Sâmbătă, 30 august, de ziua Sfântului Alexandru, chitilenii s-au adunat pe stadionul oraşului pentru a sărbători ziua localităţii în care trăiesc. O după amiază plină de muzică tradiţională românească şi o seară de dans sub cornul de poveste al lunii, în drum spre primul pătrar şi împărăţia Carului Mare.
Foto şi text: Cristina Bunea
Ce nu ştiu spectatorii?
Primăria Chitila organizează evenimentele din oraş în colaborare cu Sprint Media Group, una dintre cele mai vechi agenții de management artistic şi impresariat din Romania, înfiinţată în 2001. „Suntem deja o echipă bine sudată, de atâţia ani de când lucrăm împreună, fie pentru festivalul de film, fie pentru zilele oraşului, aşa că totul merge de la sine”, povesteşte Marius China, managerul firmei, în jurul unei mese dreptunghiulare din parcarea stadionului. Totuşi, cât durează organizarea unui astfel de eveniment?, îl întreb pe viceprimarul Costel Andrei. „Din februarie începem pentru film şi apoi, din martie, ne concentrăm pentru Ziua oraşului”. Martie? „Da”, spune și Marius China, „pentru că atunci definitivăm lista cu invitaţi care, atenţie, trebuie să fie alţii în fiecare an şi apoi îi contactăm şi îi rezervăm pentru Chitila”. Iar scena impunătoare? „Montarea scenei pe care o vedeţi pe stadion durează 6-7 ore, lucrează 8 oameni la aşezare şi ancorare şi încape într-un camion de 20 de tone. Sunt 49 de componente principale care ţin de scena ca atare, de sunet şi de lumini. Toate trebuie cablate şi armonizate între ele pentru ca artistul care evoluează să ofere publicului, prin intermediul nostru, ceea ce are el mai bun în repertoriul lui”.
Program artistic pentru fiecare
Organizat în parteneriat cu televiziunea Favorit şi emisiunea „Cântec, suflet românesc” al realizatoarei Doina Mirea, spectacolul a fost structurat în două părţi: muzică tradiţională românească şi muzică modernă. Pauza de rupere a ritmurilor a fost asigurată de copiii talentaţi, pe care Chitila îi creşte.
Aşadar, partea tradiţională a fost asigurată de Viorica Podgoreanu, Geanina Manea, Elisabeta Turcu, Nicolae Vicol, Lucia Lazăr, Daniela Cernea, Polina Gheorghe, Elena Marin şi Cristina Gheorghiu. Iar dacă am ratat pe cineva, îi puteţi vedea pe toţi în formaţie completă, la emisiunea televizată din 14 septembrie, de la postul Favorit. O surpriză plăcută, pe care o las de o parte cu intenţie, a fost prezenţa Letiţiei Boroi, artistă deja consacrată, originară din Chitila. Iar Letiţia, aclamată de spectatori, nu a uitat să amintească despre descoperirea calităţilor ei de către învăţătoarea Mariana Tănase şi despre debutul ei la ansamblul „Doruleţul”, din Chitila.
În pauza necesară montării echipamentelor pentru muzica modernă, au evoluat, în uralele sutelor de copii şi adolescenţi adunaţi pe stadion, Anca Buzatu, Alex, fraţii Sava, cu muzică uşoară şi clasică, pentru ca apoi să ne bucurăm de evoluţia în paşi de dans de societate a doi elevi de la şcoala „Ion Vişoiu”.
PACT by Leo Iorga şi Adi Ordean
Momentul evoluţiei trupei PACT, pe scena de la Chitila, a fost emoţionant din mai multe puncte de vedere : odată pentru că Leo Iorga, fost component al trupei Compact, cântă după momentele dificile de sănătate prin care a trecut şi, apoi, pentru că îl are alături pe compozitorul Adrian Ordean, un om de o modestie rar întâlnită pe plaiuri româneşti ale show-ului, cel care a conceput artistic trupa A.S.I.A şi cel care a evoluat, de-a lungul anilor, în trupele Roşu şi Negru, Grup 74 şi Compact. Desigur, tinerii ştiu mai puţine despre el, dar, odată ce vor creşte şi-şi vor apleca urechea şi la istoria muzicii româneşti, îl vor regăsi pe Adrian Ordean şi-şi vor aduce aminte că au avut privilegiul de a-l vedea evoluând la ei acasă. De fapt, PACT repetă la Casa de Cultură din Chitila, mi-a spus primarul Emilian Oprea şi pentru ziua oraşului au evoluat gratis.
Aclamaţi de sute de oameni
Delia şi Alex Velea, care au încheiat programul artistic, au fost aclamaţi de sutele de oameni de toate vârstele, care se adunaseră între timp pe stadionul şi pe gazonul acestuia, până în marginea scenei, dându-le de lucru jandarmilor şi poliţiei locale însărcinaţi să le mai stăvilească elanul tineresc care îi ducea spre scenă. Iar, sâmbăta petrecerii oraşului s-a încheiat cu alte urale, cele ale artificiilor care au făcut concurenţă stelelor timp de 4-5 minute.
Îi las, cu bună știință, finalul relatării mele lui Emilian Oprea, primarul Chitilei, unul dintre cei mai apreciați ai Ilfovului, datorită felului în care a schimbat destinul orașului: „Pentru mine e cu adevărat o bucurie această zi, pentru că mă întâlnesc cu ceea ce ne îmbogătește cel mai mult: oamenii!”.