De mai bine de doi ani, primăria din Jilava se confruntă cu frământări serioase cauzate de suspendarea primarului ales, Adrian Mladin, care este cercetat penal pentru mită. Toate acestea au dus la apariția unui haos, nefast pentru bunul mers al administrației locale.
Cum arătam în numărul trecut al publicației noastre, apele par să se limpezească, în urma (re)alegerii lui Ilie Ionescu, în funcția de primar interimar. Din informațiile noastre, consilierii locali sunt pregătiți să-l sprijine pe Ilie Ionescu dar i-au cerut acestuia transparență totală cu privire la deciziile luate și la modul în care se vor cheltui banii publici.
„Proiecte și iar proiecte!”
Cel puțin asta propune (și promite!) Ilie Ionescu. „Noi trebuie să ieșim din impas! Ca să promovăm comuna, trebuie să facem proiecte. Proiecte și iar proiecte! Mi-am propus să fac un pic de ordine în primărie, ca să meargă lucrurile foarte bine, să am controlul asupra a ceea ce se întâmplă aici. Trebuie să am controlul, când e vorba de acte, ca să știu ce am de făcut. Înainte se mai întâmpla să se ascundă acte, un contract sau eu mai știu ce. Vreau să pun la punct această situație. Vom face o schimbare în bine, nu în rău! Sunt hotărât să merg până la capăt! Deocamdată, în momentul de față, lucrurile s-au liniștit. Înainte, la o ședință se prezentau o jumătate din consilieri, la următoarea, cealaltă jumătate și nu întruneam niciodată majoritatea. Ei sunt consilieri foarte buni, dar aplecau urechea la unul sau la altul. Acum, ce să vă spun? Pentru mulți, Mladin este dușmanul numărul unu”, ne-a declarat Ilie Ionescu.
„Vom termina ce-am început!”
Legea 215, spune primarul interimar, prevede ca toate proiectele demarate să fie finalizate. În Jilava, se află într-o asemenea situație trei proiecte. Unul este grădinița cu orar prelungit, cu 400 de locuri, care este gata în proporție de 98%. Un alt obiectiv care așteaptă inaugurarea este policlinica, care va beneficia, din câte am aflat și de un sprijin de la Consiliul Județean. Dar ceea ce pare să le dea bătăi de cap edililor jilăveni sunt proaspăt recepționatele rețele de apă și canalizare, cu o lungime de 18 kilometri, lucrări care au presupus un efort financiar din partea primăriei de aproape 29 de miloane de lei.
În privința acestor proiecte, Ilie Ionescu este nemulțumit. O nemulțumire este aceea că rețeaua de canalizare nu a fost concepută să funcționeze prin cădere liberă ci printr-un sistem de pompe de vid. „Acest sistem este mai costisitor, pentru că pompele de vidare consumă energie electrică, ceea ce va crește, implicit, și prețul pe care îl va plăti cetățeanul pentru a utiliza canalizarea. De asemenea, în loc să avem propriile puțuri și propria stație de tratare și pompare a apei, proiectul prevede că alimentarea rețelei se va face de la fosta Bumbăcărie Jilava, iar furnizorul va putea să hotărască prețul de livrare a apei, după bunul plac”, ne-a spus, nemulțumit, Ilie Ionescu.
O altă nebuloasă pentru conducerea primăriei este și stabilirea prețului pentru apă și canal. Deocamdată nu e clar cine va opera cele două sisteme și cum și cine va calcula prețul la aceste servicii. Primarul interimar ne-a spus că speră că va rezolva această dilemă cu ajutorul Consiliului Județean Ilfov.
Ca o concluzie, putem spune că, măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, există semnale că la Jilava se va schimba ceva în bine și că treburile localității vor fi îndrumate pe făgașul cel drept. Vom urmări cu atenție evoluția situației și, sperăm, că va „răsări soarele” și în Jilava.