În orașul Popești-Leordeni s-a deschis, săptămâna trecută, primul Centru mobil de vaccinare anti-COVID-19 fără programare, în parteneriat cu Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” București, Direcția de Sănătate Publică, Consiliul Județean Ilfov, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dealul“ Spirii București – Ilfov.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 549, ediția print

Centrul mobil, amplasat într-o laterală a Parcului Copiilor din Str. Drumul Fermei, va funcționa până pe 23 mai, iar serurile folosite pentru vaccinare sunt Pfizer și Johnson&Johnson. Programul de funcționare este de luni până duminică, între orele 08.00-20.00, iar doritorii nu au nevoie de programare, însă trebuie să aibă la ei cartea de identitate sau pașaportul. După această perioadă de funcționare, urmează o pauză și suspendarea activității, după care, din 5 iunie, centrul va fi redeschis pentru 10 zile, pe același amplasament, pentru efectuarea rapelului celor vaccinați cu prima doză de Pfizer, în condițiile în care, în cazul vaccinului dezvoltat de compania Johnson&Johnson, imunizarea se produce după aplicarea unei singure doze. Dr. Anca Dobrescu, de la Spitalul Militar, ne-a declarat că dozele de vaccin sunt livrate zilnic și se poate asigura un flux de 150 de persoane/zi pentru Pfizer și 50 de persoane/zi pentru Johnson&Johnson. De altfel, la finalul primei zile de funcționare a centrului – 14 mai – au fost vaccinate 120 de persoane, iar în weekend s-a păstrat același ritm.

Autoritate locală implicată

”Am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a avea suportul tuturor autorităților competente pentru implementarea celui mai simplu sistem de vaccinare la Popești-Leordeni. Avem acordul Ministerului, un modul dotat cu toate echipamentele medicale necesare, corturi de triere și monitorizare post vaccinare, personal medical calificat asigurat de Spitalul Militar și două dintre cele mai sigure tipuri de vaccin: Pfizer – bazat pe tehnica ARN Messager, având o eficacitate în procent de 95% și Johnson&Johnson – Vector Viral Nereplicativ cu eficacitate de 67%, cu avantajul unei doze unice, fiind pretabil celor cu planuri imediate de vacanță/ deplasare profesională sau orice alte motive care ar putea fi stânjenite de așteptarea rapelului după 21/28/56 zile. Tipul vaccinului este alegerea celor care doresc să se imunizeze. Ne-am zbătut să obținem și să asigurăm acest centru mobil de vaccinare cu toate dotările descrise anterior … la doi pași de tine! Acum e rândul tău să te implici! Așa că ia-ți soțul/ soția/ mama/ tatăl/ bunicii/ orice rudă sau cel puțin un prieten și veniți până pe 23 mai, în intervalul orar 8.00 – 20.00, să contribuiți la o comunitate mai sigură, la un oraș cu rată mai mică de infectare zilnică și la o lume mai apropiată de normalitatea de altădată! Revenirea la normal depinde acum de tine, nu de ceilalți și se face prin vaccinare! Nu prin așteptare, nici prin teorii imaginare!”, a declarat primarul orașului, Petre Iacob.

Moderna, în centrul fix de la Liceul ”Radu Popescu”

În Popești-Leordeni funcționează din 12 aprilie 2021 și un centru fix de vaccinare anti-COVID-19, în incinta sălii de sport a Liceului Teoretic ”Radu Popescu”, din localitate. Vaccinul utilizat aici este cel produs de Moderna. Pentru acest tip de vaccin, rapelul se efectuează la 28 de zile de la injectarea primei doze.