Ca în fiecare an, înainte de Sărbători, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJCP) Ilfov controlează respectarea prevederilor legale privind protecția consumatorilor la comercializarea diferitelor produse ce umează a fi achiziționate de cumpărători în această perioadă a Crăciunului și Anului Nou.

Articol apărut în nr. 383 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Comisarul șef adjunct Sorin Ionescu a făcut referire la carne, unde inspectorii au verificat existența documentelor de proveniență, încadrarea în termenul de garanție declarat de producător sau proprietățile organoleptice. Apoi, alimentele specifice consumului în perioada sărbătorilor de iarnă au fost controlate din punct de vedere al conformității, modului de etichetare, prezentare și publicitate.
În privința jucăriilor, în ultima lună, au fost verificați aproape 1.000 de operatori economici, iar valoarea jucăriilor controlate a fost de 9.250.077 lei. La 620 de operatori controlați s-au depistat abateri de la prevederile legale și s-au aplicat 653 de sancțiuni, din care 403 amenzi contravenționale – în valoare de 9.000.200 lei – și 320 avertismente; s-au dispus 339 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerințelor de marcare/etichetare, pentru jucării în valoare de 450.000 lei și 16 măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerințelor esențiale de siguranță, pentru jucării în valoare de 37.205 lei.
Abateri privind cerințele speciale de siguranță s-au constatat la 200 de operatori economici, reprezentând 27,89% din totalul operatorilor controlați.
Pentru vânzările online s-au verificat 12 operatori economici – site-uri de prezentare și publicitate, iar la jumătate dintre ele s-au depistat abateri de la prevederile legale. S-au aplicat 7 avertismente și o amendă contravențională de 3.000 lei. S-au dispus 6 măsuri remediale, prin corectarea sau completarea informațiilor prezentate pe site-uri.