◉ Accent pe funcționalitățile specifice grădiniței
◉ Siguranță și confort conform normelor legale în vigoare
Unitatea de învățământ preșcolar va fi amplasată în Strada Rozelor și va avea o capacitate de 60 de preșcolari
O prioritate pentru administrația comunei Ștefăneștii de Jos rămâne și pentru 2022 grija pentru cei mici și asigurarea unor condiții cât mai bune de desfășurare a procesului educațional, pentru copiii de toate vârstele.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 587, ediția print
Oficialii primăriei ne-au anunțat că în cursul acestui an, va începe construcția unei noi grădinițe cu program prelungit în comuna Ștefăneștii de Jos, care va fi amplasată în Strada Rozelor nr. 68, în urma unei investiții aprobate și susținute de Consiliul Local.
Administrația spune să se impunea construirea unei grădinițe cu program prelungit, deoarece în această zonă nu există altă unitate cu destinația gradiniță, ceea mai apropiată fiind în Str. Făgăraș, nr. 66. Grădinița va avea o capacitate de 60 de preșcolari, iar suprafața amplasamentului va fi de 1.231 mp. Realizarea unei construcții moderne de acest fel, în conformitate cu normativele de proiectare, reprezintă un factor cu impact direct asupra reducerii disparităților economice și sociale dintre regiunea Sud-Est și celelalte regiuni, prin efectele antrenate în economie și în sfera socială de valorificare a resurselor umane cu un profil educațional bine conturat, armonizat cu cerințele de pe piața muncii, astfel încât să corespundă eforturilor conjugate de sprijinire a dezvoltării mediului de afaceri și a serviciilor în special, după cum reiese din memoriile care stau la baza proiectului. În cazul nerealizării obiectivului de investiții, sistemul de educație va lipsi pe tot parcursul anului, pentru copii preșcolari.
Proiectul grădiniței își propune printre altele asigurarea unui mediu propice dezvoltării copiilor cu vârste de până la 7 ani, realizarea unei construcții cu eficiență energetică ridicată și consum redus spre 0 conform normelor NZEB. Prin proiect se dorește realizarea unei clădiri cu regimul de înălțime P+1E cu funcționalitatea de grădiniță cu program prelungit, cu suprafața construită la sol a noii structuri de aproximativ 460 mp. Arhitectura clădirii va fi una colorată, cu o formă adecvată, cu minimum 3 săli de grupă, filtru vestiar și izolator, cabinet medical, grupuri sanitare distincte pentru personal și copii, cancelarie, camere cu destinația dormitor, sală de mese și cameră tehnică. Clădirea va fi dotată cu mobilier și dotări în vederea întreprinderii de activități specifice. Proiectul își propune să respecte cerințele de igienă, sănătate, acces persoane cu dizabilități.
Accent pe funcționalitățile specifice grădiniței
Grădinița va fi prevăzută cu sistem de monitorizare video în exterior și interior, cu posibilitatea de redare a înregistrărilor la distanță, doar a zonelor comune deservite de copii. De asemenea, vor fi asigurate echipamente de dezvoltare a copiilor, inclusiv cărți și rechizite, pentru dezvoltare fizică, a sanătății și igienei, dar și pentru dezvoltarea limbajului și comunicării.
Fiecare încăpere va fi dotată cu mobilier (scaune, mese, dulapuri, paturi, birouri, lenjerii), cât și echipamente media smart (proiector, sistem audio, white board cu touch screen). Bucătăria va fi dotată cu corpuri din inox, veselă, echipamente profesionale de întreținere a curățeniei. De asemenea, din dotarea grădiniței vor mai face parte echipamente IT, aparate de dezinfectat cu lichid și UV, iar băile vor fi dotate inclusiv cu dușuri. Unitatea de învățământ va mai fi prevăzută cu sisteme de irigare, sisteme de iluminat exterior și interior cu LED, sisteme antiefracție de protecție și monitorizare, cât și echipamente necesare pentru dotarea cabinetului medical.
Camera de joacă trebuie să fie independentă de camera cu destinația dormitor, potrivit proiectului. La parter trebuie să existe o cameră de joacă și o cameră dormitor care să fie ușor accesibile copiilor cu dizabilități. Grupurile sanitare vor fi prevăzute cu dispensăre de săpun cu senzori de mișcare, bateria de apă caldă/rece va fi dotată cu senzori de mișcare, inclusiv wc-urile vor fi dotate cu senzori de mișcare. În spațiul rămas al amplasamentului, neocupat de clădire, se va prevedea o suprafață de joacă acoperită cu material antitraumă, tobogane, leagăne, spațiu cu nisip, jocuri desenate pe jos și alte asemenea, destinate copiilor preșcolari, precum și o suprafață de pământ pentru plantarea legumelor în vederea educării, conștientizării și dezvoltării copiilor. Perimetral amplasamentului se vor amenaja spații verzi. Totodată, pe suprafață amplasamentului, în zona de joacă pentru copii vor fi plantați și arbori cu înălțimi minime de 4 m. Proiectul mai prevede că apa pluvială trebuie colectată într-un bazin cu volumul de 2.000-5.000 mc, în funcție de necesitate, și va fi utilizată pentru udarea spațiilor verzi și a zonelor de plantare a legumelor. Excesul de apă din bazin va fi drenat în pământ print-un by-pass. Spațiile verzi vor fi udate prin aspersoare dotate cu sisteme automate de pornire-oprire.
Siguranță și confort conform normelor legale în vigoare
La proiectarea clădirii se va ține cont în totalitate de normele de siguranță a construcțiilor, inclusiv pentru creșterea energetică a clădirilor și utilizarea resurselor naturale, conform reglementărilor legale în vigoare. Potrivit Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, republicată, clădirile noi, vor fi clădiri al căror consum de energie din surse convenţionale este aproape egal cu zero. ”Clădirea cu consum de energie aproape egal cu zero este clădirea cu o performanţă energetică foarte ridicată, la care necesarul de energie din surse convenţionale este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut şi este acoperit, în cea mai mare măsură, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere”, conform documentației tehnice. În consecință, izolația termică exterioară se va realiza exclusiv cu vată minerală bazaltică cu grosimea de minimum 15 cm, iar pentru acoperiș se va utiliza o grosime de cel puțin 20 cm. Înainte de aplicarea izolației termice pe exteriorul clădirii, pentru varianta constructivă cu blocuri ceramice, acestea, în prealabil, vor fi obligatoriu tencuite pe toată suprafața. Pe clădire vor fi montate panouri solare/panouri fotovoltaice, tâmplărie cu eficiență energetică crescută, pompe de căldură (dacă este cazul), sistem centralizat de ventilare și recuperare a căldurii în toate camerele, încălzire în pardoseală în clasele destinate copiilor, și/sau combinații de tehnologii. Curtea exterioară trebuie să cuprindă stâlpi de iluminat ornamentali cu o intensitate luminoasă pe stâlp de min. 4000 lm. Sistemul de iluminat va fi prevăzut cu senzori de mișcare și senzori crepusculari. Complementar, se vor utiliza și alte tipuri de iluminat cu intensitate mai mică (exemplu în jurul pomilor) care sunt capabile să-și schimbe culoarea la diferite intervale de timp.
Nu în ultimul rând, oficialii primăriei au spus că se va ține cont de realizarea unor spații destinate colectării de deșeurilor menajere în regim selectiv. Spațiul va fi îngrădit, delimitat cu gard viu cu posibilitatea de evacuare directă către stradă a coșurilor/pubelelor.
Parcarea clădirii va fi dotată cu stație electrică de încărcare a autoturismelor cu o putere de minim 50kW. Împrejmuirea amplasamentului va fi realizată obligatoriu cu gard viu sau gardul viu va dubla împrejmuirea amplasamentului.