Rețete pe alese… de la bucătari culese 

Sărbătorile de iarnă vin cu mese îmbelșugate, pline cu gustări tradiționale. Dacă ai invitați la masa de Crăciun sau de Anul Nou, carnea și preparatele din carne de porc fac deliciul musafirilor. Fii o gazdă bună și întâmpină-ți invitații cu cele mai bune delicii! Ai grijă însă, să nu se lase prea mult ispitiți de savoarea din farfurie. Îndeamnă-i să se bucure de bucatele tradiționale pe care le-ai pregătit, dar cu moderație. Acum, iată câteva rețete care te vor ajuta să-ți surprinzi mesenii cu bucatele cele mai gustoase!    

Cârnați din carne de porc 

Ingrediente: 

700 gr pulpă de porc, 

100 gr slănină,

mațe de porc, 

1 lingură boia de ardei dulce,

puțin piper,

puțină boia de ardei iute, 

câțiva căței de usturoi (după gust), 

sare după gust.  


Mod de preparare: 

Începe prin a spăla bine pulpa de porc și trece-o prin mașina de tocat. Apoi trece slănina sub jet de apă și toac-o la mașină. Trece și cățeii de usturoi prin mașină și amestecă întreaga compoziție cu piperul, sarea, boiaua de ardei dulce, boiaua de ardei iute și carnea tocată. Frământă totul până când obții o compoziție omogenă și umple mațele de porc bine spălate și răzuite. Leagă cârnații la ambele capete, înțeapă-i din loc în loc ca să nu se spargă mațul și lasă-i la uscat.


Piftie de porc 


Ingrediente: 

o jumătate cap de porc, 

1 rasol de porc, 

1 morcov, 

1 ceapă, 

câțiva căței de usturoi, 

o foaie de dafin, 

câteva fire de pătrunjel, 

sare și piper. 


Mod de preparare: 

Spală bine rasolul și capul de porc și pune-le la fiert într-un vas mare. Lasă carnea să fiarbă la foc mic împreună cu foaia de dafin, până când se desprinde de pe os. Spre final, înainte de a lua vasul de pe foc, adaugă și cățeii de usturoi pisați, sarea și piperul după gust. Mai lasă ingredientele la foc încă trei minute. Dacă vrei să adaugi piftiei un plus de savoare și să-i dai un aspect mai plăcut, poți tăia și câteva rondele de morcovi pe care să le pui spre sfârșit la fiert, cu restul ingredientelor. Iar în mijloc, câte un fir de pătrunjel verde la fiecare porție. Strecoară zeama și toarn-o peste carnea frumos așezată în boluri. Ține vasul la rece ca să se închege iar când o servești la masă, răstoarn-o pe farfurii astfel încât, să fie așezată cu partea frumos decorată deasupra.


Sarmale în foi de varză murată 

Ingrediente: 

1 kg carne slabă de porc, 

puțină slănină, 

2 cepe, 

1 morcov mare, 

1 ceașcă de orez, 

2 roșii în bulion,

suc de roșii,  

2 linguri de bulion, 

2 legături de pătrunjel verde, 

sare și piper după gust, 

puțin ulei, 

2 frunze de dafin, 

câteva felii kaizer. 


Mod de preparare: 

Ca întotdeauna, carnea și restul ingredintelor de gătit se spală înainte de preparare. Apoi trece toată carnea prin mașina de tocat, inclusiv slănina. Peste ea adaugă ceapa tocată mărunt, morcovul, de asemenea tocat mărunt sau dat prin răzătoare, roșiile tăiate în cubulețe mici, un pic de orez, pătrunjelul tocat, bulionul, sare și piper după gustul tău. Împachetează carnea, puțin câte puțin, în foi de varză murată și așează-le într-un vas încăpător în care, în prealabil ai pus frunze de varză murată. Pentru un plus de savoare, adaugă feliile de kaizer, frunzele de dafin, sucul de roșii, puțin ulei și apă cât cuprinde. După ce le-ai așezat frumos, pune-le la fiert pe aragaz, în suc de roșii, și apă cât cuprinde. Introdu vasul cu sarmale la cuptor și lasă-l până când varza și celelalte ingrediente sunt fierte bine.


Caltaboș 

o jumătate bucată de ficat de porc, 

1 rinichi,

1 plămân, 

un sfert din carnea și grăsimea de la capul porcului, 

un sfert din slănina de la gâtul porcului (gușă), 

1 bucată de șorici, 

1 bucată carne slabă de porc, fiartă în prealabil, 

o jumătate de splină,

1 ceapă, 

1 lingură de untură,  

puțin orez,

sare și piper, după gust, 

mațe de caltaboși. 


Mod de preparare:  

Spală carnea, șoriciul și organele și trece-le prin mașina de tocat.  Ceapa toac-o mărunt și călește-o în untură, dar ai grijă să nu se rumenească. Adaugă piper și sare după gust, orezul fiert în prealabil, puțină zeamă din oala în care a fiert capul de porc și amestecă ingredientele până când se formează o pastă. Umple mațele cu această compoziție și leagă-le la fiecare capăt. Introdu-i într-un vas cu apă care deja a dat în clocot și lasă-i la fiert, la foc potrivit. Așează-i pe platou când se răcesc.     



Ciorbă cu coaste de porc


câteva coaste de porc, 

1 ceapă, 

1 morcov, 

2 ardei grași, 

2 cartofi, 

roșii în bulion, 

2 legături mici de pătrunjel, 

1 legătură de leuștean, 

fidea, 

zeamă de varză, 

sare și piper, după gust. 


Mod de preparare: 

Trece legumele și carnea sub jet de apă. Fierbe coastele de porc iar când sunt pe jumătate fierte, în supa obținută, adaugă și legumele și zarzavaturile tocate mărunt. Când toate ingredientele sunt fierte, pune fideaua, roșiile în bulion, potrivește de sare și piper. La final, acrește cu zeamă de varză și presară din nou, în ploaie, pătrunjel verde. 


Fie ca sărbătorile de iarnă să vă găsească alături de cei dragi, să le petreceți bucuroși, sănătoși iar anul care vine, să vă aducă sănătate, fericire și împlinire! La mulți ani!