Primarul comunei Afumați continuă implementarea, în ritm susținut, a obiectivelor propuse pentru acest an. ”Avem numeroase proiecte de infrastructură pentru anul 2020, pe care ne-am propus să le realizăm dar, cu siguranță, o parte dintre ele vor fi continuate și în anul 2021”, ne-a declarat edilul.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 505
Primarul Gabriel Dumănică ne-a explicat că pentru comuna Afumați există foarte multe proiecte aflate într-o fază înaintată de aprobare a documentațiilor, unele dintre ele au fonduri alocate în bugetul local, altele vor fi aprobate în lunile următoare, cel mai probabil în următoarele două luni. Edilul a explicat că în luna mai, având în vedere situația epidemiologică și ceea ce s-a întâmplat din cauza pandemiei de coronavirus, încasările la buget nu au fost la nivelul scontat. Au fost așadar și lucrări care au întârziat din acest motiv al lipsei de finanțare. ”Sperăm însă la o revenire, iar încasările să crească în a doua jumătate a anului, astfel încât să putem să finalizăm mai multe proiecte, unele începute, printre care finalizarea lucrării la sala de sport tip balon presostatic”, a spus primarul Gabriel Dumănică.
Asfaltarea, o prioritate
Asa cum este firesc, lucrările de asfaltare reprezintă un obiectiv important al administrației din Afumați. ”Vom asfalta parțial strada Belșugului, o stradă destul de lungă și, de asemenea, se va finaliza str. Fermei, cu o lungime de circa 700 metri. Sunt străzi care au toate utilitățile introduse. Vom asfalta și str. Negropontes, str. Dimitrie Cantemir, str. Decebal și Vlad Țepeș. La fel, există studiile de fezabilitate și proiectări. Putem vorbi astfel de 6 străzi propuse a fi asfaltate, care au deja studiile de fezabilitate întocmite și aprobate de Consiliul Local, cât și proiectările. Totodată, vom începe și execuția trotuarelor pe str. Mihai Bravu, fiind vorba despre executarea unor trotuare late pe ambele părți, pe o lungime de circa 900 metri”, a precizat primarul. Pe str. Belșugului și str. Mihai Bravu lucrările vor începe în maximum o lună.
Trotuare se vor introduce și pe str. Traian, și pe str. Ștefan cel Mare. Sunt străzi foarte late, iar trotuarele se fac pe străzi unde să fie și folosite, a punctat edilul. Pe str. Ștefan cel Mare, pe porțiunea cuprinsă între DJ200A Petrăchioaia și DN2, pe o porțiune de peste 500 metri se vor realiza podețe de acces la proprietăți. O mare parte din proiecte sunt în fază avansată, unele au și fonduri alocate.
”Vom începe și lucrările de introducere a canalizării pe șos. Petrăchioaia DJ200A, pe o lungime de circa 800 metri, pentru aproape 200 de gospodării. Mai avem lucrări pentru trotuare, podețe de acces la proprietăți și șanțuri betonate pe str. Dacia, care are și rolul de a colecta apa pluvială de pe DJ100 pentru că acolo se adună o cantitate mare de apă și apar inundații. Acum va fi finalizată, practic, modernizarea străzii”, ne-a spus primarul.
A fost aprobată, de asemenea, întocmirea studiului de fezabilitate pentru asfaltarea străzii Revoluției, pe porțiunea rămasă încă nemodernizată. O parte de stradă este asfaltată, cealaltă e cu pietriș. Prin această asfaltare se va face legătura cu stația de tratare a apei care are cea mai mare capacitate.
”Totodată, pe zona cuprinsă între DN 2 și Ograda Ștefănești, din Afumați, pe toate străzile, vom continua amplasarea de hidranți și valve de închidere. Multe s-au stricat în ultimii ani, nu mai funcționau corespunzător și în caz de defecțiuni, nu mai puteam închide zone cât mai mici de străzi. Am avut defecțiuni la rețea și a trebuit să oprim jumătate sau un sfert de comună. Este și aceasta o lucrare de modernizare a rețelei de apă prin realizarea acestor vane de închidere prevăzute cu hidranți, și ei atât de necesari în anumite momente”, a precizat primarul.
La str. Motrului urmează să se toarne bitum pe trotuare care, potrivit edilului, au ieșit foarte frumoase și largi. Se lucrează pe str. Borsec cu toate forțele la podețe de acces și trotuare, având în vedere că cele vechi, realizate în urmă cu 12 ani, nu au fost de o calitate foarte bună și s-au deteriorat. La fel, pe str. Morii s-au făcut trotuare și podețe. ”Ne-am propus ca străzile mai late să aibă trotuare și podețe de acces la proprietăți, la celelalte străzi, unde nu se pot face trotuare, se vor realiza podețe de acces de foarte bună calitate. Totodată, vom continua și extinderea rețelei de canalizare pe DN2, din centrul comunei, de la primărie, până la ieșirea din comună, până la zona Moară spre Urziceni, iar în zona de Deal DN2 și Doraly suntem într-un proiect de asociere cu CJ Ilfov să realizăm prin fonduri europene, extinderea rețelei de canalizare și de apă în această parte a comunei.
Vorbind despre apă și canal, primarul a spus că se va extinde rețeaua de apă și deja se lucrează la documentație pentru străzile Crizantemei, Magnoliei și Liliacului. Este un cartier nou, unde s-au dat locuri d1e casă pe Legea nr. 15 din 2003, pentru tineri. Totodată, mai trebuie făcute extinderi de gaze pe mai multe străzi: Iasomiei, Crizantemei, Liliacului, Magnoliei, Revoluției și str. Prof. Coman Ion. Lucrăririle de extindere a rețelei de gaze vor începe pe șos. Ștefănești, pe DJ 100 și pe str. Doamna Stanca, zonă unde nu exista această utilitate. Se fac demersuri pentru extinderea rețelei de gaze și pe str. George Coșbuc.
Vorbind despre modernizarea străzilor, putem menționa și proiectul de iluminat public stradal de pe str. Iasomiei și pe str. Radu de la Afumați, din zona Deal, având în vedere că s-au construit mai multe locuințe în acea zonă și s-au mutat mulți cetățeni.
Fluidizarea traficului, o prioritate pentru comună
Foarte importantă pentru circulația rutieră și fluidizarea traficului în comună este realizarea unui sens giratoriu la intersecția străzilor Motrului cu Borsec și Lotrului. Primarul spune că este un proiect solicitat foarte mult de cetățenii din zonă, care se află în faza de proiectare.
Primarul a amintit și situația dificilă de pe DN2, unde traficul este din ce în ce mai aglomerat. Printr-o bună legătură și colaborare cu Ministerul Transporturilor, există mai multe proiecte pe rol. Cel mai important este giratoriul din curbă, la intersecția DN2 cu DJ Afumați – Petrăchioaia DJ 200A și str. Traian, un giratoriu care va calma traficul din zona centrală a comunei și va diminua riscul de accidente. În paralel, primăria a solicitat semaforizarea intersecției din centru dintre școală, primărie, monument. Se lucrează la proiect, s-au făcut studii topo, s-au făcut studii geotehnice, s-au montat camere video pentru a se realiza un studiu de trafic. ”Ne dorim obținerea aprobărilor necesare, astfel încât să beneficiem de acest semafor atât de util având în vedere concentrarea atât de mare de cetățeni, atât de la primărie, cât și școala, grădiniță, plus cetățenii care merg la magazine, farmacii etc. Un lucru bun este că s-a înțeles la nivelul Ministerului Transporturilor că este cazul ca localitatea să fie susținută ca să rezolve o parte din problemele de trafic. Se fac și demersuri pentru realizarea unei stații de autobuz în Deal, în zona notariatului, o trecere de pietoni pentru a realiza stație de autobuz.
La acest capitol al siguranței în trafic se va realiza o trecere de pietoni și pe DJ 200 A, spre Petrăchioaia, în zona societății Calipso, o zonă industrală, dar și o zonă de case unde s-au mutat mulți cetățeni. Se fac treceri de pietoni practic pentru a se putea face și stații de autobuz. O altă trecere este pe DJ 100 spre Ștefănești în dreptul societății Bailong, iar o nouă trecere de pietoni, pe șoseaua Moara Domnească. În grupul de străzi 1,2,3,4, undeva între străzile 3 și 4 s-au făcut demersuri pentru o stație nouă de autobuz prevăzută cu trecere de pietoni. ”Sunt, așadar, multe proiecte. Pe DN 2 avem multe alte proiecte, dar ne dorim să le realizăm pe acestea și vom continua, cum ar fi de exemplu un punct de întoarcere la Moară, în zona cimitirului, la ieșirea din comună, iar împreună cu CNAIR și Ministerul Trasnporturilor să găsim o soluție de a realiza o girație în zona de Deal, pentru că este foarte mult de mers pentru a întoarce la Doraly”, precizează Gabriel Dumănică.
Siguranța în trafic înseamnă și semne de circulație noi, motiv pentru care primarul ne-a spus că a fost demarată achiziția de semne de circulație pentru zonele unde acestea lipsesc sau au fost deteriorate în timp, 5 oglinzi pentru intersecțiile mai periculoase, cât și limitatoare de viteză, care se doresc pe anumite zone, având în vedere că pe străzile asfaltate se circulă cu viteză, iar mulți cetățeni au sesizat acest lucru și pericolul implicit al unor acidente. ”În plus, vrem să semnalizăm rutier toate străzile asfaltate, încât să arate foarte bine întreaga localitate. Vom face și reparații pe străzile unde s-au efectuat lucrări, carosabilul a fost afectat și au apărut gropi”, a precizat primarul.
Educația, în prim plan
Știm deja că primarul Gabriel Dumănică acordă o atenție deosebită educației copiilor din comună, iar nivelul educațional a crescut foarte mult în ultimii ani. Edilul ne-a spus că va începe documentația tehnică și proiectarea etajării și mansardării imobilului de la Școala nr. 1 (A), de pe șos București – Urziceni nr. 128 – 130, școala de la Monument. Construcția a fost astfel gândită încât, pe cele două săli noi de clasă realizate din fonduri europene, să reziste etaj și mansardă, ceea ce înseamnă încă două săli de clasă noi și o sală de festivități. Tot în zona de educație, primarul a spus că, în luna martie, consiliul local a aprobat suportarea a 50% din cheltuielile de hrană la grădinița cu program prelungit.
Investiții în relaxare
O atenție deosebită este acordată și zonei de relaxare, divertisment pentru cetățeni. Primarul Gabriel Dumănică ne-a spus că s-au turnat fundațiile pentru realizarea skate-parcului din zona Deal, de la cartierul de tineret, pe amplasamentul fostei gropi de gunoi, unde este disponibilă o suprafață de circa 12.000 mp. S-a început cu acest proiect pilot, care va avea o dezvoltare viitoare de mai mare amploare, încât această locație va fi una și cu spațiu verde și cu posibilități de agrement pentru cei care doresc anumite jocuri distractive și cu mult mai multă adrenalină, precum role sau cu skate-uri. Este prima parte a proiectului. ”În acea locație gândim și un teren de sport. Această zonă de agrement se adaugă celorlalte locații existente acolo, cum este parcul de pe str. Ion Slavici, unde există teren de tenis de câmp, două mese de tenis de masă și 6 aparate de fitness și un loc de joacă pentru copii. Zona Deal a cartierului de tineret beneficiază de terenuri cadastrate ale comunei, drept pentru care este o zonă privilegiată pentru că vom continua noi proiecte de agrement. De asemenea, la Canton, la baza podului, vom realiza un parc la DN2, o zonă verde, frumoasă, în centrul comunei, vis-a-vis de ruinele Curții Domnești ale lui Radu de la Afumați. În ședința Consiliului Local din 16 martie 2020, ședință de lucru extraordinară cu convocare de îndată a CL, s-a aprobat studiul de fezabilitate pentru amenajarea unui spațiu verde la Canton, șos București – Urziceni nr. 145, de circa 2.000 mp”, a precizat edilul.
”Cum spuneam, vrem să realizăm multe lucruri, dar este foarte important ca primăria și consiliul local să aibă în proprietate terenuri. S-a identificat un teren pe str. Alunului, în acest sens. Ne propunem să menținem aceste lucruri în stare cât mai bună și este o luptă continuă pentru întreținerea acestora dintr-un buget de comună cu taxe mici” a subliniat Gabriel Dumănică.
Nu în ultimul rând, partea spirituală este extrem de importantă pentru comună, iar primarul ne-a asigurat că au fost finalizată peste 95% din lucrările la capela nouă de la cimitirul Parohiei Afumați I. ”Vom avea clopotniță nouă și capelă nouă. Se va stabili de comun acord cu preoții sfințirea”, a mai spus primarul.