Administrația comunei Balotești a profitat în ultimii ani din plin de oportunitatea de a obține finanțare din diferite surse externe și a reușit să pună în aplicare numeroase investiții importante pentru comunitate.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 662, ediția print
Nevoia de locuințe este permanentă, solicitările în continuă creștere, iar comuna Balotești nu face excepție, acesta fiind motivul pentru care în ultimii ani, administrația a profitat din plin de fondurile disponibile prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Printr-un program special destinat construirii de locuințe sociale s-a reușit finalizarea a numeroase apartamente, de care au beneficiat cetățenii aflați în nevoie.
Primarul comunei Balotești, Cristian Pretorian, ne-a informat că, în urmă cu câțiva ani, au fost realizate 2 proiecte care au avut în vedere construirea unor locuințe sociale destinate locuitorilor cu o situație locativă precară. Este vorba de 25 de case cu astfel de locuințe, în Dumbrăveni, precum și de 2 blocuri date în folosință, cu câte 20 de apartamente, fiecare.
Primarul Cristian Pretorian a adăugat că tot anul acesta începe construcția a trei blocuri cu locuințe sociale, care vor permite alocarea altor 60 de apartamente cu 2 camere.
Toate cele trei blocuri vor fi construite în satul Dumbrăveni, două blocuri pe Strada Școlii, iar cel de-al treilea bloc cu locuințe sociale va fi construit pe Strada Apusului.
”Toate blocurile și implicit, toate apartamentele, urmează același proiect, apartamente cu două camere, respectând astfel condițiile stabilite prin programul de locuințe sociale finanțat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”, a explicat edilul.
Acesta a mai precizat că și un alt bloc, F4, va fi reabilitat, în zona Filatura Balotești, pe Șoseaua Unirii. ”Acest bloc a fost achiziționat cu scopul amenajării de locuințe sociale, deoarece era abandonat. Blocul face parte dintr-un amplu proces de reabilitare termică, în care vor fi cuprinse și alte patru blocuri, respectiv blocurile F1, F2, F3 și F5, pentru care s-a obținut finanțarea și în scurt timp se va da ordinul de începere a lucrărilor”, a spus primarul.
Așa cum am mai precizat în numerele anterioare ale ziarului nostru, apartamentele sociale sunt închiriate, pentru o sumă modică, după o anchetă socială, celor cu posibilități materiale reduse, tinerilor căsătoriți, persoanelor care nu dispun de alte proprietăți sau terenuri și locuiesc în număr mare în apartamentele din blocurile vechi, care pot face dovada că dețin resurse financiare care să le permită plata chiriei și a întreținerii și a tuturor utilităților, gaze, curent, apă și canal etc. După primii 5 ani de închiriere, conform Legii locuinței, există și posibilitatea cumpărării acestora, eventual în rate, după anumite criterii.
”Oricum, cererea de locuințe sociale este foarte mare, astfel că noi trebuie să ne străduim permanent să găsim noi soluții”, a mai spus primarul Cristian Pretorian.
Reabilitarea termică a blocurilor este foarte necesară și reprezintă o investiție continuă în Balotești. Reabilitarea termică înseamnă în special reparații, izolare și schimbarea tâmplăriei apartamentelor. Blocul F7, situat pe Strada Unirii, a fost finalizat, dar urmează ca anul acesta să înceapă lucrările de reabilitare și la blocul P10, apoi la blocurile P11, P12, P14 și P15.
Se lucrează intens pentru extinderea rețelelor de canalizare și alimentare cu apă
Un alt obiectiv permanent al administrației din Balotești a fost întotdeauna extinderea și modernizarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare. Edilul ne-a precizat că de curând s-a finalizat rețeaua de alimentare cu apă pe străzile Iasomiei și Poiana Soarelui, inclusiv cu branșamente până la limita proprietății, investițiile pentru acest proiect fiind realizate de la bugetul local. ”Este o zonă nelocuită încă, dar în plină dezvoltare, astfel că Primăria Balotești a decis să vină în întâmpinarea celor care își vor construi locuințe și se vor muta în zonă, punând la dispoziție cât mai multe utilități. Trebuie subliniat faptul că până acum, s-au realizat peste 100 km de rețea de canalizare în comuna Balotești, plus o stație nouă de epurare. Pentru anul 2023, urmează extinderea rețelei de canalizare pe străzile Florilor, Iris și Mălinului, iar pe Strada Orhideelor se vor extinde și rețeaua de apă și canalizarea. Unele dintre investițiile menite să extindă și să modernizeze rețelele de apă și canalizare din comuna Balotești sunt realizate cu finanțare prin Programul ”Anghel Saligny”, iar altele se desfășoară prin POIM. Important este ca aceste utilități să ajungă cât mai repede la dispoziția cetățenilor”, a precizat primarul Cristian Pretorian.
Modernizarea drumurilor, o prioritate pentru autoritatea locală
Cum calitatea străzilor unei localități este în strânsă legătură cu gradul de civilizație și cel al confortului pe care îl au cetățenii, administrația din Balotești a inclus permanent pe lista sa de priorități și modernizarea drumurilor din comună.
Primarul Cristian Pretorian ne-a spus că administrația are în vedere ca anul acesta că fie asfaltate străzile Florilor, Iris, Mălinului, Antenei, Magnoliei, Albinelor, Prelungirea Fabricii, Malul Roșu. ”Am efectuat lucrări de reparații pe Strada Broscari, unde am reasfaltat și urmează modernizarea Străzii IC Brătianu, pe porțiunea cuprinsă între intersecția de la Lahovari, până la pod, la Spitalul SRI, acesta fiind drum județean. Dorim să profităm de reparația de pe Strada IC Brătianu pentru a reface și zona de la Monument, iar pentru finanțare ne-am propus să facem chiar și o asociere. Lucrarea este necesară deoarece drumul s-a degradat foarte mult în mod special din cauza lucrărilor de construcția pentru Autostrada A0. Infrastructura rutieră din localitate are foarte mult de suferit din cauza lucrărilor la A0, pentru că ne aflăm pe traseul camioanelor care cară piatră și a căror greutate maximă depășește cu mult limita maximă admisă”, a subliniat primarul.