Societatea de Scleroză Multiplă, Societatea Neurologilor din România și Colegiul Medicilor din România au lansat campania de informare și susținere a drepturilor pacienților, “Împreună învingem Scleroza Multiplă”. Programul se va desfășura în toată țara și vizează combaterea discriminării și creșterea accesului la tratament. 

Cel mai tânăr pacient cu scleroză multiplă este un copil de numai doi anișori. Alte câteva mii de tineri cu ­vârste cuprinse între 20 și 40 de ani se confruntă cu această afecțiune invalidantă. Pentru a veni în sprijinul lor și al suferinzilor nediagnosticați încă, a fost lansat programul de informare a publicului larg și sensibilizare a opiniei publice cu privire la ceea ce înseamnă viața cu scleroză multiplă.

Campania va cuprinde: informări periodice cu privire la accesul la tratament al pacienților; masă rotundă cu reprezentanții autorităților din sistemul de sănătate pentru găsirea unor soluții pentru bolnavii aflați pe lista de așteptare; realizarea și difuzarea unui film documentar despre pacienți. “Scleroza multiplă este cea mai invalidantă afec­țiune a adultului tânăr. Includerea pacienților în tratament aduce multiple beneficii pentru aceștia, 17% dintre ei ajungând să nu mai facă niciun puseu, sau cel mult unul la unu – doi ani. Trebuie să investim în tratament întrucât costurile sunt mai mici dacă pacientul este tratat în forma ușoară a bolii. Fără terapia potrivită, speranța de viață a pacienților se diminuează cu 7 până la 10 ani”, spune prof. univ. Dr. Ovidiu Băjenaru, președinte de onoare al Societății de Neurologie din România.