Este fără tăgadă că şcoala este principalul mijloc de educaţie al copiilor şi că, înafară de matematică şi limba şi literatura română, un copil are nevoie şi de alte cur-suri pentru a şti să se descurce în viaţă. Iar “a şti să se descurce în viaţă” este sinonim de cele mai multe ori cu a şti să evite pericolele.

“Pe vremea mea” învăţătoarea ne-a arătat care sunt culorile semaforului şi la ce servesc şi cum trebuie să traversăm şcoala. Fiicei mele nu i-a spus nimeni la şcoală cum să traverseze, deşi şcoala era lângă o arteră de mare circulaţie. Noroc cu bunicul…

Şi totuşi, pentru ca micuţii noştri să înveţe să traverseze strada în mod regulamentar şi astfel să avem încredere să-i lăsăm singuri, este nevoie de lecţii. La fel de utile ca lecţiile pentru a obţine permisul de şofer. Motiv pentru care, Automobil Clubul Român a lansat o amplă campanie de educaţie rutieră în rândul copiilor, prin im-plicarea Inspectoratelor Şcolare judeţene, a Serviciilor jude­ţene de poliție rutieră şi a filialelor judeţene ale ACR.

Campania s-a concretizat prin lansarea la Baloteşti, la şcoala gimnazială nr. 1, a primului laborator şcolar de educaţie rutieră din judeţul Ilfov. Iar lecţia deschisă de la lansare la care am fost invitaţi a fost o bucurie  şi o mare uşurare sufletească văzându-i pe elevii clasei a III-a cât de bine ştiu regulile pe care doamna învăţătoarea Ioana Lisnic le-a predat. Dotările din partea ACR, laptop cu licenţă Microsoft Windows 7, videoproiector, ecran de proiecţie cu trepied, 6 panouri policrome laminate cu tematică rutieră, un caiet metodologic specific, afişe, orare şcolare adecvate proiectului de educaţie rutieră, calendare ale ACR, transformă laboratorul de la Baloteşti într un proiect pilot care va fi disponibil şi altor cercuri de educaţie rutieră din şcolile oraşelor şi comunelor ilfovene, prin generozitatea conducerii acestei unităţi de învă-ţământ şi cu sprijinul Serviciului judeţean al poliţiei rutiere, susţine reprezentantul ACR.

Punând accent pe cuvântul echipă doamna învăţătoare a reactualizat împreună cu co­piii lecţia despre indicatoarele rutiere pentru că, la şcoala gimnazială nr.1 din Baloteşti, la clasa a III a, există de multă vreme lecţii de educaţie rutieră, în cadrul orei opţionale intitulate “Cum circulăm”. De fapt, la şcoala gimnazială Balotești, învă-ţătoarea Ioana Lisnic se ocupă de 10 ani pentru a preda copiilor regulile de circulaţie. 

Filmul pus la dispoziţie de inspectoratul de poliţie rutieră  le-a amintit copiilor despre necesitatea învăţării indicatoarelor rutiere atunci când folosesc rolele, placa, bi-cicleta sau se îndreaptă către şcoală sau un meci pe stadion. Apoi, co­piii au recapitulat pe fişe special concepute traseul celor doi protagonişti ai filmuleţului către şcoală folosind indicatoarele rutiere reprezentate pe fişă.

„Lecţia şi filmul au fost un semnal de alarmă căci elevii când ies de la şcoală se numesc pietoni”, le-a spus doamna învăţătoare Ioana Lisnic

Dintr-o pădure de mâini ridicate pentru a răspunde întrebărilor, copii au venit pe rând în faţa clasei şi au descris pentru colegi şi invitaţi care sunt indicatoarele de trecere de pietoni sau presemnalizare.

Copiii au deja un vocabular specific educaţiei rutiere şi “locuri special amenajate, drum public, participanţi la trafic” face parte dintre acestea. Nu în ultimul rând, co-piii au arătat că ştiu unde le este locul în maşina părinţilor, până la împlinirea vârstei de 12 ani. În spate.

Lecţia s-a terminat cu daruri din partea prietenei copiilor, Oana Spînu de la serviciul rutier judeţean care a oferit copiilor legitimaţii de “poliţist rutier pentru o zi” ală-turi de orare.

În ultimii 5 ani a fost doar un accident uşor în faţa şcolii, ne spune directoarea şcolii, Maria Tanasă, dar am făcut cereri pentru ca trecerea de pietoni care există în faţa şcolii să fie mai bine marcată şi mai bine delimitată. Copiii nu ies în stradă cât sunt la şcoală, dar după ce se termină orele toate cadrele didactice stăm cu grijă. La intrarea la program avem ajutor din partea poliţiei rutiere judeţene şi aceasta ne ajută mult, datorită apropierii şcolii de DN1.