⬤ Primii pacienți au fost imunizați cu Johnson&Johnson, cu doză unică
⬤ Tot medicii de familie administrează și rapelul cu Moderna pentru cetățenii care s-au vaccinat în centrul mobil de vaccinare din Afumați al Spitalului Miliar Central
Luni, 17 mai, au fost vaccinati primii pacienți cu Johnson&Johnson în Afumati, datorită medicilor de familie din localitate, care s-au alăturat campaniei anti-COVID-19 și au început imunizarea în propriile cabinete.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 550
Vaccinarea anti-COVID-19 se face de luni, 17 mai, la Afumați, cu serul Johnson & Johnson, în doză unică, deci nu va fi nevoie de rapel. Acest ser poate fi administrat tuturor persoanelor cu vârsta peste 18 ani.
Persoanele care doresc să fie imunizate în acest mod nu mai trebuie să se programeze în platformă, ci doar să anunțe unul dintre cei trei medici de familie din comuna Afumați, respectiv dr. Mihailă Simona – 0771.245.614, dr. Dogăreci Ion Dorel – 0744.322.166 și dr. Matei Aurora – 021/350.32.03
În urma imunizării, cetățenii vor primi la cabinet și adeverința de vaccinare.
”Mulțumesc tuturor afumățenilor pentru că au înțeles și înțeleg importanța respectării măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă dificilă! Este foarte important să păstrăm acest trend, pentru a ajunge treptat la ridicarea tuturor restricțiilor. Îi îndemn pe afumățeni să aibă încredere în beneficiile imunizării și să meargă în număr cât mai mare la vaccinare. Prin vaccinare ne protejăm pe noi înșine, dar mai ales pe cei amenintați în mod special de coronavirus, persoanele vârstnice care suferă și de alte boli”, a transmis prin intermediul unui mesaj pe Facebook, primarul comunei Afumați, Gabriel Dumănică.
Rapelul cu vaccinul Moderna se face tot la Dispensarul din Afumați
Edilul a mai anunțat că rapelul, pentru persoanele care au fost vaccinate în Centrul Mobil de Vaccinare Afumați, situat în incinta Școlii Mari, se face tot în Afumați, începând cu ziua de miercuri, 19 mai. Primarul a explicat că marți, 18 mai, s-a făcut informarea tuturor persoanelor vaccinate în urmă cu 28 de zile. Edilul a mai explicat că informările se fac prin sms și Facebook, iar pentru a primi mesaje (sms) de interes comunal persoanele interesate trebuie să se înscrie la numărul de telefon 0763.541.672 – Marin Beatrice. Până în prezent, sunt înregistrate aproximativ 2.500 de persoane care au optat pentru această formulă de informare din partea administrației locale.
Persoanele care s-au vaccinat cu prima doză de vaccin Moderna, la Centrul Mobil de la Scoala Mare, fac rapelul în ziua programării, la Dispensarul din Afumați, între orele 08:30-18:30, la medicii de familie. Cetățenii se prezintă cu cărțile de identitate și adeverința de vaccinare primită la efectuarea primei doze.
Persoanele care nu sunt înscrise la niciun medic de familie din Afumați, vor face rapelul tot la Dispensarul comunei Afumați.
Adresabilitate deosebită la vaccinare
Dr. Ion Dorel Dogăreci, medic de familie în cadrul Dispensarului Afumați, ne-a declarat că începând de miercuri, 19 mai, s-a început efectuarea rapelului cu vaccinul Moderna pacienților vaccinați în zonă, în urmă cu 28 de zile, în Centrul de Vaccinare Mobil Afumați, organizat în campania Spitalului Militar Central. Centrul mobil de vaccinare a stat pe teritoriul comunei aproximativ trei săptămâni, interval în care s-au vaccinat aproximativ 900 de persoane. Miercuri, fiind prima zi de vaccinare la rapel, medicii din dispensar au fost surprinși că au avut o adresabilitate deosebită, vaccinându-se până în jurul prânzului aproximativ 110 persoane.
”Trebuie să fim atenți să nu pierdem doze, având în vedere că la un flacon avem 10 doze. În afară de rapelul la vaccinul Moderna, în cadrul cabinetelor medicale din Afumați, cei trei medici de familie efectueaza și vaccinul Johnson&Johnson, care se face cu programare. Modul de administrare este similar, flaconul are cinci doze, dar este doză unică. În momentul de față sunt doze suficiente și sperăm ca și această campanie de vaccinare să decurgă cum trebuie. Cereri sunt suficiente, deocamdată nu am avut incidente și sperăm nici de acum înainte să nu avem”, ne-a declarat dr. Ion Dogăreci.
Se pot vaccina și cetățenii care nu sunt pe listele medicilor de familie
”Cu vaccinul Johnson&Johnson, pot fi imunizați și pacienții noștri, dar și alți pacienți care nu sunt înscriși în listele noastre, ale medicilor de medicină de familie din comună. Doritorii se pot adresa și cabinetelor de medicină de familie pentru a efectua vaccinul Johnson&Johnson. Pentru vaccinul Moderna, în momentul de față nu facem decât rapelul celor care au fost vaccinați în cadrul centrului mobil de vaccinare de la Spitalul Militar. Va fi o perioadă de trei-patru săptămâni mai aglomerată, din cauza acestui rapel, dar ne vom strădui să facem vaccinul și rapelul cu pierderi minime. La Johnson nu se face rapel”, a mai precizat medicul de familie.
Primarul Gabriel Dumănică a insistat pe importanța vaccinării, având în vedere eforturile deosebite care s-au făcut pentru buna desfășurare a campaniei în comuna Afumați. ”Prima doză de vaccin cu Moderna s-a efectuat la centrul mobil de vaccinare de la Școala Mare. Întrucât medicii de familie din comună au început de luni vaccinarea cu vaccinul Johnson&Johnson, în doză unică, în cadrul Dispensarului uman de pe Șos Ștefănești nr. 23, în acord cu col. dr. Valeriu Gheorghiță, conf. univ. dr. Florentina Ioniță, comandantul Spitalului Militar Central, împreună cu Primăria, Consiliul Local și medicii de familie, s-a decis că este mult mai ușor ca cei aproximativ 900 de cetățeni afumățeni și angajații societăților de pe raza comunei, să facă rapelul cu Moderna tot aici, la dispensar. Am pregătit locația, dotată cu toate cele necesare, cu respectarea circuitelor, conform normelor sanitare. Cadrele medicale sunt foarte bine pregătite și lucrează cu asistente foarte implicate. Nu au fost incidente, doar reacții normale, minime. Centrul mobil de vaccinare și-a dovedit utilitatea la vremea respectivă. Ne-am bucurat la deschiderea lui, mai ales că a fost primul centru mobil fără programare din țară, la inaugurare participând și președintele României, Klaus Iohannis. Acum, și alți pacienți pot veni să se vaccineze la dispensarul din Afumați. Printr-o bună colaborare cu DSP Ilfov, condusă de Teodor Negulescu, care a fost alături de noi, cea mai bună decizie a fost aceea de a continua vaccinarea în dispensarul comunei și implicit realizarea rapelului pentru vaccinarea cu Moderna pentru cetățenii care au fost vaccinați cu prima zonă la centrul mobil”, ne-a declarat Gabriel Dumănică.
Primarul a mai menționat că înregistrarea celor vaccinați este electronică și este efectuată de asistente. După vaccinare, în 15 minute, persoana vaccinată primește adeverința de vaccinare.
”Sănătatea este o prioritate pentru noi și vom investi în continuare în dispensarul comunal și vom fi alături de medicii de familie pentru ca oamenii să aibă în localitate o asistență medicală de bună calitate”
Reamintim că primul centru mobil de vaccinare anti-COVID-19 din România a fost pus în funcțiune miercuri, 21 aprilie, la Afumați, fiind situat în Șos. Petrăchioaia nr. 10, la ”Școala Mare”. Inaugurarea s-a bucurat de prezența președintelui Klaus Iohannis, un moment istoric, având în vedere că este primul președinte al României care a venit la Afumați.
La inaugurarea centrului mobil din Afumați au participat Ministrul Apărării, Nicolae Ionel Ciucă, dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național, directorul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”, General maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță, președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, prefectul jud. Ilfov, Daniel Zamfir, subprefectul Andrei Scutelnicu, chestorul Camerei Deputaților, deputat George Tuță și alți funcționari din cadrul DSU, Ministerului Sănătății și MAI.
Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă anunța pe 21 aprilie că pentru centrele mobile au fost distribuite vaccinuri de la compania Moderna, care permit din punct de vedere logistic organizarea activităţilor, având în vedere stabilitatea acestuia la temperaturi obişnuite, de plus 2 – 8 grade Celsius, pentru 30 de zile.