În Piaţa Primăriei din oraşul Otopeni, perioada 6-8 septembrie a fost rezervată de întreaga lume pentru festivalul folcloric care a inclus în timpul zilei un târg al meşterilor populari şi după-amiezele şi seara spectacole şi concerte de muzică românească. Strada 23 August a fost închisă şi spaţiul care a fost rezervat pentru partea culinară.
Meşteri din Otopeni, Vâlcea, Maramureş
Linguri de lemn de la Vâlcea, zgărdane de la Baia Mare, plăcinte armâneşti şi dobrogene, vin din Dealul Măcinului sau Dealu Mare, miere de Snagov, ştergare de la Piteşti – tot ce pot face mai frumos şi mai gustos mâinile omului erau frumos etalate pe standurile din Piaţa Primăriei din Otopeni. Zacusca, siropurile şi sosurile aduse de la Videle de Teleorman semănau frumos cu rafturile bunicii. Şi cine dădea din mâini povestind de zor? Două otopenence, Silvia Oprea şi Tănţica Nichita care, mai croşetând, mai oferind relaţii puneau pe stand încă o căciuliţă pentru copii. Că doar vine frigul.
Arhiplin la serile folclorice
Pe scaunele aşezate în piaţa primăriei, în picioare pe laturile careului cu scaune, pe trotuarul până în spaţiul de consum era arhiplin de lume. Era un Bucureşti la scară mai mică şi nu cred că vreun locuitor al oraşului Otopeni nu a ieşit seara din casă pentru spectacolul folcloric. Excelenta sonorizare – aspect deficitar la multe manifestări în aer liber – oferea publicului voci curate pline de dragul de a cânta dar şi experienţa căpătată în 12 ani de festival.
Festivalul se pregăteşte cu un an înainte
Succesul evident al festivalului şi plăcerea pe care o simţea publicul de toate vârstele ne-au dus către Claudia Gorgan, asistent de scenă la Centrul Cultural „Ion Manu” din Otopeni. Deci, cum e posibil să oferi un asemenea festival? „În primul rând, pleacă de la directorul centrului cultural, actorul Marian Ghenea, un împătimit al folclorului românesc şi director la centru din 1999 şi de la primarul Silviu Gheorghe, despre care toată lumea ştie că este preocupat îndeobşte de calitatea artistică a vieţii din Otopeni. Şi este echipa centrului, o echipă dedicată şi motivată întru frumos. Pentru un spectacol de înaltă ţinută, aşa cum centrul cultural a obişnuit, se lucrează cu un an înainte. Căutăm deja prezentatorul ediţiei din 2014 când, din păcate, din motive personale, Văru Săndel nu poate veni. Eterna întrebare la spectacolele de orice gen şi din orice loc este dacă artistul care evoluează pe scenă face playback sau cântă. Şi mă lămăreşte tot Claudia Gorgan: „Numai live! Toţi interpreţii cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi cântă „pe bune” şi ştiu sigur că nici conducerea Primăriei, nici a Centrului nu acceptă cd-ul. E un minimum de respect care s-a vrut a fi oferit spectatorilor. Şi lista cu artişti tot cu un an înainte o facem, în ianuarie 2014 trebuie să prezentăm bugetul şi, imediat, după aprobare, îi contactăm. Anul acesta am vrut să aducem pe scenă duetele părinte-copil, aşa că a venit Gelu Voicu şi fiul său Tudor, Marius Ciprian Pop cu fiica lui Antonia, Ionuţ Dolănescu şi Maria Ciobanu, Valeria şi Ana-Maria Arnăutu, Ionuţ Sidău şi fiica lui Măriuca.”
Să fie cultură!
Centrul cultural „Ion Manu” nu oferă doar locuri de muncă în oraşul de reşedinţă (deşi chiar nu e puţin lucru). Ceea ce se întoarce la cetăţeni din partea primăriei are o altă valoare, aceea a formării copiilor într-un mediu cultivat, aceea a petrecerii unui timp liber de calitate de către părinţii şi bunicii lor, îndeajuns de aspru hăituiţi de viaţa de zi cu zi. Măcar atât să fie: CULTURĂ!