◉ Grădinița ”cașcaval”, funcțională din acest an școlar
◉Parcarea de lângă Mănăstirea Snagov este aproape gata
◉ Au început lucrările de extindere a rețelei de canalizare
Administrația comunei Gruiu a lucrat în ritm susținut în ultimele luni, astfel că proiectele pe care le-a promis comunității au fost, unele definitivate, iar altele sunt foarte aproape de a fi date în folosință.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 599, ediția print
Astfel, mult așteptatul terminal de la Bojdani pentru liniile STB 446 şi 447, a fost finalizat. Mutarea capătului de linii este și o consecință benefică datorată demarării lucrărilor pentru nodul rutier de acces pe autostrada A3. Terminalul STB pentru liniile 446 și 447, care fac legătura între București și satul Lipia (Gruiu) funcționează la fosta școală dezafectată din Bojdani. ”Având în vedere noul acces spre autostradă, s-a impus prelungirea capătului de linie pentru 446 și 447 la Lipia – Bojdani. Ne-am propus atât amenajarea unui spațiu modern pentru ceea ce înseamnă în mod normal un capăt de linie de transport în comun, cu locuri de parcare, dar și amenajarea clădirii fostei școli din Bojdani, cu spații în care șoferii să poată să stea în condiții civilizate, cu grup sanitar, un spațiu unde să se poată odihni și eventual, să poată rămâne peste noapte, dacă ajung seara târziu. Zona va fi monitorizată cu camere video, așa cum se întâmplă de altfel în toată comuna. Inițial, exista varianta de a amenaja acest capăt de linie la primărie, dar proiectul nu ar fi fost funcțional pentru că nu există suficient spațiu pentru organizarea unui terminal STB. Am reușit să identificăm acest spațiu unde sunt îndeplinite toate condițiile, adică autobuzele dispun de spațiu pentru întoarcere și locuri de parcare”, ne-a explicat primarul comunei Gruiu, Ion Samoilă. Edilul a precizat că mutarea capătului celor două linii STB a fost necesară deoarece în zona a fost demarat, în colaborare cu Ministerul Transporturilor, proiectul privind realizarea nodului de autostradă din dreptul localității Gruiu.
”În aceeași ordine de idei, am încercat să gândim organizarea acestui nou terminal astfel încât să aducem mai multe facilități în privința transportului public pentru satul Lipia”, ne-a explicat primarul. Cum am mai precizat în Jurnalul de Ilfov, s-a decis și reabilitarea clădirii pentru ca șoferii să se poată odihni în condiții civilizate. Primarul a subliniat că după mutarea capătului de linii, a crescut accesibilitatea cetățenilor la transportul în comun, mai ales că Bojdani este zona periferică a satului Lipia, așadar a fost străbătut tot satul cu două linii de transport de care pot beneficia toți cetățenii comunei.
De menționat, că amenajarea noului terminal STB vine pe fondul unui proiect mult mai amplu, ce presupune realizarea nodului rutier de acces pe A3, în zona comunei Gruiu.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat, în luna mai 2021, contractele pentru proiectarea a trei noduri rutiere noi pe A1, A2, și A3, cele trei autostrăzi care pornesc din București. Astfel, pe A1 București – Pitești, noul nod rutier este prevăzut în judeţul Dâmboviţa, la Ionești, km. 73; la intersecţia cu DJ 702F care merge la Găești. Pe A2 (Autostrada Soarelui) – CNAIR va face un nod rutier în judeţul Călărași, zona localităţii Dragoș Vodă, la km. 90, intersecţia cu DJ 306, care duce în municipiul Călărași. Este o ieșire de pe autostradă foarte utilă, între Lehliu și Drajna, pe aproximativ 40 de kilometri nefiind alte bretele. A treia descărcare nouă, importantă pentru comuna Gruiu, se proiectează pe A3 București – Ploiești, la km. 36 +700, intersecţia cu DJ 101C care asigură legătura cu zona Snagov (pe sectorul București – Ploiești).
Grădinița ”cașcaval”, funcțională din acest an școlar
Un alt proiect important care este aproape gata și va fi dat în folosință anul acesta, începând cu anul școlar 2022-2023, este grădinița cu program prelungit. „Din păcate, au fost destul de multe probleme și amânări, iar termenele au fost prelungite, dar grădinița este finalizată în proporție de aproape 90%, se fac ultimele retușuri și în scurt timp își va deschide porțile pentru circa 180 de copii. Amplasamentul ales pentru construcția acestei grădinițe este ideal, pentru că nu există poluare, este o zonă extrem de liniștită, care poate asigura un mediu propice pentru creșterea și educarea copiilor localității Gruiu”, a spus edilul.
De altfel, am mai descris în numerele anterioare ale Jurnalului de Ilfov faptul că, în Gruiu se construiește una dintre cele mai moderne instituții de învățământ preșcolar din România, iar pentru primarul Ion Samoilă investiția în educație este o prioritate. ”Dacă investim în copii, investim în viitor!” – aceasta este deviza primarului comunei Gruiu. Grădinița cu program prelungit a comunei Gruiu este amplasată în Str. Ocolului nr. 2 și este prima grădiniță cu program prelungit din comună. Va avea 8 săli de clasă, sală de mese, sală de festivități. Construcția, aflată pe un teren de 6.380 mp, va avea o suprafață utilă de 1.632 mp și va avea demisol, parter și etaj, fiind pregătită să primească în timp circa 400 de copii pentru toate grupele de vârstă preșcolară: mică, mijlocie și grupa mare. Dormitoarele vor fi separate, și, la fel, și sala de mese. Grădinița este realizată în cadrul PNDL, program derulat de Ministerul Dezvoltării, cu o valoare de circa 5,8 milioane lei, 15% din sumă provenind de la bugetul local. Lângă grădiniță se va amenaja și un teren de minifotbal, spațiu sportiv care se va adăuga astfel baloanelor de sport deja existente și foarte apreciate atât de copii, cât și de profesori și părinți. Grădinița, al cărei proiect prevede o formă inedită a clădirii, de roată de cașcaval, precum formele din desenele animate, va avea și locuri de joacă dotate cu tot ceeea ce trebuie. Din punct de vedere tehnic, instituția de învățământ va dispune de echipamente moderne, inclusiv încălzire prin pardoseală, eficientizare energetică, stație de epurare și buncăr antiatomic. Pe terasa grădiniței, care este orientată foarte generos către soare, au fost prevăzute 64 panouri fotovoltaice pentru încălzire apei menajere, iar apele menajere uzate se vor trimite gravitațional într-un bazin de epurare, apoi, apa epurată se va evacua până la Gârlița. Apele pluviale, la fel, se vor descărca tot în Gârlița și tot în exterior este prevăzut un bazin de 60.000 litri pentru rețeaua de hidranți care va asigura protecția contra unui eventual incendiu. Clădirea este supravegheată video împotriva efracției. La exterior s-au prevăzut spații pentru joacă, leagăne pentru copii, tobogane. Accesul în clădire al persoanelor cu dizabilități se realizează cu ajutorul unui elevator electric. ”Dotările se fac din bugetul primăriei Gruiu, însemnând mobilier și utilaje pentru bucătărie. În comună nu există nicio grădiniță cu program prelungit, aceasta fiind necesară deoarece mulți copii merg la Ciofliceni, la o grădiniță particulară, la Moara Vlăsiei, ori la Grădiștea”, ne-a declarat primarul Ion Samoilă.
Parcarea de lângă Mănăstirea Snagov este aproape gata
Jurnalul de Ilfov a prezentat recent și proiectul legat de amenjarea unei parcări în vecinătatea Mănăstirii Snagov (de pe insula situată în partea nordică a lacului Snagov, în localitatea Snagov și în apropierea satului Siliștea Snagovului, comuna Gruiu). Proiectul este realizat în baza unui parteneriat între Consiliul Județean Ilfov, Patriarhia Română și Primăria Gruiu, prin care Patriarhia a predat terenul, cu scopul amenajării unei parcări pentru turiștii care vin la mănăstire cu autoturismele personale sau cu autocarele. Finanțarea necesară pentru amenajarea parcării este asigurată de Consiliul Județean Ilfov în proporție de 90%. Vestea bună este că și acest proiect este aproape gata și va fi oferit comunității în curând. Amplasamentul parcării se află în vecinătatea mănăstirii, important monument istoric, care atrage foarte mulți turiști. În consecință, permanent, în zonă se blochează traficul din cauză că soferii găsesc foarte greu locuri de parcare. Parcarea va avea o capacitate de circa 20 de locuri pentru autoturisme și 2 locuri pentru autocare, cât și pentru persoane cu dizabilități. În aceast spațiu va mai fi amenajat și un grup sanitar și un spațiu comercial. Parcarea va beneficia și de panouri antifonice pentru a nu deranja vecinii, iar accesul va fi contra – cost. Prin acest proiect nu se intervine asupra semnalizării rutiere existente în zonă, care nu se modifică, ci se menține în totalitate.
Au început lucrările de extindere a rețelei de canalizare
O altă veste bună este și aceea că au început lucrările în cadrul proiectului de extindere a canalizării, semnat pe 22 septembrie 2021 și intitulat ”R.07 Extindere rețele alimentare cu apă, extindere rețele canalizare, stații de pompare apă uzată“, în comuna Gruiu.
”Comuna noastră va beneficia de modernizarea sistemului de alimentare cu apă, care există pe 98% din străzi și introducerea pe aproximativ 84 km a rețelei de canalizare, dar și de construirea a 20 de stații de pompare cu vacuum. PORR Construct SRL va executa lucrarea în 35 luni de la primirea ordinului de începere a lucrărilor. Proiectul are o valoare de 27 milioane de euro, iar finanțarea este asigurată prin Programul Operațional pentru Infrastructură Mare din fonduri europene. Comuna Gruiu vine cu o confinațare de 2%. Lucrările ar putea începe în cel mult o lună. Gruiu este o comună atipică, iar topografia terenului este complicată, așadar proiectul este unul complex și foarte important pentru noi, de care vor beneficia aproximativ 4.000 de gospodării, care vor avea și branșamente la limita proprietății. În plus, la final, prin acest proiect se va asigura și repararea drumurilor. Ne avantajează faptul că străzile sunt destul de late, apa este trasă, gazele la fel, deci, practic, se va veni cu țevile prin șanț. Lucrările vor începe cu drumurile județene 101B și 101C”, ne-a explicat primarul Ion Samoilă. Obiectivul general al investiției îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată, spre beneficiul mediului și al populației, în vederea îndeplinirii obligațiilor de conformare a României la Tratatul de Aderare.