Șoc în sportul românesc: Octavian Morariu a demisionat!

După zece ani în fruntea sportului românesc – funcția de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) asta este, de fapt – Octavian Morariu și-a anunțat, în mod neașteptat, demisia. Gestul său va da naștere unei lupte acerbe pentru putere.

Octavian Morariu mai avea mandat până în 2017, numai că a hotărât că acum este momentul prielnic pentru a se retrage, imediat după Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, dar înainte cu doi ani de Jocurile Olimpice de la Rio.

Președintele COSR va rămâne în funcție până pe data de 29 mai, când a fost programată Adunarea Generală Extraordinară. „Sunt zece ani de când conduc acest for care regrupează marile valori ale sportului românesc, fie că este vorba de cele juridice, și aici mă refer la federații, fie că este vorba de cele individuale, și aici mă refer la marii campioni și alte personalități din lumea sportului românesc“, au fost cuvintele cu care Octavian Morariu și-a început alocuțiunea în cadrul Adunării Generale. „Evoluția în acești zece ani a fost vizibilă pe multe planuri. Este rezultatul unei munci în echipă, împreună cu membrii Comitetului Executiv și cu toți colaboratorii din COSR. Am promovat mereu valorile olimpismului, excelența, respectul, solidaritatea, fair-play-ul, absența oricăror tipuri de discriminări, lupta împotriva dopajului și a tuturor ilegalităților din sport. Insist asupra respectului care este baza piramidei morale a olimpismului — respectul față de adversari, parteneri, reguli, arbitri, spectatori, lumea politică, instituții. Fără respect nu se poate clădi nimic, nicăieri. Evoluția a fost și una personală, în clipa de față ocupând funcții importante în mișcarea olimpică internațională și în federația internațională de rugby IRB, inclusiv ca președinte FIRA — AER“, a continuat oficialul COSR. 

„A venit și pentru mine un moment de evaluare, de apreciere lucidă a realității. Am constatat o supraîncărcare a activităților mele și pentru că niciodată funcțiile nu au fost un scop pentru mine, știind că tot timpul sunt vremelnice, din respect pentru cei din jur și nu în ultimul rând pentru familia mea am hotărât să mă retrag din funcția de președinte al COSR“, a adăugat el. „Decizia nu a fost ușoară. A fost însă grea doar din punct de vedere al răspunderii și responsabilității față de mișcarea olimpică din România, nu și din punct de vedere al persoanei mele în sensul strict al cuvântului. Din punct de vedere moral era foarte greu să acumulez atâtea funcții. Consider că mi-am făcut pe deplin datoria și rămân în continuare la dispoziția mișcării olimpice“. 

Din câte se pare, cel mai vehiculat nume pentru a-i succede lui Morariu la președinția COSR este cel al președintelui Federației de Rugby, Alin Petrache.