Eliminarea, în anul 2012, a plăţilor tranzitorii pentru suprafeţele cultivate cu tomate şi castraveţi pentru procesare a avut ca efect reducerea acestor suprafeţe, una dintre cauze fiind costurile de producţie ridicate. De aceea, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a decis ca, începând cu acest an, să acorde un sprijin cuplat pentru castraveţii şi tomatele destinate procesării.

Un efect pozitiv estimat al acestei măsuri este asigurarea materiei prime în industria de conserve şi, totodată păstrarea locurilor de muncă din această ramură importantă. Sprijinul cuplat este o plată directă care se acordă fermierilor pentru unele sectoare, culturi și specii de animale afectate de anumite dificultăți și care sunt considerate importante pentru România, din motive economice, sociale și de mediu. Astfel, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu fermierii a identificat sectoare care necesită un ajutor mai mare, unul dintre ele fiind cel al legumiculturii.

 

Mai mulţi bani pentru legumicultori

Potrivit unei propuneri a Ministerului Agriculturii, din acest an, sprijinul cuplat la tomatele pentru procesare va începe de la 1.400 de euro/ha, iar la castraveții pentru procesare va ajunge la 500 de euro/ha. Acest sprijin cuplat va fi majorat progresiv, în fiecare dintre anii următori, pentru ca, în 2020 să ajungă la un cuantum de 1.445 de euro/ha, în cazul tomatelor, și la 545 de euro/ha, pentru castraveții. De asemenea, la acest sprijin cuplat se va adăuga și schema de plată unică pe suprafață (SAPS), în cadrul căreia fermierii vor primi 123 de euro/ha, în 2015. Totodată, și acest sprijin ar urma să fie majorat cu circa 20 de euro, până în 2020. Anul acesta, la nivel național, se estimează că suprafața cultivată în câmp cu tomate va fi de circa 1.300 de hectare, în timp ce la castraveți ar putea ajunge laproximativ 900 de hectare.

Ajutoare şi pentru culturile din sere şi solarii

 

MADR nu i-a uitat nici pe legumicultorii care cultivă roşii şi castraveţi în sere şi solarii. Aceştia vor primi, la rândul lor, un sprijin cuplat, care va ajunge la 6.200 de euro/hectar, în timp ce pentru culturile din solarii, sprijinul cuplat va fi de 3.000 de euro/ha, urmând ca aceste ajutoare să crească anual până în 2020, până la valoarea de 6.245, pentru sere şi 3.045 euro/ha. Şi în cazul acestor fermieri se va acorda, totodată, şi plata pe suprafaţă (SAPS), care, în 2015 va fi de 123 euro/ha, urmând ca, în 2020, SAPS să ajungă la 143 euro/ha.