Prefectul judeţului Ilfov, Florentina Pencea, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută la sediul Prefecturii Ilfov, care este stadiul pregătirilor referendumului naţional pentru demiterea preşedintelui României, din data de 29 iulie. 

Instituţia Prefectului judeţului Ilfov asigură sediul şi dotarea Biroului Electoral de Circumscripţie, care va funcţiona în Sala de consiliu a Prefecturii Ilfov, din Bucu-reşti, strada Smârdan nr. 2, sector 3.  

Au fost deja comunicate autorităţilor administraţiei publice locale listele electorale permanente, reactualizate de către structura judeţeană de administrare a bazelor de date privind evidenţa persoanelor.  Printr-un Ordin al Prefectului, au fost numerotate secţiile de votare din judeţ, în baza dispoziţiilor emise de primarii celor 40 de localităţi din Ilfov, fiind astfel înfiinţate 217 secţii de votare, dispuse în 152 locaţii. La fiecare secţie sunt aşteptaţi între 1000 şi 2000 de votanţi. Pe ansamblul judeţului, sunt înscrişi pe liste 283.344 de persoane cu drept de vot.

Au fost aduse la cunoştinţa votanţilor, prin diverse publicaţii, numerotarea şi delimitarea secţiilor de votare. S-a făcut instruirea primarilor şi a secretarilor de primării cu privire la atribuţiile ce le revin, pentru buna desfăşurare a referendumului. De asemenea, au fost desemnaţi, prin tragere la sorţi, de către preşedintele Tribunalului Ilfov, preşedinţii Birourilor electorale ale Secţiilor de votare. Au fost ridicate cele 311.856 buletine de vot tipărite (cu 10 la sută mai multe decât numărul alegătorilor, conform legii), timbrele autocolante, ştampilele de control şi ştampilele cu menţiunea „VOTAT”, pentru a fi repartizate secţiilor de votare.

Urna mobilă la Jilava

 Persoanele nedeplasabile pot vota la urna mobilă, care va fi adusă, sub pază, la domiciliul lor, în baza unei cereri adresate şefului biroului electoral. La Penitenciarul Jilava se va deplasa de ase­menea un reprezentant al secţiei de votare, cu urna mobilă, iar cei ce au drepturile electorale nerestricţionate şi au făcut în prealabil o cerere către directorul penitenciarului, vor putea vota.

Menţinerea ­ordinii publice este ­prioritară

În ziua referendumului, 467 poliţişti vor fi în stradă, alături de 200 de jandarmi şi 98 lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Au fost organizate 25 de echipe de cercetare a sesizărilor privind încălcarea legislaţiei electorale şi au fost constituite patru echipe de intervenţie, formate din poliţişti de la Serviciul de Intervenţie Rapidă. Acestea din urmă vor interveni imediat în zona unde vor fi sesizate acte de tulburare a ordinii şi liniştii publice. De asemenea, s-au creat şi cinci echipe de inter-venţie ale jandarmeriei. Din totalul celor 217 secţii de votare, 101 vor fi păzite de 247 poliţişti, 72 secţii vor fi păzite de 166 jandarmi şi 44 secţii vor cădea în grija a 98 lucrători ISU. În fiecare localitate va exista o patrulă, care va preîntâmpina producerea oricărui fel de incidente, astfel că la nivelul întregului judeţ Ilfov vor fi constituite 40 de patrule, în care vor acţiona 80 de poliţişti.

136 microfiltre pentru turism electoral

Pentru prevenirea tu­rismului electoral, vor fi organizate 36 microfiltre de circulaţie pe şoselele din judeţ. 

Comisarul şef  Emanuel Nica, inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, a precizat că la nivelul MAI există o aplicaţie informatică cu care pot fi veri-ficate, pe baza numărului de înmatriculare,  autovehiculele care se deplasează în judeţ prin mai multe localităţi, în ziua votului. Totodată, vor fi verificate toate autovehi-culele de transport călători (cu capacitate mai mare de opt persoane), sub aspectul legalităţii fiecărui transport efectuat. Dacă acelaşi vehicul va fi depistat în mai multe zone ale judeţului, se va trece la verificarea acestuia. (A.O.V.)


În judeţ s-a desfășurat campania „Votează le­gal – Mita și votul ilegal înseamnă închisoare”. În cadrul campaniei au fost distribuite 4.500 fluturași și 1.000 afișe cu mesajele campaniei. Orice neregulă poate fi adusă la cunoștinţa organelor de ordine la telefonul 112.


La ultimele alegeri, cele locale, au fost semnalate 74 de incidente electorale, în urma cărora au fost întocmite 47 de dosare penale și au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale. În două dosare a fost începută urmărirea penală pentru dare sau luare de mită.


În urma tragerii la sorţi de la sediul Tribunalului Ilfov, a fost desemnat av. Silviu Ionuţ Tuţoiu pentru funcţia de președinte al Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 25 al judeţului Ilfov. Ceilalţi membri ai Biroului Electoral sunt Niţu Tica-Nela, din partea PSD, Ene George de la PNL, Boboc Valerian Robertino de la PDL și Dascălu Irina din partea UDMR.

Comisarul şef  Emanuel Nica, inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov (stânga), Prefectul judeţului Ilfov, Florentina Pencea (centru), purtătorul de cuvânt IPJ Ilfov, Claudia Burada (dreapta)