Ziua de luni, 2 decembrie, avea toate semnele unui  moment obişnuit de lucru, pentru consilierii judeţeni Ilfov. Cel puţin din afară, aşa se puteau interpreta liniştea şi concordia, degajarea celor sosiţi, la întrunire. Fuseseră convocaţi pentru ora 15:00, la o şedinţă extraordinară. Desigur, între proiectele notate în convocator, figura unul care născuse cu timp în urmă dispute, confruntări aprige, rar întâlnite. Despre ce a fost vorba?

La primul punct pe ordinea de zi se afla acel subiect care stricase armonia „diplomatică”, faţă de jocurile de înţeles ale politicii fondurilor şi subvenţiilor. „Banul e ban! Dincolo de el, ne măsurăm încă o dată şi încă o dată, relaţia reciprocă”. Asta ar fi traducerea liberă a situaţiei create. De fapt, era disputa despre care a scris la timpul potrivit ziarul nostru, dintre presedintele CJI, Marian Petrache, prefectul judeţului Speranţa Cliseru și senatorul PSD Gabriela Firea. 

Fructe acre? 

Atât de acre???  

Subiectul, măr al discordiei! Tocmai „Proiectul de hotărâre privind majorarea capitalului social al SC Apă-Canal Ilfov SA”. Adică cel care figura acum, la întrunirea de luni, în poziţia „cap de listă”. Acela care iscase încleştările amintite. Iniţiatorul lui: preşedintele Marian Petrache. 

Atmosfera teoretică… fără înnourări 

Ca să epuizez informaţia, la punctul 2 al ordinii de zi era notat: „Proiectul de hotărâre privind deblocarea fondului de rezervă al CJI, pentru acordarea unui ajutor comunei Cornetu. Valoarea lui? 560.000 de lei”.

În rest, nimic important sau îngrijorător. În plus, fizionomiile şi atitudinile relaxate ale tuturor, păreau să confirme o arenă a dezbaterilor fără „arme grele, de asalt”. Şi fără atacuri, tip bliţ. 

Sistemul informaţiilor „pe surse” funcţionează. Dar…

Ajunsese la urechile reporterilor informaţia că, în sfârşit, s-a ajuns la un numitor comun, în ce privește Masterplanul pentru Apă-Canal Ilfov. Aşa a şi fost. Micul zvon voia să fie anestezicul împotriva vigilenţei presei. Dar şi a altora, care l-ar fi luat drept autentic. Cu atît mai mult cu cât, din nou, şi-au făcut apariţia în sala de şedinţe prefectul Speranţa Cliseru şi senatorul PSD, Gabriela Firea. Curiozitatea celor care ar fi vrut să asiste la o pace fără pistoale sub masă, parcă mai anima cumva aşteptarea. În rest, atmosferă gri. 

Numărătoarea inversă!

Da, dar în surdină. Ştiţi ideea: „Jocurile sunt făcute, nimeni nu mai plusează”! Toată lumea aşteaptă să vadă la ce căsuţă cade bila. Miza e mare. Până şi tăcerea aşteaptă. Se aude musca. Totdeauna punctual, Marian Petrache îşi salută colegii. Primele vorbe: «Ordinea de zi o cunoaşteţi. Cu menţiunea că o să avem şi la „Diverse” nişte proiecte. Avem aici pe dna prefect. O să-şi spună şi dânsa punctul de vedere. Nu e nici o problemă. Votăm ordinea de zi.» Se obține un „da”, în unanimitate. 

„Primul proiect este cel pentru „majorarea de capital social al SC Apă-Canal Ilfov SA. Am discutat mult despre el. Mai am două precizări de făcut. Sunt lucruri separate.  Noi vorbim despre  o societate comercială care n-a început cu dreptul. Dar care derulează proiecte europene, de aproape 90 de milioane de euro și va gestiona proiecte de 200 de milioane de euro, sperăm noi. Cea mai importantă condiţie este ca acest operator economic să fie sustenabil economic. Acesta e scopul discuţiilor de azi. Asta e una. Punctul doi priveşte managementul acestei societăţi.  7 milioane de lei este mărirea de capital social, pentru această societate economică”, a spus Marian Petrache. Urmează detalii tehnice și preşedintele invită la discuţii.       

„De ce e suma atât de mare”? 

Prefectul Speranţa Cliseru atrage atenţia asupra legalităţii acestei hotărâri. Nu se lămurește complet chestiunea. Și intervine rapid senatorul PSD Gabriela Firea. În esenţă: e de acord că mai are multe de învăţat despre administraţie, şi se autopropune, „fără ironie” să ofere consultanţă, în ceea ce priveşte „comunicarea”. 

E de părere că nimeni nu a reuşit să explice de ce e necesară o asemenea sumă, de 7 milioane de lei. Are ea – ca fundament – vreun calcul economic? „Eu nu l-am aflat. Care poate fi decizia corectă, în aceste condiţii?, întreabă ea. Părerea ei, ca senator de Ilfov şi ca preşedinte PSD, este că acest punct trebuie să treacă pe ordinea de zi, în varianta propusă (?!?)”, conchide ea. 

Preşedintele CJI explică… 

…Masterplan 1 şi 2, UE, obţinerea finanţării, dovada că societatea Apă-Canal are sustenabilitate, programe puse în aplicare până în 2017, condiţii egale pentru localităţi, discuţii la Comisia Europeană pe probleme de mediu, asumare personală de responsabilităţi, etc. 

Votul? 

Supunem la vot!

Se trece la votarea propunerii, aşa cum a fost ea formulată. E unanimitate pentru „da”. Fără abţineri, fără împotriviri. Concluzia? Informaţia „pe surse” a fost ok. 

Apoi, se ia în discuţie punctul 2. Cel cu ajutorul material pentru comuna Cornetu. Amendamente? Nimic! Discuţii, opinii? Nici ele. 

Din nou, vot. Încă o dată, unanimitate.           

La „Diverse”? 

De-acolo vin schimbări!

Urmează patru proiecte de hotărâri. Dintotdeauna, capitolul ăsta a fost cu surprize. Preşedintele CJI începe: „O treime din consilierii judeţeni au propus schimbarea vicepreşedintelui CJI. Se supune la vot eliberarea din funcţie a dlui Gheorghe Roman. Să se împartă buletinele de vot.”

Intervine Sebastian Geantă. Se opune propunerii. Şi declară că toţi consilierii PSD, se vor retrage. Nimeni nu se opune. Scaunele se tîrşâie de podea, oamenii îşi adună foile răspândite. Puţină înghesuială la ieşirea din jurul mesei. Nimeni nu protestează. Zâmbesc politicos. 

Ce e cert?

Un lucru: faptul că toţi cei 18 consilieri – PDL, PPDD, UNPR, PNL – rămân în sală, mai putin cei ai PSD. Şi votează pe rând, destinşi, uneori cu aplauze, următoarele hotărâri:

– Se eliberează din funcţiile de vicepreşedinţii CJI: Sebastian Geantă şi Gheorghe Roman (ambii, PSD);  

– Sunt aleşi în funcţiile de vicepreşedinţi CJI: Ştefan Rădulescu (PDL) şi Cristina Manicea (PNL). 

În rest, pace bună!