Prima platformă de informare complexă din Europa, care se adresează femeilor cu fibrom uterin a fost lansată recent, de către dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională.  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 595, ediția print

Platforma www.fibroid-community.com, vine în întâmpinarea nevoii de informare, educare și consiliere medicală și umană pe tema fibromului uterin a tuturor femeilor. Aceasta se adresează celor două milioane de reprezentante ale sexului frumos din România care sunt diagnosticate cu fibrom uterin, cea mai frecventă tumoră a sistemului reproductiv feminin la nivel mondial. Comunitatea creată de medicul Rareș Nechifor le oferă pacientelor posibilitatea de a primi sfaturi importante de la medicii de specialitate, de a face schimb de informații, opinii cu foste paciente care s-au vindecat. Ginecologi, chirurgi, radiologi intervenționiști, specialiști în imagitică, medicină de familie sau în probleme de fertilitate le oferă pacientelor consilierea necesară.

  • A doua opinie contează 

Cât de importantă este această platformă pentru femeile din țara noastră? Concret, pacientele sunt ajutate să aibă acces la o informare corectă și completă și, ulterior să beneficieze de tratamentul cel mai potrivit pentru problema lor. „În România, sunt două milioane de femei cu fibrom uterin, un milion sunt simptomatice, adică au dureri, sângerări abundente sau infertilitate și își caută sănătatea și o soluție terapeutică acceptabilă. Jumătate dinte ele acceptă prima opinie primită de la medic fără să-și cunoască alternativele terapeutice. Majoritatea își pierd uterul. Cealaltă jumătate de milion vor să cunoască mai mult, vor să știe ce alternative au și să poată alege. Există cel puțin trei soluții terapeutice principale (histerectomie, miomectomie şi embolizare) și alte trei terapii secundare (hormonal, ablație, medicină alternativă). Practic nicio pacientă nu primește în cabinetul medical suficiente informații pentru a putea înțelege care dintre cele șase soluții este cea mai potrivită pentru ea. Nu există niciun site care să prezinte în mod transparent, corect și complet toate aceste informații. Alegerea multor femei ajunge să fie un joc al norocului, al fricii sau al credinței. Este nevoie să creem ceva pentru toate aceste femei și așa s-a născut fibroid-community”, spune dr. Rareș Nechifor.

  • Aveți încredere! Fibromul se tratează cu succes  

Peste 40% dintre femeile din întreaga lume au fibrom uterin. Deși este un diagnostic care sperie reprezentantele sexului frumos de vârstă reproductivă, acesta poate fi tratat fără a afecta feritilitatea. Tumora este una benign și nu se transformă în cancer. „Fibromul uterin nu este o boală gravă, ea se poate trata ușor și eficient fără să pierzi nimic din corp și din feminitate. În fiecare zi suntem întrebați de ce este atât de greu să fii informat despre alternative. De ce comunicarea cu medicii este atât de dificilă și trunchiată? Și ca răspuns am creat această comunitate. În prezent, drumul fiecărei femei cu fibrom uterin până la starea ei de sănătate este un labirint complicat plin de întrebări, temeri și suferință. Ieșirea din labirint este uneori greu de găsit și poate să țină de noroc. Comunitatea noastră își dorește să fie un loc deschis, luminos în mijlocul acestui labirint în care fiecare femeie să găsească ușor informațiile de care are nevoie pentru a ieși din labirint mai ușor și mai ales acolo unde își dorește”, mai spune dr. Nechifor. Cele mai multe dintre femeile care se confruntă cu această problemă de sănătate au între 20 și 50 de ani. „Orice afecțiune se poate trata în prezent prin mai multe soluții terapeutice ce nu aparțin obligatoriu aceleiași specialități medicale. Acum este necesar să construim canale de comunicare eficiente prin care pacientul să se conecteze la medici diferiți. Modelul propus, acela de dialog, de  interdisciplinaritate, de informare corectă și completă, ideea de terapii alternative și de libertatea de a alege îmi doresc să schimbe în timp situația actuală și să devină modelul de funcționare al unui sistem medical modern, aflat cu adevărat în slujba oamenilor”, adaugă dr. Rareș Nechifor.

Românul cu cea mai mare experiență la nivel european în terapia fibromului 

Doctorul Rareș Nechifor este medicul român cu cea mai mare experiență la nivel european în terapia fibromului uterin prin embolizare. Acesta a realizat peste 10.000 de intervenții endovasculare prin proceduri minin-invazive, non-chirurgicale de Radiologie Intervențională în România. Doctorul Nechifor este unul dintre pionierii radiologiei intervenționale din România și membru fondator al Societății Române de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (2009), cu peste 20 de ani de experiență în domeniul medical. Comunitatea creată de el este prima comunitate din Europa a femeilor cu fibrom uterin se dorește a fi un model de informare, educare și empatie pentru alte comunități de pacienți, cu alte probleme de sănătate.