Proiecte aprobate în CJ Ilfov
Pe 17 septembrie a.c., în cea mai recentă ședință a Consiliului Județean Ilfov (CJI), consilierii au adoptat pre-contractul de finanțare ce urmează a se încheia între SC Apă-Canal Ilfov SA, CJI și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru cofinanțarea proiectului ”Reabilitarea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare din Ilfov”.
Concret, SC Apă-Canal Ilfov SA intenționează să contracteze un împrumut pe termen lung, în valoare de până la 29 de milioane de lei (contribuția aferentă beneficiarului proiectului, reprezentând 9,27% din valoarea acestuia). Deoarece societatea de Apă-Canal Ilfov este nou înființată și nu deține resurse financiare pentru susținerea acestei contribuții în proiect și pentru că s-a încercat de patru ori contractarea unui credit prin licitație publică SEAP, încercări ce nu s-au concretizat, operatorul a inițiat procedura de contractare a creditului de la BERD, dar, pentru a finaliza demersurile, este nevoie de garanția CJI.
Valoarea totală a proiectului ”Reabilitarea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare din județul Ilfov”, derulat cu finanțare din fonduri europene, în cadrul POS Mediu 2007-2013, fără TVA, este de 308.362.073 lei (peste 70 de milioane de euro), iar lucrările au o durată de 61 de luni.
D.A.L.I. aprobate, pentru mai multe investiții
Alte proiecte de hotărâre de pe Ordinea de zi au făcut referire la aprobarea documentațiilor tehnico-economice, ”Documentație de Avizare a Lucrărilor de Investiții (D.A.L.I.)” pentru o serie de obiective. Astfel, s-au aprobat D.A.L.I. pentru ”Reabilitare și modernizare rețele, drumuri județene din Ilfov, DJ 602 (Domnești – Autostrada A1) și limita de județ Giurgiu – Buciumeni/Buftea”, ”Pod pe DJ 401, km.12+828, peste Valea Mamina, comuna Berceni”, ”Pod pe DJ 401, km.19+329, peste râul Ciorogârla, sat Vârteju, orașul Măgurele” și ”Pod pe DJ 601, km.4+840, peste râul Ciorogârla, sat Ciorogârla.
Reabilitarea și modernizarea DJ 602 (drum care își are originea din Bd. Prelungirea Ghencea, la intersecția cu Linia de Centură București și intersecția cu DJ 401A, în Domnești) sunt absolut necesare, în condițiile în care drumul prezintă nereguli, precum capacitate portantă necorespunzătoare, fisuri longitudinale și transversale în partea carosabilă, tasări, cedări ale patului drumului, colmatarea șanțurilor, lipsa lucrărilor de întreținere specifice, sau lipsa unei semnalizări orizontale și/sau verticale adecvate. După refacerea și modernizarea drumului, va crește gradul de siguranță în ceea ce privește accidentele rutiere în zonă, timpul de parcurgere va fi redus, volumul de praf din aer și poluarea fonică vor scădea considerabil. Evident, interesul pentru localitățile străbătute de DJ 602 va crește, implicit și activitatea agenților economici din zonă și, la final, calitatea vieții locuitorilor. Valoarea investiției totale este de 11.107.149,36 euro (fără TVA), iar durata de realizare este de 24 de luni.
Legat de podurile pentru care s-au aprobat documentațiile de avizare a lucrărilor de investiții, în cazul celui de peste Valea Mamina, de la ieșirea din comuna Berceni, pe DJ 401, s-au constatat mari probleme de rezistență, datorate duratei mari de exploatare (anul construcției fiind 1979) și lipsei lucrărilor de întreținere. În plus, deficiențele descoperite la elementele de infrastructură periclitează siguranța circulației pe acesta. Lucrările de reabilitare îi vor prelungi perioada de viață cu 40 de ani. La fel este și cazul podului de pe DJ 601, peste râul Ciorogârla, construit în 1960 și neîntreținut. 54 de ani de funcționare l-au adus acum într-o stare nesatisfăcătoare, punând în pericol circulația pe el.
Prețurile medii la produsele agricole, pentru 2015
Alt proiect de hotărâre adoptat a fost cel referitor la stabilirea prețurilor medii la produsele agricole pentru 2015. Potrivit Codului Fiscal, ”în cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza prețurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene (…)”.
Buget rectificat
Și proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului județului pe 2014 a trecut fără probleme. Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor cu hotărârile judecătorești privind plata salariilor în unitățile de învățămînt preuniversitar de stat pentru 2014 s-au majorat cu 639.000 de lei.
Înlocuiri în CA de la Bălăceanca
Cu 25 de voturi pentru, 1 împotrivă și o abținere s-a aprobat înlocuirea lui Alexandru Zaharia Niță, membru în Consiliul de Administrație al Spitalului de Psihiatrie ”Eftimie Diamandescu” Bălăceanca, care a demisionat la începutul acestei luni, cu dna. Cristina Ioniță, consilier județean pe probleme de sănătate și asistență socială.
Reactualizare componență comisie
A fost, de asemenea, adoptată reactualizarea componenței Comisiei Tehnice de Amenajare și Urbanism Ilfov. În formulă ușor extinsă acum, aceasta numără 15 persoane, este condusă de președintele CJI, Marian Petrache, secondat de vicepreședintele CJI, Cristina Manicea și arhitectul șef CJI, Rodica Șerbănescu. Au intrat în Comisie, cu drepturi depline, și reprezentantul Poliției Rutiere Ilfov și cel de la Cadastru.
Pentru înfrățire
Consilierii județeni au fost de acord cu deplasarea dnei Geanina Chirazi, consilier în cadrul aparatului de specialitate al CJI, în China, pe o perioadă de 9 luni. Între septembrie 2014 și aprilie 2015 va urma cursuri în cadrul Bursei Jasmine, oferite CJI de către Guvernul Popular din Provincia Jiangsu, apoi un stagiu de practică în cadrul companiei Phoenix Publishing and Media Group. Cheltuielile de transport, asigurare medicală și viză au fost suportate de CJI, pe perioada deplasării, Geanina Chirazi păstrându-și calitatea de salariat. La întoarcerea în țară este obligată să lucreze încă un an în CJI. Bursa a fost oferită ca parte a demersurilor preliminare înfrățirii și cooperării dintre CJI și Provincia Jiangsu din Republica Populară Chineză.