Triplă sărbătoare la Afumați: Centenarul Unirii, a zecea ediție a „Zilelor comunei” și 508 ani de la prima atestare documentară a localității

Pentru că în acest an ”Zilele localității Afumați”, ajunse la cea de-a zecea ediție, nu s-au putut desfășura la sfârșitul verii (din cauza apariției unor focare de Pestă Porcină Africană în localitățile învecinate și includerea comunei Afumați în ”zona de supraveghere”), administrația locală a decis organizarea acestui eveniment mai târziu, în iarnă, în aceeași perioadă cu marcarea Zilei Naționale a României și împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. În plus, tot pentru aceste două zile a fost aleasă și sărbătorirea a 508 ani de la prima atestare documentară a comunei.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 431

Prin urmare, pe 1 decembrie, la ora 12.00, la Monumentul ridicat ”în amintirea eroilor din comuna Afumați care s-au jertfit pentru întregirea neamului”, primarul Gabriel Dumănică, consilieri locali și angajați ai Primăriei, invitați, preoți, cadre didactice și afumățeni patrioți – mici și mari – ­s-au adunat pentru ceremonia depunerii de coroane de flori ”în amintirea militarilor căzuți pe front în Prima Conflagrație Mondială din 1916-1919.” Copiii au cântat câteva melodii patriotice, iar primarul a împărțit tuturor cocarde tricolore, după care, toată lumea s-a deplasat la Școala Gimnazială nr. 1 – ”Școala Mare”, din Șos. Petrăchioaia, nr. 10, unde Primăria a pregătit corturi încăpătoare, cu mese și bănci lungi, pentru afumățenii care au dorit să guste tradiționala fasole caldă cu ciolan afumat, pregătită la foc mic, în ceaun. S-au fiert zeci de litri de vin roșu și țuică, iar gerul a părut mai puțin tăios.

În  imediata apropiere, pe terenul de sport, a fost amenajată o scenă pentru artiștii invitați pe 2 decembrie la cea de-a zecea aniversare a ”Zilelor comunei Afumați”. Sâmbătă, pe aceasta au urcat, prezentați de actrița Monica Davidescu, artiști locali precum Doinița Alexandra Chiurciu, Formația ”New Kids”, Laura Ion, Ansamblul afumățean ”Cumpăna Munteniei”, Bianca Nicola Gheorghe sau Taraful ”Aventurierii”.

Din timp în timp, s-au încins ”hore ale Unirii”, ­s-au fluturat stegulețe tricolore și toată lumea s-a declarat încântată și nerăbdătoare să petreacă și duminică, învingând cu stoicism gerul de afară!

2 decembrie, cu un concert maraton

Artiști de seamă au urcat duminică pe scena amenajată pe terenul de sport al Școlii Mari din Afumați. De la ora 12.30 până aproape de miezul nopții, frigul a fost înfruntat de afumățeni alături de artiștii preferați, de muzică disco, pop, ­reggae și rock sau muzică populară. În prima parte a petrecerii au cântat pentru sărbătoriți Fanfara ”Angely’s”, condusă de dirijor Flavius Sandu, Nicole Cherry, Sore, Liviu Teodorescu, SDS Rock, Pepe, Compact B sau Alina Eremia. Primarul Gabriel Dumănică a urcat pe scenă și le-a vorbit afumățenilor despre realizările administrației locale în ultimul an de zile, dar și despre ce proiecte importante se vor derula în 2019. Sponsorii evenimentului – la această ediție a ”Zilelor comunei” numărul acestora fiind de aproape 100 – au avut grijă de cei mici și le-au dăruit dulciuri și iaurturi.

De la ora 18.00, afumățenii s-au putut bucura de un spectacol de lumini și lasere, dar și de artificii, după care, în partea a doua a spectacolului, de pe scenă au răsunat melodii populare interpretate de Viorica Chiurciu, Angela Rusu, Mariana Căpitănescu, Dinu Iancu Sălăjeanu, Mirela și Taraful Elvis Năsturică, Elisabeta Turcu sau Taraful din Clejani. Gerul năpraznic nu i-a împiedicat pe sărbătoriți să rămână la petrecere alături de artiștii lor preferați și la un ”referendum ad-hoc”: întrebați de către primarul lor dacă-și doresc și o ediție a 11-a, afumățenii au răspuns fără ezitare – ”DA”!

”Victoria” de la Afumați!

Potrivit datelor Institutului Național al Patrimoniului, ”Monumentul eroilor căzuți în Primul Război Mondial”, din satul Afumați, comuna Afumați, este încadrat în categoria ”Arhitectură de for public”, anul realizării acestuia – din beton armat placat cu piatră (pentru grupul statuar) și bronz, pentru statuie – fiind 1932, iar autor – sculptorul I. Iordăchescu. Monumentul este constituit dintr-un grup statuar, iar elementul central este format dintr-o reprezentare alegorică a ”Victoriei”, printr-o statuie cu siluetă feminină care sună dintr-o goarnă și ține în mâna dreaptă o cunună de lauri. Ea este așezată pe un piedestal în formă de trunchi de piramidă evazată la partea inferioară. Acest piedestal are ca bază o prismă dreaptă care, la rândul ei, este flancată pe două laturi de un grup statuar format din patru soldaţi reprezentaţi într-o scenă de luptă și de efecte militare – armamentul din dotarea unui soldat: grenade, o sabie, o baionetă, toate așezate pe un drapel de luptă. Pe latura de SE a monumentului, deasupra bazei prismatice, în continuarea scenei de pe latura NE, se află un vultur cu aripi deschise, pregătindu-se să-și ia zborul. Pe prisma bazei se află înscris: „Acest monument s-a ridicat în anul 1932 din inițiativa următorului comitet”: și urmează o listă de 23 de nume care nu mai pot fi identificate în totalitate din cauza degradărilor. Pe faţa piedestalului statuii se află înscrise numele subofiţerilor și soldaţilor căzuţi în luptă.