Clubul Sportiv Shagya, împreună cu Primăria orașului Buftea și Consiliul Județean Ilfov, au organizat sâmbătă, 15 august, Cupa Shagya, ediția a VII-a, o ediție care a constat din patru competiții și a adus, anul acesta, în premieră, în concurs, o competiție pentru juniori și tineret. Evenimentul a fost organizat sub egida Federației Ecvestre Internaționale și a Federației Ecvestre Române, și a însemnat Campionat național de juniori și tineret la anduranță ecvestră, Campionat Național de Anduranță Ecvestră – CEN1* 100 km, Campionat internațional de anduranță ecvestră – CEI1* 100 km.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 512

Cum ne-am obișnuit deja, evenimentul organizat în zi de sărbătoare, zi sfântă, pe 15 august, de Sf. Maria, a avut loc, lângă Centrul Național de Fotbal Buftea, ­într-o organizare fără cusur. A fost o nouă sărbătoare a regăsirii minunatei relații om-cal-natură, cu accent de această dată pe zona de copii și tineri, care s-au putut prezenta la start, pentru prima oară, la Cupa Shagya ediția a VII-a, având propria lor competiție. Caii și călăreții au fost monitorizați conform standardelor extrem de riguroase ale concursului de arbitri profesioniști, ediția din acest an fiind organizată sub egida Federației Ecvestre Internaționale și a Federației Ecvestre Române.  Știm deja că vorbind despre Cupa Shagya, ne referim la un concurs foarte strict, care ține cont de respectarea a numeroși parametri, precum amenajarea spaţiului competiţional, organizarea efectivă a concursului, reguli de concurs, mai ales că vorbim de o perioadă neprielnică evenimentelor de amploare, cu atât mai mult cu cât au caracter internațional. Nu în ultimul rând, ne referim la finalul firesc al competițiilor, respectiv oferirea de premii, pentru care sponsorii joacă un rol esențial. Dar pasiunea pentru sport învinge, astfel că atât participanții, cât și organizatorul, Clubul Shagya condus de Viorel Dabija, au reușit să ofere un spectacol de elită, plin de rafinament și, evident, multe premii, diplome, medalii, cupe și trofee.

”Orașul Buftea are o tradiție culturală deosebită cu care vă așteaptă în fiecare an. Astăzi împlinim un număr sacru, a șaptea ediție a Cupei Shagya”, a spus la începutul festivității de premiere viceprimarul orașului Buftea, Alexandru Vaida. El a felicitat organizatorii pentru eforturile deosebite care au permis organizarea acestui concurs, participanții și sponsorii care investesc în acest sport, cât și pe primarul Gheorghe Pistol, care a pus la dispoziție din partea orașului tot sprijinul necesar competiției. ”Un efort deosebit pentru educarea copiilor în spiritul dragostei față de natură, animale, mișcare, educație, cultură, sport și tot ce este omenesc și frumos în lume”, a punctat viceprimarul.

”Prin participarea copiilor și a tinerilor, viitorul sună bine”

Viorel Dabija, președintele Clubului Sportiv Shagya și director de concurs la Cupa Shagya ediția a VII-a, a subliniat importanța prezenței copiilor și a tinerilor. ”Evenimentul sportiv de anul acesta cuprinde mai multe competiții: Campionat național pentru juniori și tineret la anduranță ecvestră, Campionat național CEN 1* seniori 100 km, Concurs național  CEN 40, 60, 80 și 100 km și un concurs internațional  sub egida Federației Ecvestre Internaționale CEI1* 100 km. Practic, avem patru competiții, fiind în total 33 de înscriși, ceea ce este bine, având în vedere situația pandemică. Avem un călăreț care participă pentru România la internaționale, dar nu este cetățean român, ci din SUA”, ne-a spus Viorel Dabija. Printre participanți  am remarcat Clubul Hipica Romsilva, Herghelia Rădăuți, a fost înscrisă și Herghelia Mangalia, dar s-a retras pentru că a avut probleme cu caii. Au mai participat de asemenea, Clubul Sportiv Ecvestru Decebal, din Bacău, Lucky Horse, din Otopeni, Taraxacum, din Cluj și evident Clubul Shagya, care deține peste jumătate din călăreții de la nivel național.

”Pentru prima oară la Buftea avem campionatul național pentru juniori și tineret. Am hotărât că a venit timpul să organizăm și noi o astfel de competiție și credem că este cel mai frumos campionat de acest gen făcut în România la ora actuală. Prin juniori se înțeleg  copii între 14 și 16 ani, iar la tineret, intervalul de vârstă a fost 16-21 de ani”, a spus Viorel Dabija.

Ne-am obișnuit să ne trezim foarte devreme dacă dorim să ne bucurăm de tot ceea ce oferă acest eveniment, astfel că pentru a prinde primul start, trebuia să fim pregătiți încă de la ora 5.30 dimineața. Atunci s-a dat startul pentru probele cele mai lungi, de 100 km, care s-au parcurs în patru bucle. După 15 minute, s-a dat startul al doilea, pentru 80 de km în trei bucle, apoi 60 km în două bucle, și proba pentru debutanți, de 40 km cu două bucle, la care au participat și copii de 10 ani.

”Este un eveniment deja consacrat, în asociere cu Consiliul Județean Ilfov și Primăria Buftea, sub egida Federației Române și Internaționale, organizator fiind Clubul Shaghya. Foarte mulți copii sunt interesați de acest sport, cu alte cuvinte viitorul sună bine. Au participat 15 copii, dar trebuie știut că fiecare copil, la rândul său, mai vine cu 4-5 prieteni sau rude, copii care văd ce înseamnă acest sport. Tocmai de aceea organizăm competiții de calitate ca să promovăm sportul ecvestru și să atragem noi sportivi la nivel național. Din păcate, anul acesta, starea internațională nu a permis venirea mai multor participanți. A fost o competiție specială, în situație de alertă, dar reușită. Evident avem Trofeul Jockey Club Român, care  se oferă la proba cea mai grea, proba națională CEN 1* 100 km, deci cine câștigă acest campionat primește totdeauna trofeul Jockey Club Român, care este și sponsorul evenimentului. Avem cupe, trofee, medalii, cocarde, premii în bani, echipament pentru sportivii clubului, adică tot ce trebuie pentru un eveniment ca la carte”, a conchis Viorel Dabija.

Cupa Shagya ediția a VII-a a avut următorul clasament:

Campionat naţional de juniori și tineret la anduranță ecvestră

Juniori CEN 60 km

Locul 1 Juniori – Andreea Cristache cu calul Vaffega, Club Lucky Horse Otopeni

Locul 2 Juniori – Mara Păun cu calul Saya, Club Sportiv Shagya Buftea

 

Tineret CEN 80 km

Locul 1 Tineret – Gabriela Berejovschi cu calul Tiana, Club Sportiv Shagya Buftea

Campionat naţional seniori CEN1* 100 km

Locul 1 și câștigătorul Trofeului Jockey Club – Lucian Baroiu cu calul Luna, Club Lucky Horse Otopeni

Locul 2 – Adrian Ciulean cu calul Ţurcan, Club Sportiv Shagya Buftea

Locul 3 – Emoke Peter cu calul Al Hattal, Club Sportiv Shagya Buftea

 

Concurs internaţional de anduranţă ecvestră CEI1* 100 km

Locul 1 – Lucian Baroiu cu calul Luna, Club Lucky Horse Otopeni

Locul 2 – Ginter Jessica Ruth cu calul Csillag Jewellery, Club Taraxacum Cluj

Locul 3 – Adrian Ciulean cu calul Ţurcan, Club Sportiv Shagya Buftea