Buftea este una dintre puținele localități care se poate mândri cu astfel de grădini, în care poți admira flori, plante aromatice și arbuști ornamentali, care te îndeamnă să respiri aerul curat și să savurezi din plin peisajul inedit amenajat în curtea Palatului Copiilor și Elevilor Ilfov.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 522, ediția print
Deși au fost inaugurate recent, grădinile terapeutice de la Buftea deja atrag numeroși admiratori. Pe lângă efectul relaxant oferit de peisagistică, grădinile au și o zonă terapeutică, în care vizitatorii beneficiază de un adevărat masaj reflexogen care ajută la îndreptarea coloanei, reducerea tensiunii musculare, reglarea circulației sanguine etc. ”Laboratorul verde” – așa cum este denumită zona, include două grădini cu scop recreativ-terapeutic, care le oferă buftenilor soluții pentru relaxare, reducere a stresului și, implicit, îmbunătățirea sănătății. Vegetația naturală plăcută pentru contemplare și relaxare oferă, de asemenea, posibilitatea de mișcare și explorare.
Aleea senzorială, o încântare
”Totul a pornit de la dorința de a amenaja cât mai frumos curtea Palatului Copiilor. Acesta este un proiect al Asociației CSR Nest, finanțat de Lidl, la care am contribuit și noi. Ei au venit cu plantele și cu schema amenajării grădinilor. La rândul lor, copiii noștri au ajutat la sădit plantele. Astfel, au luat naștere grădinile terapeutice. Partenerii noștri au adus coșuri de gunoi pentru sortarea deșeurilor. La început au adus o cușcă de exterior în care am pus frunzele, crengile pentru compost. În scurt timp au adus și băncuțe, dar încă nu le-am amplasat din cauza ploilor abundente din ultima vreme. Aceste grădini au rolul de a crește calitatea spațiilor verzi din oraș. Grădinile Palatului Copiilor sunt grădini comunitare, în care poate să vină oricine. Îngrijim plantele cu deosebită atenție și participăm toți la această activitate. Sunt copii care au adoptat câte o floare pe care o îngrijesc. În semn de recunoștință pentru munca lor, intenționăm să le inscripționăm numele pe câte o plăcuță. Demararea acestui proiect a avut loc în luna martie a acestui an, și am lucrat după cum ne-a permis vremea. În timp, însă, ne dorim să extindem spațiul destinat grădinilor terapeutice. Copiii sunt foarte încântați. Revin aici pentru diferite activități și se bucură enorm de aceste spații verzi. Vin și din afara localității noastre. Am avut și părinți cu copii cu dizabilități care au venit și au mers pe Aleea senzorială. Sunt foarte mulți admiratori”, ne-a spus Diana Dicianu, directorul Palatului Copiilor și Elevilor Ilfov.