Un sobor de preoți condus de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop – Vicar Patriarhal, a săvârșit miercuri, 18 iulie, la Catedrala Patriarhală, slujba de parastas a Reginei Maria. Pomenirea a fost prilejuită de împlinirea a 80 de ani de la trecerea Reginei Maria în veșnicie.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 412, ediția print

În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Plo­ieș­tea­nul a subliniat faptul că, de-a lungul timpului, Regina Maria a arătat multă dragoste față de poporul român. Ba chiar, în prezența credincioșilor care au asistat la toate rânduielile bisericești, părintele a numit-o pe regină „model de demnitate, eroism și fidelitate față de poporul român” și „personalitate emblematică pentru istoria națională de la începutul secolului al XX-lea”. Preasfințitul Părinte Varlaam a evidențiat și faptul că aceasta s-a opus semnării Tratatului de la Buftea, fapt pentru care ea este „socotită printre eroii cei mai importanți ai Primului Război Mondial și printre făuritorii Marii Uniri din 1918”.

„Deși, Regina Maria a aparținut Bisericii Anglicane și a fost căsătorită cu un rege catolic, Ferdinand, pe toți cei șase copii cu care a fost binecuvântată de Dumnezeu i-a botezat în religia ortodoxă. Ea a arătat multă dragoste față de țara noastră, deși ea a fost prin naștere străină de neamul românesc, fapt pentru care noi, cei care aparținem și prin sânge acestei națiuni, suntem și mai datori să lucrăm pentru consolidarea Marii Uniri de la 1918, ca această realizare, primită de strămoșii noștri ca o binecuvântare și minune din partea lui Dumnezeu, să o putem transmite mai departe generațiilor viitoare”. Mai mult, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul ­le-a vorbit credincioșilor din biserică și despre aprecierea pe care a ­avut-o Regina Maria față de tradițiile creștine ortodoxe românești, amintind că aceasta a participat în numeroase rânduri, alături de Regele Ferdinand, la marile sărbători ortodoxe în Catedrala Patriarhală. Regina Maria a fost mama a șase copii: principele Carol, principesele Elisabeta și Mărioara, principele Nicolae, principesa Ileana și principele Mircea.

Foto: Basilica.ro