Primăria din Ghermăneşti, care este ­totodată şi primăria Snagovului, probabil tocmai pentru a încurca cât mai tare cetăţeanul aflat pe drumuri în căutarea desluşirii vreunui mister birocratic, este o clădire falnică, curată, modernă şi aspectuoasă. S-ar putea spune, judecând după piaţeta primăriei şi clădirea acesteia, că da, „comita-tul” Snagovului este condus de oameni vrednici şi gospodari.

Însă cum jurnalistului îi şade bine cu drumul şi un jurnalist adevărat nu se rezumă la a poza o faţadă de clădire, am intrat puţin în spatele edificiului. Unde ce să vezi, minune mare, fostul primar, Apostol Muşat, ţinea la păstrare şi întru deteriorare veşnică, o grămadă de bunuri pentru care alţi primari bat pe la uşi închise cu luni-le.

În afara clădirilor des­­prinse parcă din­tr un film cu scenariu post-apocaliptic şi dezolant, clădiri de soarta cărora nimănui nu i-a păsat mai bine de un deceniu, în zona patrulată de ­câini comunitari şi păzită de poliţişti la fel de comunitari, ascunşi de razele soarelui, zace un microbuz destul de nou, lăsat în paragină. Şi dacă era un microbuz ordinar, ne gândeam că l-a abandonat vreun buticar scăpătat, dar ăla este un microbuz şcolar, de culoare galbenă, cu scaune pentru pasageri, cu tot ce îi tre-buie. Exact cum spuneam, alţi primari stau la cozile de pe holurile ministerelor cu lunile pentru aşa ceva, iar ghermăneştenii-snagoveni îşi permit luxul de a-l abandona pradă ruginei.

Alături, tovarăş de suferinţă stă un alt microbuz, o unitate mobilă de lucru şi intervenţie destinată lucrului la înălţime pentru electricieni. Se schimbă un bec, se înlo-cuieşte un fir electric, se mai decuplează de la reţea un rău platnic. Însă în zona Snagov, pare se că nu există aşa ceva, nu sunt nevoi de acest gen, maşina poate să zacă şi ea, aruncată la gunoi.  Gospodari, dom’le, gospodari oamenii ăştia!

Peisajul este completat, aşa cum scriam la început de material, de nişte construcţii care s-au vrut probabil blocuri de locuinţe, al căror constructor probabil a plecat demult în țări străine, sau s-a dus după Apostol la „brutărie” cu tot cu banii necesari finalizării. Cert este că la nici doi paşi de mândra primărie, peisajul arată ca cel de pe o harta de Counter Strike, de unde te aştepţi să apară de la vreun geam o puşcă, un lunetist, sau un terorist cu un AK-47. 

Domnule primar Oan­­cea Marin, ce veţi face cu zestrea moştenită de la Muşat? Doriţi să mutaţi o parte din filmările de pe platourile din Buftea, la dumneavoastră în localitate? O să înscrieţi clădirile abandonate în circuitul turistic local, sau zonal? Veţi trimite maşinile de care predecesorul dumneavoastră şi-a bătut joc, la REMAT, eventual contra a două tichete „Rabla” ca să luaţi un Logan pentru primărie? Veţi încerca corectarea batjocurii la care a fost supus banul public şi eventual veţi încerca să redaţi oraşului înfăţişarea pe care o merită şi o aşteaptă, demolând, sau finalizând blocurile cu aspect irakian de după invazia americană? Copiii din zonă au un mijloc de transport pentru a merge la şcoală? Dar angajaţii primăriei, aceştia au un utilaj de intervenţie la înălţime, sau aleargă cu scara în spinare prin comună?