timp au început lucrările de branșare a familiilor care locuiesc în spatele gării, care până acum erau racordate la rețeaua electrică SNCFR și riscau să fie debranșate de aceasta. Tot în această zonă va fi reintrodus și iluminatul public, pentru că în prezent aici domnește o beznă totală.
Dar problema cea mai arzătoare și care necesită fonduri considerabile este finalizarea lucrărilor, sau măcar conservarea construcției care va adăposti noua policlinică comunală. Mai este nevoie de cel puțin 2 milioane 4 sute de mii de lei pentru a fi dată în funcțiune, la cheie, bani pe care însă primăria nu îi are. ” Așteptăm acești bani de la Consiliul Județean Ilfov, dar dacă în acest moment aceștia nu ne pot vira întreaga sumă, sperăm să ne dea măcar 500 de mii de lei pentru a monta acoperișul și a conserva edificiul. În comună mai avem un dispensar uman, bine amenajat și dotat cu toate utilitățile. Personalul medical este bine calificat, iar când noua policlinică va fi gata, toți se vor muta în noul sediu, iar vechiului dispensar îi vom găsi o altă utilizare. Până atunci, sperăm că până la anul, cu ajutorul Consiliului, să dăm în folosință această nouă unitate sanitară”, spune edilul. Fără o intervenție promptă, clădirea riscă să se degradeze iremediabil, mai ales că în incintă și-au găsit adăpost tot felul de indivizi dubioși, după cum puteți vedea în fotografie.
Experiență și viziune
Ilie Ionescu s-a înhămat la această corvoadă, care este funcția de primar interimar într-o comună sufocată de un noian de probleme, din două motive. Unul îl consti-tuie „cazarea”, pe termen încă nedeterminat, a edilului ales, Adrian Mladin, la penitenciarul Jilava și sinuciderea fostului interimar, Gheorghe Brotea. Faptul că are opt ani de experiență în administrația publică locală, perioadă în care a activat în funcția de viceprimar, a fost un motiv în plus să se implice în rezovarea problemelor comu-nei. La toate acestea a contribui și faptul că a fost votat în unanimitate de toți membrii Consiliului Local, indiferent de culoarea lor politică.
Printre inițiativele cărora dorește să le dea viață, primarul Ionescu se gândește și la tinerele vlăstare ale Jilavei. El dorește să deschidă, cât de curând, o grădiniță cu program prelungit, extrem de necesară, deoarece majoritatea locuitorilor lucrează în București și nu au cu cine își lăsa copiii. Totodată, acesta a făcut demersurile necesare pentru punerea în funcțiune a unui microbuz școlar care să îi aducă la școală pe toți elevii din comună care au nevoie de transport. Nu a uitat nici lucrările de canalizare. Nea Ilie, cum îl alintă concetățenii săi, a discutat deja cu patronul firmei care se ocupă de aceste lucrări, care i-a promis că acestea se vor finaliza până vara viitoare. Și, pentru că localitatea se confruntă cu o penurie de apă, mai ales în zona de nord, edilul va încerca să semneze un nou contract cu APA NOVA, cel vechi fiind reziliat cu ceva vreme în urmă. Primarul are în vedere și inițierea unor programe sociale, prin intermediul cărora să acorde sprijin cetățenilor defavorizați ai comunei, prin acordarea de ajutoare în bani și alimente. Un domeniu care Ilie Ionescu știe că poate să aducă bani în vistieria primăriei este cel economic. ”La mine toți investitorii serioși vor avea ușile deschise și tot sprijinul necesar. Nu voi face ca alții, care îi plimbă de colo-colo, pentru că viitorul unei comunități stă, pe lângă tineri, în dezvoltarea economică, deoarece, pe lângă locurile de muncă create, va aduce și fonduri mai mari la bugetul local și, implicit, dezvoltarea pe toate planurile”, a concluzionat nea Ilie. Primarul interimar știe că a apucat pe un drum plin de obstacole și greutăți. Moștenirea lăsată de foștii edili este grea, sunt multe ițe care trebuie descâlcite, sunt multe nereguli pentru care cei vinovați trebuie să răspundă. Dar cu ajutorul lui Dumnezeu, Ilie Ionescu este convins că va ajunce la liman.
Dacă nu se intervine rapid, clădirea policlinicii riscă să se degradeze