Proiect european finalizat cu succes

Caravana „Regio”, inițiată de Agenția de Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI), a poposit la Școala cu clasele I-VIII nr.1 din comuna Dascălu. Aici, invitații caravanei au avut posibilitatea să vadă rezultatele unui proiect european implementat cu succes.

Cu această ocazie, ADRBI a organizat o conferință de presă în care au fost prezentate tema și etapele desfășurării proiectului de la Dascălu, la care au participat viceprimarul comunei, Marian Baicu, Managerul de proiect, Ion Mihalache, responsabilul cu achizițiile publice, Andreea Bucur și Claudia Ionescu, șeful Departamentului Promovare Regională și Investiții din cadrul Agenției. „Proiectul a fost realizat cu sprijinul Programului Operațional Regional, prin domeniul major de intervenție 3.4 <Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale, preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă>. Acest domeniu major de intervenție face parte din Axa prioritară 3 <Îmbunătățirea infrastructurii sociale>.  Domeniul a fost închis pentru prima dată în ianuarie 2010 și până atunci s-au depus 37 de proiecte din care, în acest moment, mai sunt în contractare și în diverse faze ale implementării, 8 proiecte. La ora actuală, ca o noutate, este de mare interes faptul că domeniul major de intervenție s-a redeschis, iată un ajutor pentru infrastructura preuniversitară și universitară, iar prima fază se va închide în luna mai, și cea de-a doua, în iunie. Până acum s-au depus patru proiecte, care se află în diverse stadii de evaluare, iar unul dintre ele se află foarte aproape de contractare. Deci, iată, că lucrurile au început să se accelereze foarte mult. Astăzi vedeți primul rezultat”, a spus, în cuvântul de deschidere al conferinței, Claudia Ionescu.

Cei patru „parametri” ai proiectului: consolidare, reabilitare, extindere și dotare

Cea care a descris proiectul a fost Andreea Bucur, responsabil cu achizițiile publice pentru acest proiect. „Proiectul se numește <Consolidarea, reabilitarea, extinderea și dotarea școlii cu clasele I-VIII nr.1 Dascălu>. Cererea de finanțare a fost depusă în anul 2009, contractul fiind semnat în anul 2011 de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin ADRBI. Unitatea de învățământ are două corpuri de clădiri. La corpul A s-au efectuat lucrări de termoizolație, de înlocuire a ușilor interioare și au fost dotate laboratoarele de chimie, fizică, geografie, biologie și informatică. În corpul B au fost reabilitate 4 săli de clasă, au fost amenajate grupurile sanitare și s-a construit o sală de sport cu vestiare, dușuri și grupuri sanitare. Valoarea eligibilă a proiectului a fost de aproape 3,51 milioane de lei, din care 85% fonduri europene, 13% din bugetul de stat, iar 2% cofinanțare din bugetul local. De această investiție beneficiază 270 de elevi. Consider că pentru comuna Dascălu este o mare realizare, o localitate cu buget mic, așa că suntem încântați de realizarea acestui proiect”, a spus Andreea Bucur.

„Modelul românesc”: proiectul a durat 25 de luni, din cauza contestațiilor

Deși contractul de fi­nan­țare fusese semnat în anul 2011, demararea lucrărilor a trenat foarte mult din cauza contestațiilor apărute după licitație, contestații care, iată, s-au transformat în­tr-o adevărată „tradiție”, în România. Ion Mihalache, managerul de proiect, le-a povestit celor prezenți „epopeea” prin care a trecut proiectul: „Am avut divergențe privitoare la coparticipantele la licitație. Inițial, comisia de licitație atribuise contractul unei firme, dar cea care pierduse licitația a făcut contestație la Consiliul de soluționare a contestațiilor și a câștigat în primă instanță. Cealaltă firmă a contestat la Curtea de Apel decizia comisiei, dar Curtea nu i-a dat câștig de cauză. În total, au fost 3 contestații la Consiliul de soluționare și două la Curtea de Apel. Toate acestea au dus la întârzierea lucrărilor cu aproape 8 luni de zile. A fost solicitată și o prelungire a perioadei de implementare a proiectului, de la 15 la 25 de luni, până pe 16 decembrie 2013, când lucrările au fost terminate. Dar, una peste alta, până la urmă, totul a ieșit perfect. Și când spun asta, mă refer la calitatea lucrărilor.”

Cum se transformă o cocioabă într-o școală europeană

Ion Mihalache ne-a descris, apoi, cum arăta clădirea în care învață acum clasele I-IV. „Primele 2 clase au fost construite în anul 1938. Prin anii ‘70, corpul a fost exins cu încă 2 clase. O vreme, una din clase a fost folosită ca sală de sport, apoi ca spațiu de depozitare. Planșeele erau în întregime din lemn, cu o stucatură de trestie, la un moment dat începuseră să cadă tavanele, dușumelele erau putrede, îți intra piciorul prin ele. Grupurile sanitare erau în afara clădirii, gen latrină. Încălzirea se făcea cu sobe cu lemne și cărbuni. Omului de serviciu îi lua aproape 4-5 ore să facă focul în toate clasele”, a povestit managerul de proiect. Vizitând clădirea, ne-am convins că banii investiți au meritat toate eforturile. Ion Mihalache ne-a arătat cum au fost aplicate căptușeli exterioare din beton, cu o grosime de 15-20 de centimetri. Întreaga clădire a fost reabilitată termic. Tavanul a fost și el ranforsat cu grinzi din beton armat. Dușumelele putrezite au fost înlocuite cu parchet. Pereții sunt zugrăviți în culori vesele, iar grupurile sanitare strălucesc de curățenie. Sobele au fost înlocuite cu o centrală termică de mare randament, iar pentru prepararea apei calde există și un sistem alternativ, cu panouri solare. „Încălzirea ambelor corpuri de clădire ale școlii și a sălii de sport, pe timp de iarnă, nu costă mai mult de 4.000 de lei pe lună. Sala de sport este și ea o bijuterie. Ea are teren de handbal și de baschet, sistem de încălzire prin pardoseală, instalație de evacuare a aerului viciat ”, ne-a spus, satisfăcut, managerul de proiect.