◉Școala Gimnazială Nr. 1 din Glina, complet reabilitată
◉ Dispensare moderne și specialități medicale noi
◉Se caută surse de finanțare, dar creșterea prețurilor dă bătăi de cap
Prioritățile administrației locale a comunei Glina continuă să fie și anul acesta educația, sănătatea, cultura și infrastructura rutieră, domenii pentru care au fost prevăzute investiții importante.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 594, ediția print
În programul de reabilitare a drumurilor de anul acesta este în execuție Strada Morii, care are lucrări contractate pentru refacerea sistemului de preluare a apelor pluviale și refacerea întregului sistem rutier cu fundație din balast și îmbrăcăminte asfaltică, ne-a anunțat primarul Răzvan Tudor. Cu această ocazie, se refac și accesele către proprietăți, dar se lucrează și la aducerea la cotă a căminelor de canalizare. Strada are o lungime de aproximativ 1,2 km și o lățime de 6 metri. ”Dacă finalizăm programul de anul acesta, am putea spune că toate străzile din comună sunt asfaltate și într-o stare tehnică bună, astfel încât în următorii trei-patru ani să ne putem concentra eforturile către alte capitole din infrastructura comunei”, a explicat edilul. În acest context, primarul s-a referit la investiții noi în infrastructura administrativă, care înseamnă locații noi, în special pentru serviciile care fac interfață cu publicul, adică taxe și impozite, stare civilă etc. ”Avem în derulare un proiect de înființare, și în comuna Glina, a unui Serviciu de Evidența Populației. Sperăm să intre în funcțiune în următoarele două – trei luni”, a menționat edilul.
Anul acesta mai există în program refacerea a opt drumuri aflate la extremițățile localităților Cățelu și Manolache, cu o lungime de circa 3 km, care au fost pietruite, dar luând amploare lucrările imobiliare, au devenit drumuri publice. ”Vrem să le compactăm, să le aducem foarte aproape de asfaltare, atunci când va veni momentul potrivit, după investițiile de apă și canal prin POIM”, a menționat primarul.
În privința iluminatului public, edilul a menționat că toată localitatea dispune de iluminat pe LED. Primarul a spus că în privința reabilitării străzilor, există totuși o problemă pe Strada Arenei, care face și acesul către baza sportivă și cimitirul uman. ”A fost făcută o documentație în anul 2018, am semnat un contract pentru acea stradă, pentru proiectare plus execuție, dar s-a făcut un studiu geotehnic și s-a constatat că ar trebui scos tot patul drumului așa că o vom lua de la capăt cu un nou proiect, o nouă licitație”, a spus primarul.
Școala Gimnazială Nr. 1 din Glina, complet reabilitată
Această reabilitare a cuprins, atât partea de reabilitare termică a clădirii și refacerea fațadelor exterioare, a acoperișului și montarea unor panouri pentru prepararea apei calde, cât și un sistem modern și sigur pentru protecția la descărcări atmosferice. Pe holuri sunt pardoseli din gresie, în sălile de clasă și laboratoare s-a pus parchet, ușile sunt rezistente la incendiu, toată tâmplăria este nouă, școala dispune de sistem de supraveghere video, sistem de detecție a incendiilor, sisteme de internet, televiziune și transmisii de date pentru centralizarea tuturor informațiilor la un server central, sistem de stingere a incendiilor cu stație de pompare pentru hidranți, centrală termică nouă cu cazane în condensație, total automatizată. Mobilierul este deja achiziționat pentru absolut toate sălile de clasă și pentru laboratoare. Fiecare clasă are aer condiționat. ”Videoproiectare avem de circa doi ani, inclusiv în perioada de pandemie, la noi totul a funcționat sută la sută online. Urmează să achiziționăm table inteligente printr-un proiect câștigat cu sprijinul nostru de școala Glina, în valoare de 140.000 de euro, iar parte o vom folosi pentru dotările școlii. Școala va avea și un laborator de informatică cu aparatură de ultimă generație. Pentru cele două școli din comună, respectiv Școala din Glina și Școala din Cățelu, am aplicat pentru un fond de dotare cu echipamente pentru informatică, prin Ministerul Educației. Aplicația a fost accepatată, astfel că sperăm ca până la finalul anului să avem și respectivele dotări în posesia școlilor. Trebuie menționat că la școala din Glina avem în execuție și o sală de sport, care va intra în funcțiune la începerea anului școlar următor. Școala Glina este executată în proporție de 90%, este un proiect început în 2020, cu termen de execuție de 20 de luni. A fost o reabilitare completă interior-exterior și amenajarea curții exterioare. Băncile sunt achiziționate încă de anul trecut, urmează să achiziționăm dulapurile pentru copiii care își vor lăsa lucrurile acolo înainte de a intra la orele de sport. Pe acoperiș sunt panouri solare, pentru încălzirea apei menajere, iar în viitor trebuie să ajungem la pompe de încălzire. Reabilitarea s-a făcut din fonduri proprii și asociere CJI cu primăria Glina, doar că evaluarea indicatorilor tehnico-economici corespunde anului 2019, iar prețul proiectului a suferit mici ajustări, având în vedere majorarea prețului materialelor de construcție. Constructorul și-a asumat însă, fiind o școală, să suporte diferențele”, ne-a spus primarul.
Dispensare moderne și specialități medicale noi
Dispensarul uman din comuna Glina avea nevoie de lucrări de reparații și modernizare, pentru aducerea lui la standardele actuale din punct de vedere al condițiilor igienice. ”În acest sens, avem în execuție reparația și vopsirea fațadelor, lucrare pe care o facem cu personalul propriu al primăriei. Se are în vedere și o igienizare a spațiilor interioare, iar modernizarea dispensarului prevede și înlocuirea corpurilor de iluminat, reparații la sistemele de instalație electrică, de telefonie, internet”, a explicat primarul Răzvan Tudor. Dispensarul va avea șapte cabinete medicale pentru medicii de familie și un cabinet stomatologic. Se va lucra inclusiv la gardul exterior. La interior se va monta pardoseală tip tarchet, iar pereții vor avea un tapet medicinal. Vor fi monatate pe holurile de așteptare monitoare pentru ca pacienților să li se pară spațiul mai prietenos. În acest moment, în dispensar își desfășoară activitatea doi medici de familie și un cabinet stomatologic. După amenajare vor fi opt cabinete. ”În perioada de pandemie, a funcționat foarte bine un centru de vaccinare și am discutat să vină în dispensar și medici specialiști pentru cardiologie și boli de nutriție. În viitor, acest spațiu va trebui să primească și medicul de familie din Cățelu, și pacienții satului Cățelu, pe perioada execuției dispensarului nou. La Cățelu, va fi construit un dispensar uman de la zero. Indicatorii sunt aprobați și, în scurt timp se va organiza procedura de licitație. Proiectul presupune demolarea clădirii existente și construirea unui spațiu complet nou, care va include și o farmacie, iar în parcul ce va împrejmui clădirea va fi amenajat și un loc de joacă pentru copii. Va fi o clădire deosebită, va avea inclusiv lift interior, medicii vor avea cabinetele la etaj, va fi o sală generoasă de așteptare la parter, cu o zonă de vestiare pentru medici și arhivă”, a explicat edilul.
Vorbind despre modernizarea diferitelor instituții, primarul ne-a explicat că există un program al primăriei care își propune ca toate instituțiile din patrimoniul primăriei să fie puse în evidență din punctul de vedere al culorii și al structurii gardurilor, astfel încât să aibă o identitate unică pentru clădiri administrative.
În programul de proiecte de anul acesta, administrația Glina a inclus și amenajarea a două parcuri, unul în satul Manolache, iar al doilea în satul Cățelu. La Manolache există un loc lângă biserică, unde se lucrează la amenajarea parcului pentru copii, care chiar dacă este mic, este bine venit, este cochet și va fi acoperit în întregime de o suprafață de tartan, vor fi plantați copaci și va exista instalație de iluminat.
Se caută surse de finanțare, dar creșterea prețurilor dă bătăi de cap
Administrația își concentrează atenția și pe obținerea fondurilor europene. Există intenția obținerii finanțării pentru unele proiecte, în special pentru educație. De exemplu, se dorește obținerea finanțării pentru consolidarea, reabilitarea și dotarea Școlii de la Bobești, o școală consturită înainte de cel de-al doilea Război Mondial. Un alt proiect își propune construirea unei grădinițe cu program prelungit în satul Manolache.
”Pe programul «Anghel Saligny», am lansat o investiție ce presupune reabilitarea și extinderea căminului cultural din Glina. Am depus documentațiile, urmează să mai depunem cât de curând un deviz actualizat, pe fondul creșterii prețurilor, motiv pentru care am rugat proiectanții să facă o actualizare. Va fi o sală de circa 300 metri pătrați, la etaj, suspendată pe piloni metalici, sub care va fi o parcare. La reabilitare, se va lucra și la îmbunătățirea acusticii sălii. Pe «Anghel Saligny»avem și un proiect depus, pentru reabilitarea Str. Libertății, în satul Cățelu, inclusiv marcaje rutiere, canale colectoare și plantare de arbori. De asemenea, am aplicat și pe PNRR, chiar dacă fondurile alocate comunelor sunt destul de mici, dar încercăm să folosim și această oportunitate”, precizat primarul.
Răzvan Tudor a mai dorit să menționeze că în privința investițiilor evoluția prețurilor din ultima vreme reprezintă adevărata problemă, nu doar la nivel local, ci și la nivel central. ”Este foarte greu să lucrezi, din cauza creșterii prețurilor. De fiecare dată, înainte de a da drumul la o licitație, ești nevoit să faci o reactualizare și verificarea indicatorilor tehnico-economici la fiecare proiect în parte. Te poți trezi, inclusiv în perioada de evaluare, să constați că acele prețuri au crescut, iar constructorilor le este foarte greu să lucreze. O parte pot renunța inclusiv la lucrare și poți pierde proiecte importante sau nu le poți duce la bun sfârșit”, a concluzionat edilul.