Se caută soluții pentru rezolvarea problemei inundațiilor, în comuna Dobroești. În imagine - prefectul județului Ilfov, Simona Neculae și primarul comunei Dobroești, Valentin Condu
Se caută soluții pentru rezolvarea problemei inundațiilor, în comuna Dobroești. În imagine - prefectul județului Ilfov, Simona Neculae și primarul comunei Dobroești, Valentin Condu

 

◉ Parteneriate pentru remedierea situației și pentru identificarea surselor de finanțare

Prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, primarul comunei Dobroești, Valentin Laurențiu Condu și reprezentanții S.C. Apa Nova București S.A., Administrației Naționale ”Apele Române” și Gărzii de Mediu Ilfov s-au întâlnit săptămâna trecută, pentru a analiza situația dificilă produsă de inundații, de-a lungul timpului, în unele zone ale localității ilfovene.
Chestiunile stringente ”puse pe masa discuțiilor” au vizat refulările repetate ale colectorului B7, care conduc la inundarea gospodăriilor aflate pe Strada Avram Iancu din localitate și deversarea necontrolată a apelor în lacul Pantelimon, dar și imposibilitatea reglării nivelului apei din lac și iminența inundării gospodăriilor din zonă din cauza lipsei instalațiilor de reglaj la cele două ecluze. La solicitarea prefectului, de a identifica de urgență și de a prezenta soluțiile tehnice concrete pentru remedierea problemelor în zonele inundabile din comună, participanții au prezentat istoricul problemei, demersurile întreprinse anterior, motivele imposibilității de remediere, până în prezent, și intervențiile pe care intenționează să le opereze instituțiile competente.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 600, ediția print

Întâlnire comună pe problematica zonelor inundabile din comuna Dobroeşti
Întâlnire comună pe problematica zonelor inundabile din comuna Dobroeşti

Concret, având în vedere faptul că măsura de creare a unor diguri din saci cu nisip pentru protejarea locuințelor din zonă, deși întreprinsă oportun în situațiile de urgență punctuale, s-a dovedit insuficientă, a fost prezentată posibilitatea creării unor <<ferestre laterale>> care să permită deversarea apei din cele două casete, după atingerea nivelului critic și necesitatea existenței unor separatoare de grăsimi și sisteme pentru decantare mecanică a apelor pluviale deversate. Totodată, s-a conturat propunerea de tehnologizare a celor două ecluze nefuncționale, pentru a controla nivelul apei și a reduce semnificativ riscul inundațiilor.

Parteneriate pentru remedierea situației și pentru identificarea surselor de finanțare

În cadrul dezbaterilor desfășurate la sediul Primăriei Dobroești, dar și pe teren, prefectul Simona Neculae și primarul Valentin Laurențiu Condu au propus realizarea unui parteneriat cu instituțiile cu atribuții, inclusiv Consiliul Județean Ilfov și Primăria Sectorului 2 București, dar și analizarea posibilității încheierii unui parteneriat public-privat între Primăria comunei Dobroești și S.C. Apa Nova S.A., în scopul materializării investițiilor necesare din punct de vedere tehnic pentru remedierea problemelor. Pentru a acoperi cât mai multe posibilități de identificare a fondurilor necesare, inclusiv cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prefectul a solicitat reprezentanților Administrației Naționale ”Apele Române” predarea către Instituția Prefectului – Județul Ilfov a documentelor elaborate până în prezent cu privire la soluțiile tehnice propuse. În același timp, reprezentantul S.C. Apa Nova S.A. a asigurat participanții că echipele specializate din cadrul societății vor realiza o verificare a colectorului B7 și, dacă se impune, vor efectua curățarea acestuia.
Alături de prefectul județului Ilfov și de primarul Valentin Laurențiu Condu, la discuții au mai luat parte viceprimarul comunei Dobroești, Valentin Enculescu, administratorul public al comunei, Marius Săbău, reprezentanții Gărzii de Mediu Ilfov – Brândușa Orășanu și Alexandra Peiu, directorul de dezvoltare al S.C. Apa Nova S.A. – Adrian Panaghianu, ing. șef al Administrației Naționale ”Apele Române”, Doruleț David și șeful Serviciului Afaceri Europene, Situații de Urgență și Monitorizarea Serviciilor Publice Deconcentrate de Utilități Publice din cadrul Instituției Prefectului, Cristian Marius Lixandru.