Ţara noastră înregistrează cele mai multe nașteri din Europa în rândul minorelor
Copiii noștri au neăparat nevoie de educaţie sanitară. România este ţara europeană cu cele mai multe sarcini și nașteri înregistrate în rândul fetelor care abia au ajuns la adolescenţă. Salvaţi Copiii, organizaţia care apără interesele copiilor, a organizat, săptămâna trecută, o dezbatere online, cu scopul de a îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii minorilor aflaţi la risc.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 538, ediția print
Cu acest prilej, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, a subliniat faptul că este necesar ca educaţia în domeniul sănătăţii să fie introdusă în programa școlară. „Ce se poate face? În primul rând, este o revizuire și adaptare a cadrului legal privind politicile de sănătate a reproducerii. De asemenea, e foarte important, ţinând cont că vorbim despre tineri, să implicăm tinerii, pentru că ei sunt cei care vor veni cu informaţiile de care ei au nevoie (…). Ce am putea face, nu e greu, e iarăși o muncă de echipă, dar cred că așa am putea să avem succes, și anume introducerea în programa școlară a educaţiei în domeniul sănătăţii, reproducerii și sexualităţii ca materie obligatorie“, a spus Andreea Moldovan, la dezbaterea online intitulată „România are cele mai multe nașteri din Europa la mame având vârsta sub 15 ani: ce trebuie făcut?“.
Peste 4.000 de avorturi, la adolescente
„Am primit de dimineață rezultatul unui studiu condus de colegii de la Institutul Național pentru Dezvoltarea Mamei și Copilului, alături de INSP și Universitatea Carol Davila și, citind toate acele date, realizăm cât de mare este problema și cât de multe lucruri avem de făcut. Am găsit faptul că 10% din totalul nașterilor aparțin mamelor adolescente. Numărul lor – 16.000 este mare chiar și pentru anul 2021. Consecințele sunt reprezentate și de un număr foarte mare de avorturi – peste 4.000. Vedem și un număr crescut de nașteri premature, dar și o frecvența mare a comorbidităților și a complicațiilor sarcinii, alături de rate mari ale abandonului școlar, pentru că o mamă tânără nu va mai avea disponibilitatea să urmeze cursurile școlare, și o rată mare de abandon a copiilor în maternități. E o problemă pe care am trăit-o toți cei care am lucrat în sistem”, a mai spus Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
În opinia acesteia, trebuie evaluaţi toţi factorii care duc la apariţia sarcinii la adolescente. „Este important să evaluăm factorii culturali și motivaţionali care contribuie la apariţia sarcinii la adolescente și la minorele sub 15 ani. Știind care este problema, putem crea niște intervenţii ţintite pe probleme. (…) Este important să reorganizăm serviciile de planificare familială cu iniţierea unor servicii prietenoase pentru adolescenţi și tineri. Dacă o tânără dintr-o comunitate rurală merge la medicul de familie să prezinte o problemă de planificare, contracepţie, discuţii pe tema sexualităţii, există întotdeauna riscul stigmatizării acelei fete care merge la medicul de familie printr-o lipsă de confidenţialitate“, a adăugat Andreea Moldovan.
Avem și o rată mare de abandon a copiilor în maternităţi – aproape o mie anual
Potrivit secretarului de stat in Ministerul Sănătăţii, alte aspecte importante ţin de responsabilizarea intervenţiei factorilor cu atribuţii în domeniu pentru identificarea și sancţionarea abuzului sexual asupra minorilor, suport psihologic pentru minorii din familii dezorganizate și implementarea unor politici de prevenire a abandonului școlar. „Ţinând cont de acest număr ridicat de sarcini la adolescente, vedem și un număr crescut de nașteri premature, pentru că e o consecinţă a imaturităţii mamei. De asemenea, e o frecvenţă foarte mare a comorbidităţilor și a complicaţiilor sarcinii, cum ar fi anemia sau hipertensiunea arterială“, a completat Andreea Moldovan. De altfel, aceasta a făcut referire și la rata mare de abandon a copiilor în maternităţi, aproape o mie, anual. Cele mai tinere mame au 13, respectiv 14 ani.
Asistenţii sociali și mediatorii sanitari-școlari ar putea ajuta copiii mai mult
În România, de cel puţin 20 de ani au fost create o serie de instituţii noi la nivelul comunităţilor locale, care ar putea fi implicate mult mai direct în prevenirea sarcinilor și nașterilor la adolescente, spun reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii. Este vorba despre asistenţii medicali și sociali comunitari, mediatori sanitari și școlari. Chiar dacă activitatea lor a contribuit indiscutabil la îmbunătăţirea situaţiei generale a copiilor, problema sarcinilor în rândul adolescentelor este departe de a fi rezolvată.