Când am intrat în primăria Brănești, am crezut că am greșit clădirea. Interioarele pe care le cunoșteam de la ultima vizită aici, prin toamnă, erau acum de nerecunoscut. Totul a fost renovat cu gust, birourile au fost dotate cu mobilier nou și mirosea a proaspăt. Când l-am întâlnit pe domnul primar Nicu Cismaru, era pe picior de plecare. Mai mereu pe fugă, grăbit să rezolve problemele comunei, domnia sa pleca pe teren. Ne-a invitat, totuși, să discutăm cu „mâna lui dreaptă”, viceprimarul Cornel Stancu.

Viceprimarul venea și el de pe teren, fusese să verifice cum decurg lucrările pentru canalizare. „Proiectul actual este realizat în proporție de 75%. Până pe 30 aprilie vrem să terminăm lucrările pentru rețelele de apă și canalizare. Suntem mulțumiți de firma care montează conductele, lucrează foarte bine, dar… stau cam prost cu curățenia. Trebuie să stai pe capul lor să nu lase străzile pline de mormane de pământ. Câteodată trebuie să mergem noi pe urma lor și să facem curățenie.”, ne a spus dl Stancu. De alt­fel, din acest mandat, a fost înființată o societate pentru Gospodărie, Monitorizare și Pază, care se ocupă, printre altele, de curățenia pe străzi, de des-zăpezire, sau de orice altă lucrare de gospodărire comunală. Pentru aceasta, primăria a recuperat 5 utilaje care rugineau prin curțile liceelor din localitate și le-a reparat. Acest fapt i-a ajutat pe edili să deszăpezească Brăneștiul la un preț minim, cu eficiență maximă. Acum, ne-a spus dl viceprimar, angajații societății se ocupă cu toaletarea arborilor din comună. De asemenea, urmează să se planteze arbori de-a lungul DN 3, și pe strada slt. Petre Ionel.

Confort, civilizație și siguranță pentru brăneșteni 

În perioada imediat următoare, angajații so­­cietății de gospodărie comunală vor demara o amplă acțiune, care va include salubrizarea și amenajarea domeniului public, prin crearea de spații ­verzi, plantarea florilor, montarea de coșuri de gunoi noi, reamenajarea refugiilor din stațiile de transport în comun. Totodată, se va extin-de și rețeaua de camere de luat vederi cu încă 100 de asemenea dispozitive, astfel încât acestea să ajungă la un număr de 200 de bucăți. „Introducerea rețelei de ca-mere de supraveghere a scăzut mult infracționalitatea pe teritoriul comunei. Aș putea spune că aceasta s-a diminuat cu mai bine de 50% în scurta perioadă de când sistemul a devenit funcțional. Astfel, s-a redus substanțial numărul furturilor din lo­cuințe.”, ne-a informat dl Stancu.

Un alt proiect dus la bun sfârșit este și amenajarea pieței din comună. Primăria a cumpărat deja 10 chioșcuri din lemn, în care micii comercianți și producători își pot vinde marfa. Se intenționează extinderea acestei inițiative prin achiziționarea unor alte 10 asemenea chioșcuri, unde să se poată comercializa o gamă și mai mare de mărfuri, de la produse alimentare la articole de îmbrăcăminte.

Apă și canal prioritatea nr.1

Toate eforturile edililor brăneșteni se îndreaptă acum către finalizarea proiectelor privitoare la introducerea și extinderea rețelelor de canal și apă. În intravilanul vechi al comunei rețeaua este finalizată în proporție de 90%, aflăm de la dl viceprimar. În satele Pasărea, Islaz și Vadu Anei 80% din conducta principală de canalizare a fost deja montată. Urmează executarea racordurilor până la limita proprietăților, lucrare care va fi realizată gratuit de către primărie. Se va da în folosință și stația de epurare de pe strada Ilfov. Și stația de pompare și tratare a apei din cele 4 puțuri de mare adâncime este aproape gata, ceea ce va duce la creșterea numărului de branșamente la rețea, care, în prezent este de doar 20%. „Anul acesta, sperăm să dăm drumul la apă.”, ne-a spus cu optimism dl Stancu. „În etapa a doua vom începe lucrările pe străzile care nu au fost cuprinse în proiectul care se derulează acum. De asemenea, vom intra și în cartierele nou înființate, unde sperăm să aducem apa și canalizarea pe bani europeni, dar trebuie să așteptăm finanțarea UE pe 2014-2020.” , a adăugat el.

Noi dotări sportive, dar nu numai, pentru școlile din comună

Școala numărul 1 din Brănești va intra într un amplu program de extindere și reabilitare. Pentru aceasta, primăria a hotărât mansardarea uni­tății de învățământ, pentru a mări capacitatea acesteia. Totodată, la liceul Traian Lalescu, vor fi amenajate două terenuri cu suprafață sintetică, unul de fotbal și celălalt pentru handbal. Dar mândria edililor brăneșteni o constituie sala de sport a Liceului Silvic. Aceasta este aproape gata și dl viceprimar este convins că va fi gata până la Paști. Construcția es-te, într-adevăr impresionantă și poate rivaliza cu oricare dintre suratele ei din localități mai avute și mai dezvoltate.

După ce am văzut cu ochii noștri toate lucrările care se desfășoară în comună, ne-am întors la primărie. Aici, tocmai se întorcea de pe teren dl primar Nicu Cismaru. Am schimbat câteva vorbe cu domnia sa și am aflat că este nerăbdător să termine cu noroiul din comună, produs în urma lucrărilor la canalizare și rețeaua de apă. Tot cu nerăbdare, ne-a spus dl Cismaru așteaptă și noul buget al localității, care, speră domnia sa, ar trebui să fie unul echitabil. Toate acestea pentru că, afirmăm noi, pri-marul din Brănești are multe proiecte prin care  așezarea pe care o „păstorește”, să devină una dintre cele mai frumoase și civilizate localități din județ.