Primarul comunei Clinceni a câștigat în anul 2000 primul său mandat. De atunci, adică de 13 ani, Adrian Budeanu trudește pentru binele localității. Locuitorii i-au acordat încredere și nu s-au înșelat. Așezarea ilfoveană s-a schimbat mult în această perioadă, iar drumul spre modernitate continuă.
Cetățenii comunei au apreciat cum se cuvine eforturile făcute de primul edil al localității. Drept urmare, anul trecut alegătorii i-au oferit cel de-al patrulea mandat într-o proporție zdrobitoare: peste 92% din voturi i-au fost acordate lui Adrian Budeanu. Din câte l-am cunoscut, primarul are o strategie cum rar am mai întâlnit. El nu se sfiește să bată cu pasul străzile comunei, pentru a vedea la fața locului ce este de făcut. Merge din casă în casă pentru a afla problemele și doleanțele oamenilor și încearcă să le rezolve. Și, spun cetățenii din comună, când a promis ceva, să fii sigur că se va ține de cuvânt. Ați putea spune că exagerez. Vă propun să mergeți în Clinceni și vă veți convinge singuri că primul gospodar al localității nu a stat cu mâinile în sân.
De la 13 becuri pe stâlpi, la o comună cu standarde europene
„Când am fost ales prima dată, în Clinceni ardeau 13 becuri pe stâlpii de iluminat, toate în dreptul caselor celor 13 consilieri”, îmi povestește primarul, mai în glumă, mai în serios. Își aduce aminte cum și-a atras de partea lui consilierii opoziției, care erau majoritari: „Am pierdut nopți întregi făcând planuri și desenând schițe. Aveam atunci de partea mea doar 2 consilieri, față de 7 ai celor din opoziție. Încetul cu încetul i-am convins că vreau să fac ceva pentru comuna aceasta și mi s-au alăturat. Apoi, cu sprijinul lor, am realizat multe în Clinceni…”
Și acum, în comună sunt în curs de executare câteva proiecte importante. Rețelele de canalizare și apă, care au beneficiat de fonduri în valoare de 27 de milioane de lei, sunt gata în proporție de peste 90%. Există totuși o mică problemă în privința decontărilor lucrărilor. Până acum, s-au decontat 14 milioane de lei, iar primăria și-a achitat contribuția de 15%. Rețelele sunt aproape gata, iar firma CONSCUT așteaptă cu nerăbdare restul de 13 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, care spune că nu mai are bani…”, îmi spune primarul Budeanu.
Trotuare pentru clinceneni
De o lună și jumătate au început lucrările la noile trotuare din comună, care se vor întinde, pe o distanță de 7 kilometri, de-a lungul DJ 401 A. De cei șapte kilometri vor beneficia locuitorii de pe străzile Șoseaua Clinceni, Monumentul Eroilor, Principală, Drumul Comunal și Sabarului. Totul cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Mai precis, 2,8 milioane de la M.D. și 100 de mii din bugetul local.
Igienizarea unităților de învățământ, gata până la 1 august
Cum a sunat ultimul clopoțel, edilii comunei s-au apucat de igienizarea școlilor și grădinițelor din comună. La liceul cu program sportiv cu clasele I-XII se lucrează de zor. Se fac reparații, sunt zugrăvite sălile de clasă, se schimbă tablele vechi, pe care se scria cu cretă, cu unele noi, care folosesc markere speciale.
Într-o lună de zile, totul va fi gata, iar pe elevi îi vor întâmpina, la toamnă clase proaspăt zugrăvite și strălucind de curățenie.
Dar sunt și alte proiecte care așteaptă să prindă viață anul acesta. Unul dintre ele este construirea unui Centru Social. Acesta va cuprinde cabinete medicale, o bucătărie și o sală de mese, în care cei cu probleme sociale vor putea beneficia de o masă caldă. Investiția, de 1,1 milioane de lei a intrat la licitație. „Dacă nu vor fi contestații, în buna tradiție de pe la noi, în septembrie am putea demara lucrările, iar dacă ne ajută și vremea, în 6-7 luni centrul ar putea fi gata”, îmi precizează Adrian Budeanu. Totodată, au început lucrările la noul parc de lângă secția de poliție, iar la anul, aflăm de la primarul din Clinceni, din cele 13 milioane de euro alocați de CJI pentru Master Planul pentru canal-apă se vor aloca fonduri pentru introducerea rețelelor de canalizare și apă în satul Ordoreanu.
Buftea se mută la Clinceni
Nu vă speriați, nu este vorba de tot orașul! Se mută la Clinceni doar echipa de fotbal ASC Buftea. Consiliul Local s-a asociat cu echipa sus-amintită, care va purta, în viitor, numele de CSFC Clinceni. Consiliul Local va pune la dispozițe infrastructura, adică stadionul și hotelul pentru sportivi, iar ASC Buftea va asigura finanțarea. Deja, cei din Buftea au început să schimbe gazonul. Și, iată cum, Clinceniul va avea echipă în liga a doua.
Sendvișurile de la primărie cresc promovabilitatea la examenele naționale
Doamna Nuți Nicoleta Trifan, directoarea Liceului cu program sportiv, ne-a spus că, anul acesta examenele de evaluare națională la Clinceni s-au încheiat cu succes, cu o promovabilitate de 96,4%. „Când am văzut rezultatele de la simulări, de 38,5%, ne-am cam luat de gânduri. Am hotărât să îmbunătățim programul de măsuri. Am făcut portofolii de compuneri argumentative, am trimis scrisori de informare părinților, am făcut chestionare în care părinții, elevii și cadrele didactice au răspuns cu privire la rezultatele obținute la simulări. Am organizat ore de pregătire suplimentară. Numai că, ne era foarte greu să-i mai ținem încă două ore după cele șase de program, nemâncați. Așa că am apelat la domnul primar și l-am rugat să ne ajute cu niște sendvișuri pentru copii. Domnul Budeanu nici nu a stat pe gânduri și ne-a adus sendvișurile cerute. Astfel am reușit să-i stimulăm pe elevi să rămână la orele pregătitoare. Rezultatul s-a văzut la examenul de evaluare…”, ne-a spus doamna directoare.