2.000 de locuitori vor beneficia, în sfârșit, de confortul specific unui oraș european din proximitatea Capitalei
Modernizarea Cartierului Danubiana din Popești – Leordeni a intrat în linie dreaptă, odată cu semnarea contractului pentru obiectivul de investiție așteptat cu nerăbdare de aproape 2.000 de cetățeni care locuiesc în această zonă.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 642, ediția print
Peste 11 milioane de lei vor fi investiți în lucrările de modernizare la finalul cărora Cartierul Danubiana va beneficia de instalații de apă și canalizare noi, o infrastructură rutieră modernă, dar și peste 200 de locuri noi de parcare, spații verzi și zone de recreere pentru copii și adulți. Proiectul acordă o atenție specială și respectării normelor de siguranță, care includ amplasarea de hidranți subterani, instalații de iluminat public cu LED, precum și amplasarea de indicatoare rutiere și sistematizare rutieră.
Reamintim că modernizarea Cartierului Danubiana este un proiect pentru care administrația din Popești-Leordeni a depus eforturi considerabile. Cel mai important pas a fost achiziționarea de către autoritate, de la SC Danubiana SA, a terenului cu o suprafață de aproximativ 2 ha care include cartierul Danubiana și care reprezintă de fapt căile de acces, spații verzi, curți, construcții și instalații de apă și canalizare, fără de care administrația nu putea face investiția menită să contribuie la îmbunătățirea vieții cetățenilor din zonă. Primarul Petre Iacob a explicat în mai multe rânduri că proiectul de modernizare a cartierului este foarte clar și a fost prezentat de la bun început pentru a se înțelege în ce va consta și cum va influența în bine viața comunității.
Modernizarea cartierului Danubiana înseamnă în primul rând înlocuirea instalațiilor vechi de apă-canal. Administrația plănuiește crearea de spații verzi, 200 de noi locuri de parcare, locuri de joacă pentru copii, trotuare, căi de acces, iluminat public cu LED, strat de uzură pe partea carosabilă, refacerea drumurilor.
Cartierul Danubiana se găsește în fosta zonă industrială a orașului Popești-Leordeni. Aici locuiesc aproximativ 2.000 de persoane cu foarte mulți copii. La momentul construirii, în urmă cu foarte mulți ani, blocurile nu au fost gândite și nici dimensionate pentru familiști și nici rețeaua de drumuri pentru numărul mare de autovehicule care circulă în prezent în orașul Popești-Leordeni. Rețelele de utilități sunt, de asemenea, învechite. Conductele de apă datează din anul 1977, deci sunt într-o stare de uzură avansată. Și canalizarea menajeră este din anul 1983 și toate instalațiile sunt învechite. Primăria nu a putut să facă investiții de niciun fel în zona respectivă, fiind proprietate privată.
”Acesta este unul dintre obiectivele importante de investiții, iar noi, în calitate de autoritate contractantă, am reușit să finalizăm procedura de licitație, avem deja un câștigător și în cel mai scurt timp urmează să se emită ordinul de începere a lucrărilor. În primul rând, vrem să oferim condiții normale de trai, pentru că locuitorii acestui cartier au fost lipsiți în special de utilități, care aparțineau societății Danubiana, iar noi am avut numeroase solicitări din partea cetățenilor, în sensul modernizării cât mai urgente”, ne-a declarat primarul Petre Iacob.
Fluidizarea traficului rutier, mereu în atenția autorității locale
Un alt obiectiv de investiții important aflat pe lista de priorități a administrației din Popești -Leordeni este amenajarea străzii care va face legătura dintre Str. Drumul Fermei și Str. Laurențiu Raiciu. ”Am declanșat procedura de expropriere, în două – trei săptămâni va fi finalizată și vom putea da drumul la licitații. Încercăm astfel să decongestionăm traficul rutier din Popești-Leordeni, mai ales că realizarea acestei noi căi rutiere va fi însoțită și de o acțiune de sistematizare. Vrem ca odată ce creăm acest drum să facem sensuri unice în localitate, deoarece încercăm să fluidizăm cât mai mult traficul rutier. În plus, realizarea noii străzi va permite și îndeplinirea unui obiectiv la fel de important, respectiv crearea a circa 200 de locuri noi de parcare, care vor permite și amenajarea unor spații de relaxare pentru cetățeni”, a explicat edilul. În prezent, un drum de legătură între străzile Drumul Fermei și Laurențiu Raiciu nu există, dar există un drum înfundat, care intră din Drumul Fermei, într-un teren, unde există un gard care blochează accesul. ”Noi ne-am gândit să fluidizăm zona, pentru că este o arteră foarte circulată, să venim cu o soluție care să fluidizeze traficul. Pe lângă aceasta, obiectivul principal este crearea unui spațiu recreativ”, a mai spus edilul. Vor fi create locuri de parcare în spic, pe ambele părți, trotuare, vor fi plantați pomi, vor fi puse băncuțe pentru relaxare. Drumul de legătură a fost proiectat cu o lățime pe sens de 2,5 metri pentru fiecare bandă de circulație.
Primarul a reiterat faptul că investițiile care presupun fluidizarea traficului rutier iau în calcul și găsirea unor soluții adiacente menite să le ofere locuitorilor orașului un cadru plăcut de relaxare și cât mai multe spații verzi, prin plantarea mai multor copaci.