Internetul a devenit o parte din universul omenirii de astăzi. Chiar şi copiii sunt din ce în ce mai interesaţi de lumea virtuală. Iar dacă luăm în calcul ritmul alert de dezvoltare a acestei reţele de internaţionale de informaţii e limpede că în viitorul apropiat, influenţa ei va spori. Jurnalul de Ilfov îţi prezintă în cele ce urmează importan-ţa internetului ca instrument de informare şi comunicare, pericolul care se ascunde în spatele reţelei şi nu în ultimul rând, recomandările Patriarhiei Române cu privire la utilizarea noii tehnologii.


 În secolul XXI, lumea abundă în mijloace de comunicare şi informare. Este adevărat, internetul reprezintă unul dintre cele mai moderne sisteme de acest gen, având avantaje deloc neglijabile. Navigarea pe internet, comunicarea prin e-mail şi mai ales, diversele reţele de socializare sunt principalele puncte de interes ale publi-cului consumator. Dar ele trebuie accesate doar ca surse aproape inepuizabile de informaţii. Fii conştient de faptul că internetul este o reţea uriaşă de informaţii şi te poate ajuta să-ţi îmbunătăţeşti cunoştinţele şi noţiunile de cultură generală. Însă, numai dacă îl utilizezi cu înţelepciune. 

Învăţămintele ­ortodoxe în sistem online 

Biserica Ortodoxă Română foloseşte la rândul său mijloacele de comunicare moderne. Slujitorii lăcaşului de cult utilizează internetul în lucrările lor pastoral-misionare, social-filantropice, cultural-educaţionale şi de ce nu, administrative, el fiind cel mai rapid şi cel mai eficient instrument de lucru. Să nu uităm că Biserica şi-a construit chiar şi un grup de media, ce include un post de radio şi o televiziune, un ziar şi o agenţie de ştiri ce oferă informaţii în sistem online. Aici găseşti o mulţime de rugăciuni pentru iertarea păcatelor, pentru sănătate, spor în casă etc. şi   poveţele celor mai buni duhovnici. Tot pe ­site urile puse la dispoziţie de reprezentanţii Casei Domnului poţi găsi bloguri care împărtăşesc învăţămintele ortodoxe şi facilitează accesul la poveşti sau întâmplări din viaţa multor credincioşi. 

Și totuși… lumea virtuală e plină de pericole  

Clericii avertizează însă, că utilizarea excesivă a noii tehnologii îţi poate schimba în mod negativ tot cursul vieţii. Ce influenţă pot avea asupra ta numeroasele ore petrecute în faţa calculatorului, navigând şi socializând cu aşa-zişii „prieteni” din lumea virtuală.

● Te izolezi 

● Te rupi de lumea reală şi ajungi să trăieşti într-o lume imaginară ce va avea consecinţe grave asupra comportamentului tău.

● Poţi fi controlat şi supravegheat de persoane rău intenţionate, sub masca anonimatului ascunzânu-se de multe ori “terorişti” digitali. În special copiii şi adolescen-ţii sunt hărţuiţi, manipulaţi, abuzaţi şi ameninţaţi de indivizi periculoşi care, iniţial se recomandă ca fiind prietenii lor de nedăjde. Nu puţini sunt minorii care ajung pe mâinile proxeneţilor, traficanţilor de organe şi a criminalilor în urma socializării pe internet. 

Clericii BOR – “Echilibru, discernământ și luciditate”  

Având în vedere toate aceste pericole, Patriarhia Română recomandă “echilibru, discernământ şi luciditate” atunci când utilizezi internetul. Doar aşa vei ajunge să “distingi între bine şi rău pentru a cultiva ­ceea ce este ziditor şi mântuitor”. Potrivit slujitorilor Bisericii Ortodoxe Române, sunt de apreciat eforturile autorităţilor pentru a dezvolta noua tehnologie, crescând accesul la internet unui număr cât mai mare de români, dar acest instrument trebuie utilizat cu înţelepciune.