Luni, 2 decembrie, Inspectoratul de Jandarmi Județean Ilfov a organizat o festivitate în care jandarmii ilfoveni, care s-au remarcat pentru modul exemplar în care și-au executat misiunile, au fost recompensați.

La eveniment au participat și prefectul județului, Speranța Cliseru, deputații Ninel Peia și Ștefan Burlacu și un oaspete inedit, Santiago Garcia, atașatul pentru Afaceri Interne al Spaniei la București. Festivitatea a început cu prezentarea unui scurt documentar istoric legat de Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Inspectorul șef al Inspectoratului Județean, colonel Bogdan Enescu a vorbit despre importanța zilei de 1 Decembrie și despre jandarmii care s-au jertfit pe front pentru îndeplinirea visului milenar al românilor. 

Un urmaș al lui Samoilă Mîrza, colonel de jandarmi în Ilfov

Nu au lipsit nici surprizele. Cei prezenți au aflat, de la colonelul Enescu faptul că în unitatea ilfoveană își desfășoară activitatea un urmaș al celui care a imortalizat pe peliculă momentele de la Marea Adunare de la Alba Iulia, Samoilă Mîrza. Este vorba de colonelul Traian Mîrza, al cărui bunic a fost vărul lui Samoilă Mîrza. El a povestit auditoriului faptele strămoșului său. „ Familia noastră este din satul Galtiu, așezare aflată la 10 kilometri de Alba Iulia. Samoilă Mîrza a luptat în primul Război Mondial, în armata austro-ungară și avea funcția de topograf. Sfârșitul războiului l-a găsit pe frontul din Galiția. De acolo, a venit direct în satul natal, de unde, împreună cu un grup de consăteni, s-a dus la marea sărbătoare de la Alba Iulia. Acolo el a imortalizat momentele Marii Uniri, cu un aparat de fotografiat cumpărat de mama sa, după ce a vândut doi boi. A fost singurul fotograf care a surprins evenimentul și lui i se datorează fotografiile, de o valoare inestimabilă, din orașul Marii Uniri. A rămas, toată viața, fotograf. Mai mult, regele Ferdinand, la vederea fotografiilor executate de Samoilă Mîrza l-a numit pe acesta fotograf regal”, a spus colonelul Mîrza.

O altă surpriză pregătită de colonelul Bogdan Enescu a fost prezentarea, în premieră, a celor mai tineri angajați ai Jandarmeriei Ilfov. Este vorba de 5 absolvenți ai Academiei de Poliție, care, începând cu data de 1 decembrie și-au început activitatea și cariera militară în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Ilfov. „Printre ei se află și doi frați gemeni. Sperăm ca începerea carierei militare va fi de bun augur pentru tinerii noștri camarazi”, a spus colonelul Enescu.

Mulțumiri și înaintări în grad

În continuare, comandantul jandarmilor ilfoveni a dat citire mesajului adresat de inspectorul general al Jandarmeriei Române, general de brigadă dr., Mircea Olaru, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Momentul principal l-a constituit, însă, festivitatea de înmânare a recompenselor pentru jandarmii care s-au remarcat prin activitatea depusă. Au fost înaintați în grad, înaintea expirării stagiului minim, 16 ofițeri, maiștri militari și subofițeri. Pentru modul în care și-au dus la bun sfârșit misiunile încredințate, au fost mai fost recompensați cu mulțumiri și diplome de merit alți 120 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean.

Prefectul județului, Spe­ranța Cliseru, a ținut să-i felicite pe jandarmii ilfoveni cu prilejul Zilei Naționale, a avansărilor în grad și a celorlalte recompense primite. „Sunt convinsă că voi mai asista la astfel de festivități, prilejuite de activitatea dumneavoastră. Apre­ciem în mod deosebit activitatea Inspectoratului de Jandarmi. Considerăm că este o activitate excepțională, având în vedere provocările și de problemele cu care se confruntă județul nostru. (…) Eu militez pentru sporirea efectivelor, pentru a avea personal suficient în vederea desfășurării în condiții cât mai bune a activității. (…) În ultimii ani ne confruntăm cu acțiuni îndreptate împotriva siguranței cetățenilor, cum ar fi terorismul și constat că sunteți din ce în ce mai pregătiți să faceți față acestor ame­nințări și cred că, printre armele de acest gen din Europa, sunteți în plu­tonul fruntaș”, a spus Spe­ranța Cliseru. În cuvântul său, oaspetele de onoare al festivității, Santiago Garcia, a spus: „V-ați dat seama, după uniforma pe care o port că suntem colegi de armă, așa că înțeleg sacrificiile pe care le faceți zi de zi. La defilarea de 1 Decembrie, mi-am dat seama de stima și sprijinul pe care îl acordă populația, Jandarmeriei Române și aprecierea pe care societatea civilă o manifestă față de jandarmi. Vă mulțumesc mult că am fost invitat aici și vă urez mult succes.”