Guvernul a stabilit data de 11 iunie 2017 pentru organizarea scrutinului local parțial pentru alegerea primarului, în 49 de localități din țară (5 municipii, 9 orașe și 35 de comune), în care această funcție a rămas vacantă ca urmare a demisiilor unor titulari, situațiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor, decesului sau aplicării unei pedepse privative de libertate.

Articol apărut în nr. 348 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

alegeri 1

HG intră în vigoare pe 7 mai 2017.

În Ilfov, comuna Jilava intră sub prevederile acestei HG și, prin urmare, localnicii din comună vor ieși, pe 11 iunie, la vot. În cazul localității Dobroești, deoarece nu există încă o decizie definitivă a instanței, nu se organizează alegeri locale, la data menționată. În cazul primarului din Dobroești, Valentin Condu, ales în iunie 2016 pentru al patrulea mandat, prefectul de Ilfov, Adrian Petcu, a emis Ordinul 226/6 iulie 2016 prin care a încetat de drept mandatul edilului, la puțin timp după depunerea jurământului de învestitură. Asta pentru că Valentin Laurențiu Condu a fost condamnat definitiv, de magistrații Curții de Apel București, pe 14 octombrie 2014, în dosarul 4842/1748.2010, la doi ani de închisoare cu suspendare și la șase ani de încercare. De altfel, Condu fusese suspendat anterior și de fostul prefect, Daniel Rășică, pentru aceeași condamnare. Ordinul prefectului a fost atacat în instantă, iar procesul încă se judecă.

În cazul primarului comunei Jilava, Adrian Mladin, amintim că acesta a fost condamnat definitiv în vara anului trecut, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 5 ani și 10 luni închisoare cu executare, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri. În același dosar, și fostul primar al comunei Snagov, Apostol Mușat, a primit 4 ani de închisoare cu executare. Pedepsele aplicate celor doi de instanța supremă sunt mai mici decât cele date de Curtea de Apel București în martie 2014, când Adrian Mladin luase 7 ani, iar Apostol Mușat 5 ani. Cei doi foști edili au fost trimiși în judecată pe 14 februarie 2012 de procurorii DNA, primul fiind acuzat de luare de mită, fals intelectual în forma participației improprii, instigare la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție, iar Apostol Mușat de trafic de influență, în formă continuată, fals intelectual, în forma participației improprii, instigare la in­frac­țiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție.

Calendarul alegerilor locale parțiale din iunie 2017

Potrivit calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale parțiale din 11 iunie 2017, începând cu data de 16 mai 2017, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale și candidaţii independenţi își pot depune candidaturile, dar nu mai târziu de 22 mai. Până cel mai târziu cu 23 de zile înaintea datei scrutinului, adică până pe 19 mai 2017, se pot depune solicitări de înscriere în Registrul electoral cu adresa de reședință, de către cetăţenii cu drept de vot care și-au stabilit reședinţa în circumscripţia electorală în care au loc alegeri. Cu 15 zile înainte de data alegerilor, adică pe 27 mai 2017 – începe campania electorală, iar pe 28 mai, după anunțarea listei definitive a candidaturilor, are loc tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot. Cel mai târziu cu 5 zile înaintea datei alegerilor, adică 6 iunie 2017 are loc tipărirea buletinelor de vot, iar în ziua de sâmbătă 10 iunie 2017, zi care precedă data alegerilor, la ora 07.00 se încheie campania electorală. Pe 11 iunie 2017, de la ora 7.00 începe procesul de vot, care se încheie la ora 21.00.

Toate informațiile legate de cele două HG privind stabilirea datei alegerilor parţiale pentru primari în unele circumscripţii electorale și pentru aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale parţiale din data de 11 iunie 2017 le puteți afla de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului – www.sgg.gov.ro, secțiunea proiecte de acte normative/ședința de guvern din 20.04.2017.