Comuna Cernica are pe teritoriul său 4 școli și 5 grădinițe. Anul acesta, singurele care nu au avut nevoie de reparații au fost grădinițele. La unele școli au fost nevoie de reparații, aflate în curs de finalizare. Excepție face școala din Bălăceanca, care este nou-nouță, ea fiind terminată la sfârșitul anului trecut.

Când am văzut pentru prima oară clădirea noii unități de învățământ din Bălăceanca am rămas mut de uimire. Mai văzusem așa ceva doar în filmele americane. Construcția, ultramodernă, fără pic de exagerare, se învecinează cu o sală de sport pe măsură și este înconjurată de un părculeț cochet, cu iarbă tunsă ca pe un teren de fotbal englezesc. Directorul școlii vechi, acum proaspăt director al celei noi, dl. Petre Mihai Rotaru, ne-a spus povestea noului lăcaș de învățătură. “ Școala veche data din 1870 și era neîncăpătoare pentru cei 220 de elevi din clasele I VIII. Astfel că, primăria, împreună cu consiliul local au decis construirea unei noi școli în vecinătatea sălii de sport din sat.” ne-a spus dl Rotaru. “Lucrările au început în toamna anului 2010 și au fost finalizate la sfârșitul anului 2011, cu fonduri proprii ale primăriei. Nu ne-am putut muta la jumătatea anului școlar, astfel că am așteptat cu nerăbdare noul an de învățământ. Dorința noastră cea mai arzătoare este să ne mutăm cît mai repede”, a conti­nuat domnia sa. De altfel, atunci când am ajuns la școala veche era în plină desfășurare operațiunea de mutare a mobilierului în noul sediu. Totodată, era adus mobilierul școlar pentru clasa pregătitoare care va funcționa aici, alături de 2 grupe de grădiniță. 

Dl. director are planuri mari. Domnia sa in­tenționează să transforme școala generală în liceu sportiv, beneficiind de vecinătatea sălii de sport care este folosită în comun cu clubul sportiv din localitate. “Clădirea are patru săli de clasă la parter și patru la etaj. Pe lângă acestea mai există și un laborator de fizică, unul de chimie, unul de biologie, un cabinet de informatică, unul de muzică și arte, o bibliotecă și o sală media, precum și un cabinet medical. Pentru început vom folosi doar parterul, iar dacă obținem avizul pentru înființarea liceului ne vom extinde și la etaj.”, ne-a mai spus dl. Rotaru cu satisfacție.

Așadar, dacă aveți drum prin Bălăceanca, vă recomand să mergeți să vedeți școala din sat. E o dovadă că, dacă există voință și destoinicie se pot realiza și la noi lu-cruri deosebite, așa cum numai prin țările dezvoltate ale lumii mai poți vedea.