Pe Gheorghe Petre, primarul comunei 1 Decembrie l-am găsit, săptămâna trecută, mai optimist și mai relaxat, decât altădată. Pentru el, noul an va fi unul plin de realizări, dintr-un singur motiv. A reușit să scape de cea mai mare parte a datoriilor, fapt care îi va permite să se ocupe de finalizarea unor proiecte importante.

Datorii de două sute de miliarde de lei vechi a găsit 

Gheorghe Petre în 2012, când a preluat conducerea primăriei. Enorm, pentru o comună cu venituri destul de mici, comparativ cu alte localități ilfovene. Dar, într-un an și jumătate, primarul a ajuns să le scadă cu 170 de miliarde. „Acum mai avem doar 30 de miliarde de lei vechi datorii. Lista primăriei s-a albit. Avem alt tonus! Ne putem ocupa, în sfârșit, de investiții”, spune, încrezător, primarul.

Grădinița, ținta principală, în 2014

În comuna 1 Decembrie există un complex de clădiri cu spații generoase care, în trecutul apropiat, adăposteau Agenția Națională de Consultanță Agricolă și Centrul de pregătire a Institutului de Cercetări Horticole. Aceste construcții sunt acum abandonate. Prin urmare, primăria a făcut demersuri către MADR pentru a i se transfera aceste clădiri, pentru a amenaja acolo o grădiniță. Formalitățile sunt în curs de finalizare și există acordul de principiu al ministrului Agriculturii. Documentele au ajuns pe masa acestuia, iar primarul speră că în primăvara acestui an va putea demara lucrările. „Vom amenaja acolo o grădiniță cu orar normal, una cu orar prelungit și vom muta în aceste spații și clasele pregătitoare de la cele două școli. Banii îi avem deja, este vorba de 2,5 milioane de lei noi”, spune Petre Gheorghe.

Se extinde rețeaua de canalizare

În localitate mai sunt 21 de străzi care nu au canalizare. Anul acesta, primăria și-a propus să extindă această rețea pe încă 12-13 străzi, însumând circa 5 kilometri. Se estimează că va fi nevoie de aproximativ 5 milioane de lei, bani din bugetul local și, posibil, de la Ministerul Dezvoltării. Totodată, anul acesta primăria vrea să pună în funcțiune rețeaua de canalizare deja existentă.

Alte 6-7 străzi, cuprinse în Programul Național de Dezvoltare Locală, urmează a fi pietruite sau asfaltate, bineînțeles după introducerea canalizării.

Cetățeni, vi se pregătește ceva!

Strategia de dezvoltare a comunei, pe perioada 2014-2020, cuprinde numeroase proiecte menite să crească gradul de confort și civilizație al locuitorilor. Așadar, am aflat de la Gheorghe Petre că a fost identificat terenul pentru amenajarea unui cartier pentru tineret. Acolo vor fi repartizate circa 100 de locuri de casă, cu o suprafață de 300 mp și se vor pune la dispoziția solicitanților o serie de proiecte-tip de locuințe. Va fi extinsă și rețeaua electrică a comunei și se va efectua cadastrul pentru toate străzile din localitate. Se are în vedere și demararea unui proiect de reabilitare termică a blocurilor, din fonduri europene. Nu vor fi uitate nici cele două școli, care vor fi modernizate și anvelopate. Și, tot pentru cei mici, primăria a pregătit construirea unui after-school.