Alegerile locale din10 iunie au avut ca rezultat schimbarea a opt dintre cei 40 de primari care funcționează în localitățile ilfovene. Cei înlocuiți de oameni noi au fost astfel sancționați de electorat, fie pentru slaba lor activitate, fie pentru matrapzlâcurile care le-au burdușit teșchereaua.

Cu toate acestea, avem și două excepții care confirmă regula! Doi candidați, aflați în prezent la ”mititica”, în stare de reținere, au câștigat alegerile din localitățile lor. Este vorba de Adrian Mladin, aflat în prezent la penitenciarul Jilava pentru că a cerut mită un ”fleac” de 500.000 de euroi, acuzat fiind că a fost implicat și în nenumărate mișculații cu terenuri în valoare de milioane de coco. Această Albă-ca-Zăpada, până la o eventuală condamnare, a candidat pentru funcția de primar în localitatea cu același nume și, țineți-vă bine, a câștigat! Celălalt jupân este Dumitru Ruse, primar de Măgurele, proaspăt băgat la răcoare pentru 29 zile, tot pentru mită. Numai că dumnealui este doar un mic găinar față de jilăveanul Mladin. Nea Mitică a pus botul la doar 3000 de lei, din care a primit doar jumătate de la un cetățean care voia să-și depoziteze gunoiul pe un teren al primăriei. 

Doar că pe cei 1500 de lei scria MITĂ! Ei bine, și onorabilul, preastimabilul, don’ Mitică a câștigat! Halucinant, nu? Mereu surprinzătorul alegător ro­mân nu se dez-minte! Se pare că această specie votează, uneori, cu orice, numai cu capul, nu!

Apropo, era cât pe aci să ne pricopsim cu trei asemenea specimene de primari. Din fericire, „pretenarul de afaceri” al lui Adrian Mladin, care candidase la Snagov, Apostol Mușat pe numele său, și-a retras în ultima clipă candidatura. Altfel, ne-am fi trezit pe nesimțite în județ cu o sumedenie de primari penali. Totuși, zicem noi, nu-i timpul pierdut! La cum își fac mendrele pe banii publici unii aleși, acest scenariu este perfect plauzibil…


Cei opt pe care i-au zburătăcit alegatorii

Despre motivele pentru care cei opt primari care și-au pierdut postul, nu putem decât să ne dăm cu presupusul. Cert este că electoratul i-a pus pe liber. Prietenii știu de ce!

Să vedem, însă cine sunt proaspeții “șomeri”, într-o ordine oarecare. Unul dintre ei este Ion Stoica. Ziarul nostru s-a spetit scriind pentru a scoate la iveală toate în-vârtelile primarului, care l-au făcut unul dintre cei mai prosperi oameni din oraș. Până la urmă, buftenii s-au hotărât să-l tragă pe linie moartă. Al doilea este Grigore Trache, din Popești-Leordeni. Aici pare să fie o situație mai specială. Noi bănuim că mijloacele de “convingere” spe­ciale ale contracandidatului său, Petre Iacob, au dat roade… Ar urma primarul din Snagov. Aici situația este destul de nebuloasă. Caracatița intereselor, în primul rând imobiliare, te face să privești cu suspiciune pe oricare diriguiește comuna. Mai ales că acum, primarul în funcție își face veacul pe la pușcărie. Snagovenii și au spus, însă,  speranța în Marian Oancea. Suntem nerăbdători să vedem ce va face acesta în următorii 4 ani și vom urmări atent activitatea noului edil al Snagovului.

Ilie Stan, din comuna 1Decembrie, se află și el printre perdanți. Cel mai probabil el a pierdut din cauză că partidul din care face parte a început să se ducă la vale. Cum acest fenomen face parte dintr-un curent, iată, la nivel național, primarul n-a mai avut nici o putere ca să-i țină piept candidatului USL. Mai ales că după guverna-rea Boc partidul de suflet al președintelui este foarte iubit de popor. Ca sarea…în ochi!

Ioan Florian Dan a împărtășit soarta confratelui său din 1 Decembrie. Este evident că în portocaliul partid, înverzit peste noapte, situația este mai mult decât albas-tră. Dar pentru că regulă fără excepție nu există, iată că la Brănești situația e taman invers. Nicu Cismaru, PD-L, a câștigat beneficiind de refuzul colegului său de partid, Florea Tănase, de a mai candida, rocada propulsându-l pe orbita primăriei. Brăneștenii sunt, totuși, mulțumiți, pentru că îl cunosc pe Nicu Cismaru ca fiind un om desto-inic. La Copăceni, Ioan Rădulescu, PD-L, a pierdut pe aceeași schemă. Avem însă informații că dumnealui ar fi făcut ceva asfaltări pe sprânceană. Să fi fost doar din bunăvoință?

Ei bine, ultimul dar nu cel din urmă, este primarul din Domnești. Tudor Gheorghe a renunțat să mai candideze, netezind calea viceprimarului Ninel Boșcu. A câștigat cel din urmă.

Ca o concluzie, putem spune că mari schimbări nu s-au petrecut în rândul edililor Ilfoveni. 75% dintre ei și-au păstrat mandatele, semn că locuitorii respectivelor localități sunt mulțumiți de activitatea acestora.

Urmează să vedem ce vor realiza în următorii patru ani. Noi vom fi cu ochii pe ei!.