Am ajuns, iată, la cel de-al treilea articol despre noua echipă din comuna Tunari, care ne spunea, la prima noastră întâlnire, că „n-avem noi pagini la ziar câte proiecte pregătesc dumnealor”. În aceste condiții, am căzut de comun acord să relatăm, „în serial”, despre aceste proiecte. Astăzi, așadar, episodul  trei.

Pentru cine a ratat primele două episoade, vă prezentăm personajele principale: primarul Alexandru Neacșu și viceprimarul Cristian Niculae. Iată, așadar, o echipă plină de energie și pusă „pe treabă”. O treabă care să transforme comuna Tunari într-o localitate demnă de a primi titulatura de așezare europeană. Iar proiectele lor sunt pe măsura unei astfel de provocări…

 

Locuințe pentru profesori

Un proiect are în vedere o colaborare cu Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), prin care Primăria Tunari și-a propus construirea unui cartier de locuințe pentru profesori. Acesta va cuprinde un număr de 40 de locuințe – 20 de apartamente, cu două sau trei camere și 20 de garsoniere.

„În cazul în care ANL nu dispune de finanțare pentru acest pro­iect, primăria dispune de banii necesari pentru realizarea a cel puțin jumătate din aceste locuințe. Bugetul nostru, al comunei, se ridică la peste 5,5 milioane de euro. Dispunem și de terenul necesar, care se întinde pe o suprafață de 2 hectare, în zona unde se află Cartierul tinerilor. De ce am demarat acest proiect? Vedeți, noi ne dorim să facem un pic de performanță. Ne confruntăm cu următorul fenomen: anual, peste 300 de copii, din circa 700, aproape jumătate, pleacă din Tunari în unități de învățământ din București sau Otopeni. De la gimnaziu, până la liceu. Numai de la gimnaziu ne pleacă 160 de copii… Ne-am pus întrebarea: Cum putem stăvili acest fenomen? Singura soluție care ne-a venit în minte a fost cea care are în vedere creșterea calității procesului de învățământ din comuna noastră. Pentru asta, e nevoie de cadre didactice cu un nivel înalt de pregătire, care să aducă performanță. În acest scop, profesorii trebuie atrași în localitatea noastră.

Primul pas pentru a le oferi condiții de muncă cu un standard european, l-am făcut: am reabilitat toate cele trei unități de învățământ, am introdus aparate de aer condiționat, am achiziționat 27 de laptopuri și videoproiectoare, pentru fiecare clasă. Mai rămâne, însă, problema locuinței. Iată, de ce ne-am hotărât să construim aceste apartamente și garsoniere pe care să le oferim cu titlu gratuit cadrelor didactice care doresc să rămână în localitatea noastră”, ne-a spus primarul Alexandru Neacșu.

Proiect de dezvoltare a infrastructurii, în Cartierul tinerilor

Ideea alocării unor suprafețe de teren pentru tineri, pentru construirea de locuințe, a apărut în anul 2009, în timpul mandatului fostului primar Grigore Coțe. În acel an, primarul Coțe a organizat un referendum în acest sens, în urma căruia s-a decis alocarea unei suprafețe de teren pentru înființarea unui cartier al tinerilor, în conformitate cu Legea 15/2001. Astfel, primăria a acordat o suprafață de 25 de hectare, care a fost împărțită în 500 de loturi de 300 mp, și au fost alocate spațiile necesare pentru viitoarele străzi, o zonă pentru construirea unei grădinițe etc. Au primit, astfel, loturi tinerii în vârstă de până la 35 de ani, locuitori ai comunei Tunari, care nu au mai deținut anterior locuințe sau teren. Celor cărora li s-au aprobat cererile li s-a înmânat un act de comodat, care stabilea unele condiții pentru acești tineri: aceea de a începe lucrările de construcție a locuinței în termen de un an, suprafața construcției să nu depășească 90 mp, clădirea era limitată la P+1, eventual mansardă etc. Lor li s-au pus la dispoziție trei tipuri de proiecte de locuință, în funcție de numărul membrilor familiei. Există și o zonă destinată celor care nu au posibilitatea să‑și construiască o casă cu etaj. „Până în prezent au fost repartizate 250 de loturi și au fost ridicate circa 160 de case. Inițial au existat circa 1.300 de cereri, dar o parte dintre ele au fost clasate. Noi am balastat drumurile, am introdus rețeaua de electricitate prin subteran și am montat stâlpii de iluminat public. Am obținut, însă, o finanțare de circa 17 milioane de lei, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), de la Ministerul Dezvoltării, pentru modernizarea acestui cartier. Asta înseamnă asfaltarea drumurilor și amenajarea de trotuare și șanțuri pluviale, pe o lungime de aproape 6 km. Nu am semnat, încă, acest contract, mai avem timp până-n 31 decembrie, pentru că suntem în tratative de a obține aprobarea pentru ca structura drumurilor să fie la nivelul unui drum județean. Dorim aceasta pentru că, fiind un cartier în plină dezvoltare, pe aceste drumuri vor rula utilaje grele. Dacă drumul nu are o structură corespunzătoare, ne putem trezi că acesta se va degrada în foarte scurt timp. De aceea insistăm pentru o structură mai rezistentă, gen DJ. Am apelat la ­Curtea de Conturi pentru a-și exprima punctul de vedere privitor la posibilitatea legală de a realiza un astfel de drum, adică unul sănătos!”, ne-a precizat viceprimarul Cristian Niculae.

 

Transport local, prin asociere

O inițiativă care va rezolva multe dintre problemele locuitorilor din Tunari, în privința transportului, este pe cale să rodească, în curând. Este vorba despre o asociere între Balotești, Otopeni și Tunari, care are ca scop înființarea unor linii de transport public local, între cele trei localități. „Acum suntem în curs de stabilirea a formei de licitație, care trebuie să fie una comună, pentru toate trei localitățile, iar tariful de transport să fie unic, pentru întreg traseul – Balotești-Otopeni-Dimieni-Tunari și retur”, ne-a precizat viceprimarul Cristian Niculae.