Aniversarea celor 164 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei a avut loc, pe plan local, la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Ilfov, în ziua de 2 aprilie, într-o atmosferă dinamică şi, aşa cum spunea colonelul Bogdan Enescu, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov, «în contextul aniversării a 10 ani de la aderarea la NATO».
Discursuri şi saluturi de la superiori
Meciuri de fotbal şi braconieri, furturi din buzunare şi sărbători naţionale, hramuri ale bisericilor sunt câteva dintre misiunile pe care jandarmii ilfoveni le asigură în mod constant prin cele 7 subunităţi: Secţia de Jandarmi Supraveghere şi ordine Publică – Aeroportul Internaţional «Henri Coandă», detaşamentul 1 Jandarmi Mobil, Detaşamentul 2 Jandarmi Măgurele, Detaşamentul 3 Jandarmi Otopeni, Detaşamentul 4 Jandarmi Brăneşti, Detaşamentul 5 Jandarmi Buftea, Detaşamentul 6 Jandarmi Conducte şi Transport produse Petroliere. Pentru noi, presa, de multe ori adevăraţi colegi căci, dintre toţi cei din Ilfov care se ocupă de apărarea siguranţei cetăţenilor, cu jandarmii ne întâlnim cel mai des pe teren. Subordonată Ministerului Afacerilor Interne, Jandarmeria Română se consideră a fi fost întemeiată la 3 aprilie 1850, de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, pe baza hotărârii Divanului obştesc referitoare la „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Am aflat acestea şi multe altele despre istoria cu adevărat interesantă a Jandarmeriei dintr-un scurt documentar prezentat în sala de festivităţi de la sediul Jandarmeriei Ilfov.
Dotată şi organizată după modelul armelor europene similare, Jandarmeria Română face parte din categoria armelor sociale motiv pentru care, în cuvintele adresate de inspectorul general Mircea Olaru, citite de colonelul Bogdan Enescu, acesta le-a transmis sărbătoriţilor din subordine felicitări pentru “reuşita păstrării valorilor într-o perioadă dificilă şi… niciodată să nu vă pierdeţi încrederea”.
De la Imnul de Stat la Șostakovici şi AC/DC
Dinamismul de care aminteam la începutul articolului a fost în bună parte datorat muzicii diverse care a acompaniat momentul oficial, începând cu Imnul de Stat. Apoi, dintr-un documentar despre Lascăr Catargiu, realizat “ca în televiziune” de adjunctul inspectorului şef, colonelul Ştefan-Marinel Rădulică, cu imagini de arhivă suprapuse pe ritmurile lui Șostakovici şi ale fraţilor Strauss, deci pe valsul specific epocii în care a trăit Lascăr Catargiu, am aflat că meritul pentru deplina clarificare a rolului, locului și organizării Jandarmeriei Rurale îi revin acestui politician român care a elaborat și prezentat, în 1893, Legea pentru organizarea Jandarmeriei Rurale, promulgată prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893. Iată, doar un prim motiv pentru ca Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov să-şi dorească să poarte numele lui Lascăr Catargiu, iar acest demers este în curs de aprobare.
Iar la AC/DC şi al lor Thunderstruck (ales ca fond sonor de colonelul Bogdan Enescu) am ajuns privind materialul despre jandarmii ilfoveni şi activităţile lor pe tot cuprinsul judeţului. Din playlist-ul căpitanului Mihai Radu Oanţă nu putea lipsi nici maiorul Ciprian Istrate de la Jandarmeria Mureş şi al său «Imn al jandarmilor», dovadă de colegialitate care nu a trecut neobservată.
Avansări în grad
Desigur că, pentru a întregi atmosfera de sărbătoare, s-au făcut avansări în grad şi s-au înmânat diplome de onoare, dintre care le-am apreciat pe cele acordate directoarei Arhivelor Judeţene Ilfov pentru ajutorul referitor la activitatea lui Lascăr Catargiu şi directoarei sucursalei zonale a BancPost, care a contribuit financiar la aniversarea celor 164 de ani ai Jandarmeriei.
Aşa cum discutam înainte de începerea ceremoniei cu un invitat, Jandarmeria merită mai mult respect din partea opiniei publice, pentru că Jandarmeria înseamnă mai mult decât «bâte şi amenzi». De aceea, salut, încă o dată, modul profesionist în care jandarmii ilfoveni şi-au pregătit aniversarea demonstrând că sub duritatea meseriei se ascunde întotdeauna o sensibilitate specială. Mulţi ani de succese!