Pe 12 decembrie 2019, la sediul Instituției Prefectului – Județul Ilfov a avut loc o întâlnire de lucru având ca temă proiectarea și execuția obiectivului de investiții “Autostrada de Centură București Nord, Inel 2”.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 481, ediția print

La întâlnire au participat prefectul Daniel – Tudorel Zamfir, subprefectului Vincențiu Voicu, directorului Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov, Ruxandra Ghiba, și șeful Serviciului Cadastru din cadrul OCPI Ilfov, inginer șef Anca Musceleanu Ispas, reprezentanți ai autorităților locale din zonele ce vor fi ”afectate” de realizarea autostrăzii (Buftea, Pantelimon, Afumați, Dascălu, Glina, Mogoșoaia, Ștefăneștii de Jos, Tunari) și reprezentanții Asocierii Topovia 2002 SRL – SCA Teaha & Fuzesi – Portnoi și Asociații SPARL, mandatați de Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru realizarea documentațiilor cadastrale, a rapoartelor de evaluare și asigurarea serviciilor juridice de asistență și reprezentare în vederea dobândirii prin expropriere/transfer a imobilelor necesare.

HG pentru expropieri

Ciprian Portnoi, reprezentant mandatat, a oferit celor prezenți o serie de detalii despre cum se vor derula activitățile în următoarea perioadă. ”Apelăm la sprijinul dumneavoastră pentru identificarea proprietarilor și a imobilelor afectate, astfel încât să putem pregăti documentația necesară promovării HG de declanșare a procedurilor de expropriere. Această HG va acorda statului român posibilitatea de a intabula dreptul de proprietate asupra coridorului de expropriere și de a-l preda ulterior constructorului, pentru realizarea lucrărilor. Suntem în cadrul unui proiect în care licitațiile pentru proiectare și execuție sunt în curs, motiv pentru care noi intenționăm și trebuie să pregătim materialele pentru hotărârea de guvern pentru declanșarea procedurilor de expropriere într-un timp cât mai scurt. Termenul pe care noi îl avem este de 3 luni, începând din luna ianuarie, însă am vrut să demarăm lucrările încă de acum, pentru că nu este timp de pierdut. Avem experiența altor proiecte pe care le-am derulat și știm că acest termen este foarte scurt. Am primit până acum sprijin de la OCPI Ilfov, alături de care lucrăm pe Centura Sud, și mulțumim foarte mult, dar în afară de Oficiul de Cadastru avem nevoie și de ajutorul dvs. Știți foarte bine în cadrul fiecărei localități care este situația emiterii titulurilor de proprietate, a cadastrului sistematic ș.a.m.d.

În perioada imediat următoare, noi vă vom transmite oficial traseul acestei Centuri Nord – pe care noi l-am primit de la CNAIR, traseu stabilit în baza unui studiu de fezabilitate din 2007, iar pe baza acestuia, împreună cu experții noștri topo, va trebui să identificăm imobilele afectate. Acest traseu va fi supus optimizării, într-o fază ulterioară. Suntem la dispoziția dvs la orice oră, iar rugămintea nostră este să scurtăm termenul prevăzut de lege pentru a răspunde solicitărilor și vă rugăm să tratați cu prioritate cererile nostre. Este exclusiv în interesul statului român ca să putem demara acest proiect de care este mare nevoie și la nivel național și la nivel local, pentru că știti foarte bine ce înseamnă circulația în interior, dar și în jurul Bucureștiului”, a afirmat Ciprian Portnoi.