Aproape fiecare localitate ilfoveană păstrează cu sfințenie o tradiție. În Dobroești, reprezentativ pentru vechea comunitate cu origini bulgărești este domeniul culinar, iar aici cea mai gustoasă rămâne, de departe, plăcinta creață (dolongaci) cu brânză, udată cu mult lapte.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 390
Așadar, plăcinta cu brânză – dulce sau sărată – a fost vedeta ”Festivalului plăcintelor, Dobroești 2018”, ajuns în acest an la cea de-a 7-a ediție și la un număr deja impresionant de preparate înscrise în consurs. Despre ce a fost vorba, sâmbătă seară, 17 februarie, la Restaurantul ”La Brad”, din localitate? Despre o ”masă în familie”, organizată de Biserica din Dobroești, autoritatea locală și comunitate, o masă plină cu plăcinte, din care un juriu avizat a gustat, a deliberat și a ales ”Plăcinta de aur”. Demersul a început în urmă cu 7 ani, ca o bucurie a creștinilor înaintea perioadei sobre a Postului (eveniment pregătit, de obicei, în ”Săptămâna brânzei”) și ca o recunoștință pentru persoanele implicate în acțiunea filantropică a Bisericii (în cadrul așezământului social-cultural din umbra bisericii din Dobroești -”Sf. Sava cel Sfințit”). An de an, inițiativa a luat amploare, a fost implicată, așa cum arătam mai sus, și Primăria Dobroești. Și, la fel ca până acum, s-a organizat și un concurs, premiile oferite de autoritatea locală fiind unele consistente și, cum altfel – utile oricărei gospodine, în bucătărie!
28 de plăcinte – cu brânză dulce sau sărată, plus o categorie specială pentru juniori (unde toți participanți au fost câștigători și, prin urmare, au primit, chiar din mâna primarului Ștefan Condu, diplome și tăvi pentru brioșe), un juriu condus de Iuliana Tudor (”Vedeta populară”, TVR) și format din senatorul PSD de Ilfov, Emanuel Botnariu, prefectul județului, Marius Cristian Ghincea și din Mihai Croitoru și Adrian Costache, un cod ”secret” pentru deliberare: ”la plăcinte, înainte!”, momente artistice pregătite de copiii din Dobroești – trupa Mondo Dance, de Ema, studenta la Facultatea de Muzică, din satul Fundeni și de Elena, etnomuzicologul trupei de folk și folclor stilizat ”Shurlea”, multă voie bună și mai ales – poftă de plăcinte!
”Plăcinta de aur” merge la … juniori. Tradiția este dusă mai departe!
S-a deliberat ”cu greutate”, la propriu și la figurat, iar câștigătorii fiecărei categorii și-au primit cu mari emoții, premiile – servicii complete de farfurii, blendere sau cuptoare cu microunde. Senatorul Botnariu a fost surprins că, deși membru al juriului, nu și-a dat seama că plăcinta cea mai bună, aleasă câștigătoarea locului 1 la „dulce”, este chiar a soției domniei sale și, prin urmare, a decis, alături de Florentina Botnariu, să doneze cuptorul cu microunde primit ca premiu așezământului ”Sf. Sava cel Sfințit”, ”locul de unde a plecat această minunată inițiativă a festivalului”. Fiul Iulianei Tudor, care a pregătit și el o plăcintă pentru concurs, a blocat-o pe mama sa să jurizeze la categoria ”juniori”. Cea mai bună plăcintă sărată a fost a Magdalenei Ciupitu, iar ”Plăcinta de aur” a aparținut junioarei Ana Maria Dima, în vârstă de 10 ani, care aproape a reușit să atingă punctajul maxim acordat de juriu. Ana Maria ne-a povestit că bunica a ajutat-o să frământe aluatul și să încrețească foile, însă restul plăcintei delicioase a făcut-o singură. Câștigătoarea a primit un set complet de vase de ceramică și, evident, mult-râvnitul trofeu al festivalului.
”Mărțișoare cu suflet”
Tot în cadrul festivalului au fost expuse pentru comercializare mărțișoare confecționate ”cu suflet” de elevii școlii din Dobroești, împreună cu părinții și profesorii lor. Cu banii obținuți se vor cumpăra cadouri pentru 40 de bunicuțe văduve ale acestor copii, program al Bisericii și Primăriei Dobroești, ajuns în cel de-al 16 an.