Miracolele vin întotdeauna în viața celor ce cred în ele. Născut cu o boală gravă, care făcea ca inima lui să se dilate până într‑acolo încât, să o slăbească și nu mai pompeze sânge așa cum ar fi normal, Marius Ionuț Stoica, un tânăr de 21 de ani din Snagov, care părea condamnat la moarte, a primit șansa la o nouă viață. 

Specialiștii Centrului Chirurgical Marie Lannelloungue din Paris i‑au înlocuit inima bolnavă cu una sănătoasă, care-i va permite să trăiască absolut normal, să devină un hair stylist de succes, așa cum își dorește și să-și întemeieze o familie frumoasă. Drama care i-a umbrit copilăria și adolescența a început încă din fragedă pruncie. Marius Ionuț Stoica este diagnosticat cu temuta cardiomiopatie dilatativă, de la nouă luni. De mic, părinții l-au purtat pe brațe pe lungul și anevoiosul drum al însănătoșirii. L-au dus la cei mai de seamă specialiști care pro­fesează în spitalele din România. I-au făcut toate investigațiile clinice necesare și au căutat soluția salvatoare, până la capătul puterilor. 

Prima operație pe inimă, la 14 ani  

La vârsta la care își dorea să devină un bun licean, ca să-și împlinească visele ambițioase, a fost supus primei operații. La 14 ani, medicii de la Centrul de Chirurgie Cardiacă din Iași au intervenit chirurgical pentru a-i micșora valvele. Patru ani mai târziu, la vârsta de 18 ani, la Institutul Clinic Fundeni din București, specialiștii i-au implantat un dispozitiv care avea să-i regleze ritmul cardiac. “Însă, de la numeroasele anestezii și tratamente am făcut hepatită medicamentoasă. Atunci, starea mea s-a agravat. Am suportat multe intervenții și pentru drenarea lichidului”, ne-a explicat Marius Ionuț Stoica. 

Speranță, până la capăt

Și totuși, când părea că trupul tânărului se stinge, încetul cu încetul, Dumnezeu a făcut o minune. Când cei mai mari profesioniști în Chirurgica Cardiacă din România nu-i mai dădeau șansa la viață, a primit o inimă nouă. La indicația dr. Diana Zamfir, cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din Capitală și a altor medici români care cunoșteau fiecare detaliu despre starea de sănătate a lui Marius, dar care încă mai așteptau un miracol care să-l țină în viață, cu eforturile aproape supraomenești ale părinților săi, cu bu­nă­voința și profesionalis­mul unei echipe medicale franceze, a făcut un transplant de inimă.

“Am plecat la centrul medical din Paris în baza formularului de tratament E 112. Pe 23 iunie 2014, am ajuns acolo. Mi s-au efectuat toate investigațiile clinice necesare, m-au înregistrat pe lista pacienților care aveau nevoie de transplant și am așteptat un an. Pe 26 iunie 2015, am făcut transplantul. Intervenția a durat de la ora 12.00 până seara, la ora 22.00. În ziua următoare am coborât din pat. I-am șocat chiar și pe medici, pentru că aveam o recuperare rapidă. A treia zi, am mers pe hol. A patra zi, am coborât pe secție. Am stat internat o lună, am făcut controale frecvente, până în luna septembrie. De atunci și până în noiembrie, mergeam lunar la controale. Am o inimă nouă, primită de la un băiat de 18 ani, iar medicii de la Paris mi-au spus că voi duce o viață nouă. Până când organismul va începe să sintetizeze singur anumite substanțe, voi urma, în continuare, tratament medicamentos. Simt că este inima mea dintotdeauna. Sunt fericit cu o inimă nouă”, ne-a spus Marius Ionuț Stoica, puțin înaintea Sărbătorilor de Iarnă, când se afla la recuperare medicală la Spitalul CardioRec, din Corbeanca.

 

Lungul drum până la însănătoșire

A trăi înseamnă a lupta. Cazi, suferi, te ridici, învingi. Este lecția de viață pe care ne-a dat-o Marius, copil fiind. La Paris, a stat un an. Până să facă transplantul, a locuit într-o rulotă, la 126 de kilometri distanță de capitala Franței. A locuit și la o mănăstire ortodoxă de maici, din regiunea Normandia. Au fost nopți în care a dormit în mașină, împreună cu părinții. La un momentdat, tatăl său începuse să lucreze pe un șantier de acolo. Dar costurile traiului zilnic al familiei și ale tratamentelor speciale de care depinde viața lui Marius depășeau cu mult veniturile obținute. Și totuși, în ciuda tuturor greutăților, el și părinții lui s-au ridicat de fiecare dată, ca niște învingători.  

 

În câteva luni, va duce o viață normală 

Revenit în România, pentru a-și menține inima sănătoasă și viguroasă, Marius face recuperare cardiovasculară cu specialiștii Centrului CardioRec din Corbeanca. Efort nu mai făcuse de nouă ani. La sala de recuperare de la Car­dioRec, la indicațiile și sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut specializat, își lucrează toate grupele de mușchi. Exersează inclusiv mișcările respiratorii. După două săptămâni de kinetoterapie, ședințele decurg bine, dar mai trebuie să slăbească. De la nutriționistul clinicii învață cum să se alimenteze sănătos și să scape de surplusul de greutate corporală. De la 95 de kilograme, trebuie să ajungă la 85 de kilograme. De evoluția stării de sănătate cardiovasculară după intervenția de transplant se ocupă, cu deosebită atenție, dr. Clara Alexandrescu, medic primar cardiolog și, totodată, unul dintre fondatorii Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca. Iar rezultatele sunt vizibile. Medicii spun că Marius va duce o viață normală chiar din următoarele luni.  

„Imunosupresoarele (n.r. – medicamentele care limitează fenomenul de respingere a inimii de către organism și îmbunătățesc sistemul imunitar) le va lua toată viața. El provine dintr‑o familie cu istoric cardiovascular. Suferise deja o insuficiență cardiacă severă și nu mai răspundea la tratament. Dacă nu ajungea la clinica din Paris și nu făcea transplantul, mai trăia cel mult șase luni. Acum, după intervenția de transplant de cord, va duce o viață normală. Va putea face o carieră de succes, așa cum își dorește și va putea avea copii, soție, o familie fericită. La noi, la CardioRec, este internat de două săptămâni și face progrese importante. Dar îi trebuie cam trei luni de recuperare”, a explicat dr. Clara Alexandrescu, medic primar cardiolog la Centrul de Recuperare Cardio­vasculară CardioRec, din Corbeanca. 

 

Încă un vis… să devină un hair stylist renumit

Povestea impresionantă a lui Marius Ionuț Stoica nu se încheie aici. Acum, că începe o viață nouă, Marius, absolvent al Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu, din comuna Snagov, mai are o misiune extrem de importantă. Să-și valorifice talentul și marea lui pasiune pentru coafurile unice, create și adaptate special pentru dorințele idealului feminin. Visul său este să devină un hair stylist renumit, să aranjeze toate marile vedete ale Hollywoodului. Misiune specială pe care și-a însușit-o și pe care își dorește cu ardoare să o ducă la bun sfârșit pentru mama sa, care a luptat pentru viața lui până la capătul puterilor ei, iar acum îl veghează de sus, din Ceruri. “Dacă ar fi posibil să mi se mai împlinească o dorință, ar fi să o mai am pe mama cu mine. Ea mă întreba mereu ce meserie vreau să am când o să ies de pe băncile școlii”, mai spune Marius. Mama, ființa care a luptat cel mai mult pentru însănătoșirea băiatului, s-a stins în urmă cu numai câteva luni, răpusă de o boală cruntă.