Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, potrivit Mediafax, despre afirmaţiile premierului Victor Ponta privind o poziţie comună a României, Bulgariei şi Serbiei în cazul închiderii frontierelor, că prim-ministul nu l-a consultat, nu a avut mandat să angajeze România şi s-a ”plimbat până la Sofia”.

”Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alţi prim-miniştri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat să angajeze România în vreun fel. Aceste declaraţii pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnalişti dacă va discuta cu premierul Victor Ponta privind declaraţiile făcute de acesta la Sofia, Iohannis a răspuns: ”Da, cu siguranţă! După ce mă voi întoarce de la Bruxelles vom avea o discuţie pe această temă”.

 

Ponta despre Iohannis: “Merge la Bruxelles…ca surda în horă!”

Premierul Victor Ponta nu a dorit să se lase mai prejos și a spus că nu avea nevoie de mandat de la președintele Klaus Iohannis pentru a se întâlni cu omologii săi din Bulgaria și Serbia, subliniind că obligația sa este de a avea grijă ca politicile comune ale României, Serbiei și Bulgariei privind refugiații să fie eficiente și cunoscute pe plan european.

„Problema e nu ce spune domnul Iohannis, problema e că nu face nimic. Dumneavoastră știți ce a făcut dânsul ieri la Bruxelles? Că restul colegilor prim-miniștri îmi spun de fiecare dată că domnul Iohannis merge la Bruxelles, știți cum zice românul … ca surda în horă merge acolo. Tace din gură, se întoarce și tace din gură și atunci obligația mea ca șef al Guvernului este să am grijă ca politicile noastre comune în cele trei țări, în ceea ce privește refugiații, să fie eficiente și să fie și cunoscute pe plan european. Repet, solidaritate, dar nu să-și facă ceilalți garduri și toate problemele să rămână în Bulgaria, Serbia și România. Despre asta discutăm, restul, povestea cu mandatul … aici dacă n-ar fi de râs ar fi de plâns sau invers”, a spus Ponta, potrivit Agerpres. Premierul a mai susținut că nu avea nevoie de mandat din partea șefului statului pentru a se întâlni cu omologii săi.

 

„Mandat să ce? Să mă întâlnesc cu ceilalți prim-miniștri? Păi ce, sunt viceprimar la Sibiu să-i cer mandat? Mă întâlnesc cu ceilalți prim-miniștri când cred eu că e bine, mai ales că mă întâlnesc pentru binele României.  Restul … cred că domnul Iohannis habar n-are ce am vorbit noi la Sofia și e păcat pentru că, totuși, e cetățean al României și ar trebui să se informeze înainte”, a concluzionat Ponta.